Руските сили бяха на косъм да ме заловят, заяви Зеленски

Западен печат: Британската армия праща 8000 войници в Източна Европа
29 апр 2022 10:52, Елка Василева
329
Руските сили бяха на косъм да ме заловят, заяви Зеленски
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски описва в интервю за сп. „Тайм“ как руските сили са били близо до залавянето или убийството му в първите часове на инвазията.

Пред репортера Саймън Шустер Зеленски описва как руските войски са били близко до реализирането на плановете си да превземат правителствения квартал в първия ден на нахлуването, да заловят президента и семейството му.

Още по темата
След като бомбардировките започнали, той и съпругата му Елена Зеленска отишли да кажат на 17-годишната си дъщеря и 9-годишния си син да се подготвят да напуснат дома си, докато наоколо се чували експлозии.

Украинските военни казали на президента, че руски щурмови екипи са се спуснали с парашути в Киев, за да убият или заловят него и семейството му.

С падането на нощта в първия ден на войната около правителствения квартал избухват престрелки, пише Шустер. "Охранителите вътре в комплекса изгасили осветлението и донесли бронежилетки и автомати за Зеленски и около дузина негови помощници".

Според Шустер руските войски са направили два опита да щурмуват комплекса, докато семейството на Зеленски все още е било вътре.

На следващата вечер, след като отхвърля предложенията да отиде на по-сигурно място - включително да бъде евакуиран от американски и британски сили, което би му позволило да създаде правителство в изгнание, Зеленски излиза на двора, за да запише известното вече видеосъобщение на телефона си.

В онзи момент Зеленски казва, че наистина е осъзнал ролята си във войната. "Разбираш, че те наблюдават", казва той пред списанието. "Ти си символ. Трябва да действаш по начина, по който трябва да действа държавният глава".

В контекста на войната в Украйна британският печат обръща внимание на плановете на британската армия да изпрати 8000 свои войници в Източна Европа за участие в мащабни учения от Северна Финландия до Република Северна Македония, пише в. „Телеграф“.

„Гардиън“ посочва, че това е най-мащабното разполагане на британски войски на континента след Студената война. По думите на министъра на отбраната Бен Уолъс изпращането на танкове, артилерийски оръдия, бронирани щурмови машини и самолети е "демонстрация на солидарност и сила". Провеждането на мащабни учения в цяла Европа е силно предупреждение към руския президент Владимир Путин да не напада териториите на НАТО. Като допълнително послание към Кремъл, ядрени подводници от Обединеното кралство, САЩ и Франция акостираха в британската военноморска база Фаслейн, близо до Глазгоу.

„Телеграф“ посочва,  че по-рано тази седмица арсеналът на британската подводница „Одейшъс“ е бил зареден с ракети „Томахоук“ във военноморската база в Гибралтар.

Предполага се, че всички подводници се подготвят за участие във военноморските учения в северната част на Атлантическия океан, които трябва да започнат през следващите дни.

Демонстрацията на мощта на НАТО намира израз и в думите на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, който вчера каза, че е обсъдил с Финландия и Швеция начини да се постигнат договорености за тяхната защита срещу евентуални руски агресивни действия, преди сигурността на тези държави да бъде гарантирана с потенциалното им присъединяване към пакта.

„Когато Русия се опитва по някакъв начин да заплаши Финландия и Швеция да не кандидатстват, това просто демонстрира как Русия не зачита основните права на всяка нация да избере своя собствен път“, каза Столтенберг. „Така че ние сме в диалог с Финландия и Швеция. Решението зависи от тях,  но ако решат да кандидатстват, Финландия и Швеция ще бъдат горещо приветствани“, каза още генералният секретар на пакта, който очаква процесът да върви бързо.

Американският печат отразява инвазията в Украйна в две посоки.

Едната е руският ракетен обстрел срещу  Киев по време на визитата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. „Ню Йорк пост“ съобщава,  че при нападението в Киев са ранени близо дузина души, включително един, който е загубил крака си. Обстрелът бил извършен един час след като украинският президент Володимир Зеленски даде пресконференция с Гутериш, който заяви, че Украйна се е превърнала в "епицентър на непоносима мъка и болка", посочва изданието.

