Руските сили бяха на косъм да ме заловят, заяви Зеленски

Западен печат: Британската армия праща 8000 войници в Източна Европа
29 апр 2022 10:52, Елка Василева
329
Руските сили бяха на косъм да ме заловят, заяви Зеленски
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски описва в интервю за сп. „Тайм“ как руските сили са били близо до залавянето или убийството му в първите часове на инвазията.

Пред репортера Саймън Шустер Зеленски описва как руските войски са били близко до реализирането на плановете си да превземат правителствения квартал в първия ден на нахлуването, да заловят президента и семейството му.

Още по темата
След като бомбардировките започнали, той и съпругата му Елена Зеленска отишли да кажат на 17-годишната си дъщеря и 9-годишния си син да се подготвят да напуснат дома си, докато наоколо се чували експлозии.

Украинските военни казали на президента, че руски щурмови екипи са се спуснали с парашути в Киев, за да убият или заловят него и семейството му.

С падането на нощта в първия ден на войната около правителствения квартал избухват престрелки, пише Шустер. "Охранителите вътре в комплекса изгасили осветлението и донесли бронежилетки и автомати за Зеленски и около дузина негови помощници".

Според Шустер руските войски са направили два опита да щурмуват комплекса, докато семейството на Зеленски все още е било вътре.

На следващата вечер, след като отхвърля предложенията да отиде на по-сигурно място - включително да бъде евакуиран от американски и британски сили, което би му позволило да създаде правителство в изгнание, Зеленски излиза на двора, за да запише известното вече видеосъобщение на телефона си.

В онзи момент Зеленски казва, че наистина е осъзнал ролята си във войната. "Разбираш, че те наблюдават", казва той пред списанието. "Ти си символ. Трябва да действаш по начина, по който трябва да действа държавният глава".

В контекста на войната в Украйна британският печат обръща внимание на плановете на британската армия да изпрати 8000 свои войници в Източна Европа за участие в мащабни учения от Северна Финландия до Република Северна Македония, пише в. „Телеграф“.

„Гардиън“ посочва, че това е най-мащабното разполагане на британски войски на континента след Студената война. По думите на министъра на отбраната Бен Уолъс изпращането на танкове, артилерийски оръдия, бронирани щурмови машини и самолети е "демонстрация на солидарност и сила". Провеждането на мащабни учения в цяла Европа е силно предупреждение към руския президент Владимир Путин да не напада териториите на НАТО. Като допълнително послание към Кремъл, ядрени подводници от Обединеното кралство, САЩ и Франция акостираха в британската военноморска база Фаслейн, близо до Глазгоу.

„Телеграф“ посочва,  че по-рано тази седмица арсеналът на британската подводница „Одейшъс“ е бил зареден с ракети „Томахоук“ във военноморската база в Гибралтар.

Предполага се, че всички подводници се подготвят за участие във военноморските учения в северната част на Атлантическия океан, които трябва да започнат през следващите дни.

Демонстрацията на мощта на НАТО намира израз и в думите на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, който вчера каза, че е обсъдил с Финландия и Швеция начини да се постигнат договорености за тяхната защита срещу евентуални руски агресивни действия, преди сигурността на тези държави да бъде гарантирана с потенциалното им присъединяване към пакта.

„Когато Русия се опитва по някакъв начин да заплаши Финландия и Швеция да не кандидатстват, това просто демонстрира как Русия не зачита основните права на всяка нация да избере своя собствен път“, каза Столтенберг. „Така че ние сме в диалог с Финландия и Швеция. Решението зависи от тях,  но ако решат да кандидатстват, Финландия и Швеция ще бъдат горещо приветствани“, каза още генералният секретар на пакта, който очаква процесът да върви бързо.

Американският печат отразява инвазията в Украйна в две посоки.

Едната е руският ракетен обстрел срещу  Киев по време на визитата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. „Ню Йорк пост“ съобщава,  че при нападението в Киев са ранени близо дузина души, включително един, който е загубил крака си. Обстрелът бил извършен един час след като украинският президент Володимир Зеленски даде пресконференция с Гутериш, който заяви, че Украйна се е превърнала в "епицентър на непоносима мъка и болка", посочва изданието.