„Ню Йорк таймс“ обръща внимание на поисканото от президента Джо Байдън значително увеличаване на американския ангажимент във войната на Украйна срещу Русия. Президентът поиска Конгреса да одобри отпускането на 33 млрд. долара за повече артилерия, противотанкови оръжия и друга техника, както и за икономическа и хуманитарна помощ. Всекидневникът отбелязва, че при реализиране на това искане САЩ са на път „да похарчат тази година толкова, колкото средно годишно са изразходвали за водене на собствената си война в Афганистан, или дори повече“.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
3
 
17
 
! Отговори
гнусната подлога на преди 2 години
Боже опази ни от лъжливи евреи.
207
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест, според кремълските опорки, един пропаднал и зависим пияница и наркоман, направи за смях "Самая Могучая Армия в мире"!!! Евала бе, ввaaaтници...
206
10
 
14
 
! Отговори
qqq преди 2 години
Зеленски се прави на интересен😁той не е в Украйна...продажно човече...изпрати народа си в изгнание и на смърт. Втори Херострат.
205
6
 
14
 
! Отговори
Съмнявам се преди 2 години
Зависимостите не прощават. Било алкохол, било дрога, било болни амбиции, било мания за величие, било....
204
6
 
10
 
! Отговори
Обедини се народ преди 2 години
Войната не за ресурси а за славянската идентичност обединение и неутралитет ще ни спаси
203
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязахте ли в изказването на Зеленски ,че предложение за евакуацията му идва от американски и британски сили?Е,точно САЩ и UK водят битка с Русия за Евразия.Военният център е във Вашингтон,а финансовият в Лондонското Сити.Войната е за еднополюсен свят на Големите наследствени пари и мултинационалните компании.Всичко,направено до момента е с цел дестабилизация на Русия,която да предизвика вътрешнополитическа нестабилност,преврат,разпад на държавата и окончателното и разграбване
202
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
226: в цирка на затвора ще е топ клоун, хахахаха
201
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски ще остане в историяа акато герой а Путин като варварин
200
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кълнете ли злобари, кълнете ли? Путин е влязал в коловоза! Краят е известен за всинца ни!
199
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам се в Сибир има ли театри. Поне некой цирк...
198
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Кирчо и той е на косъм. Герб го държат на власт. Гледат му сеира и издънките. Като им писне го свалят. Въпрос на време.
197
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ах драмата, драмата, сега да пуснат едно сериалче да го увековечат. Та тоз направо като Исус почти, ***. Дано скоро да те хванат и от там директно в Сибир
196
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Кирчо и той е на косъм. Герб го държат на власт. Тледат му сеира и издънките. Като им писне го свалят. Въпрос на време.
195
9
 
9
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Дано да те заловят и убият по скоро
194
6
 
11
 
! Отговори
- преди 2 години
Заради един косъм толкова народ измря!
193
8
 
8
 
! Отговори
Ако са искали преди 2 години
Да го убият, са щели да му изпратят дрон. Евтино и безопасно.
192
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Радев да каже.." виж сега каква е разликата. Ние сме демократична страна и всички хора имат равни права и свободи. За разлика от Украйна, която е трябвало отдавна да се демократизира по европейски стандарти и да има еднакво отношение към всички народности. Но не е станало и стана война. Разлика е сериозна.
191
8
 
13
 
! Отговори
хан Крум преди 2 години
Те това е украинското Кире! И той лъже като харвардски ПУЦ-аджия.
190
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отиди на фронта и преброй избитите украински войничета. Те са мъртви или ранени по твоя вина. Вместо да преговаряш ги хвърли във война. Един ден ще отговаряш за това.
189
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** на фронта и преброй избитите украински войничета. Те са мъртви или ранени по твоя вина. Вместо да преговаряш ги хвърли във война. Един ден ще отговаряш за това.