„Ню Йорк таймс“ обръща внимание на поисканото от президента Джо Байдън значително увеличаване на американския ангажимент във войната на Украйна срещу Русия. Президентът поиска Конгреса да одобри отпускането на 33 млрд. долара за повече артилерия, противотанкови оръжия и друга техника, както и за икономическа и хуманитарна помощ. Всекидневникът отбелязва, че при реализиране на това искане САЩ са на път „да похарчат тази година толкова, колкото средно годишно са изразходвали за водене на собствената си война в Афганистан, или дори повече“.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
9
 
15
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Дребен и смешен мишок . И ти ще паднеш в капана .
187
26
 
12
 
! Отговори
123 преди 2 години
Зеленски е истински президент , Путин , както видяхме си е за психиатриятa и после за бесилотo.
186
10
 
18
 
! Отговори
Споко преди 2 години
скоро време като станеш ненужен и пречка за американците сам ще се предадеш
185
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ДНЕС една *** се скъсва да пише едни и същи простотии под различни имена.
184
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз който падне в бой за свобода той не умира .
183
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турците да вдигнат байраците в Кърджали и Радев да каже хайде да се договаряме до къдет сте стигнали до там . Това ли искате ве *** ?
182
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наркоман, който продаде държавата си на САЩ . Отделно от това и лъже - може да е прихванал от наш Киро по време на срещаща им.
181
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Зеленски иска да се изкара жертва на атентат?Да не би украинците,които жертват децата си в тази война, да са започнали да си задават въпроси?
180
7
 
13
 
! Отговори
На косъм георй преди 2 години
За малко да се прослави да ама не пак се крие и пази
179
9
 
17
 
! Отговори
Тангра преди 2 години
Еми такъв актьор, ще го вземат в Балшой театър. Мижитурка, която чете написаните му от ФАЩ речи.Досега да се беше договорил и да беше забравил. Но явно е решил да затрие Украйна. Дано ги вземат в ЕС, ще плачат са сирийците.
178
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щели да го хванат, ама дръпнали въженцето и той изтекъл...
177
10
 
21
 
! Отговори
А преди 2 години
Зеления се е учил от Баце, как да разправя увлекателно.
176
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците показаха на рашките какво е патриотизъм - не да плячкосваш компютрите, пералните и бельото на съседа, а да се бориш за родината си.
175
9
 
20
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Детска градина ! Русия располага с невидано и завиждащо мощно оръжик като ракетите циркон и никакво бетонно укритие не може скрие ЗЕЛЕНИЯ ! АКО РУСНАЦИТЕ ИМ ПОСТАВЯТ ЗАДАЧА ДА ГО ХВАНАТ ЖИВ НЕ САМО НЕГО И НО И ВСИЧКИ АМ-КИ ПРЕЗИДЕНТИ САМО ЗА НЯКОЛКО ЧАСА ЩЕ БЪДЪТ В КРЕМЪЛ ! ВСИЧКИ ВИДЯХА КАКВО НАПРАВИ ТАЗИ С 30 МЕТРА ЖЕЛЕЗОБЕТОН НАПРАВЕН ЗА ЩИТА ОТ ЯО В УКРАИНА КОЙТО ВЕЧЕ Е ЕДНА ЯМА И НИЩО ПОВЕЧЕ
174
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До предния дето уж бил видял - лесно се лъже в интернет.
173
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това беше първата изненада на Украйна за Путин, вместо да избягат, украинските държавни мъже и от управляващите, и от опозицията, започнаха да се въоръжават.
172
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня ден се срещнаха двама клоуни в Киев-един украински и един български.Ако руснаците бяха искали,отдавна щяха да го хванат този,явно се е нашмъркал и има халюцинации
171
10
 
23
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
Не,не си бил на косъм...просто няма после къде да намерят такъв шут за президент!
170
4
 
22
 
! Отговори
Съмнявам се преди 2 години
И, не разбирам, къде се врем и ние в тази войнаВ ТАЗИ ВОЙНА!. Даваме хуманитарна помощ и то повече от възможностите си и мисля, че това е предостатъчно! Но оръжие, не! То и нямаме такива възможности, но иначе на думи сме велики. В тези дела, трябва разум, познания и опит, но де тези неща у нашите управници? Повече от жалки са!
169
5
 
7
 
! Отговори
До Донев преди 2 години
Какво включвате под русофил.Аз включвам в това понятие хора,които могат да се облагодетелстват в големи размери от сключени с Русия договори,които са в ущърб на българския интерес.Те надали пишат по форумите.По-скоро търсят облагодетелстване от друго място и ще са фили на друга държава.