Зеленски реагира остро на доклад на "Амнести" за Украйна

Правело се опит да се насочи отговорността от агресора към жертвата
5 авг 2022 08:40, Елка Василева
166
Зеленски реагира остро на доклад на "Амнести" за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски реагира остро на доклад на правозащитната организация на "Амнести интернешънъл", която обвини Украйна в застрашаване на цивилни с разполагането на войски в жилищни райони.

Според доклада "обстоятелството, че се намира в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от ангажиментите ѝ към международното хуманитарно право".

Още по темата
Президентът Зеленски осъди твърденията, като изтъкна, че докладът се опитва да насочи отговорността от агресора към жертвата.

"Няма положение, дори хипотетично, при което какъвто и да е руски удар срещу Украйна да бъде оправдан. Ако някой изготви доклад, в който жертвата и агресорът са поставени по някакъв начин на едно и също ниво, ако се анализират някои данни за жертвата, а в същото време действията на агресора се игнорират, това не може да бъде толерирано," каза украинският президент.

Зеленски отправи критики срещу задържането на макрофинансовата помощ от Европейския съюз за Украйна, като изрази надежда това да е "просто грешка", която ще бъде поправена, предаде БНР. Той не посочи коя европейска страна блокира изплащането.

През изминалата нощ руските въоръжени сили са обстрелвали украинските градове Николаев, Никопол и Запорожие.

Още три кораба с украинско зърно се очаква да потеглят от украински пристанища, след като в понеделник отплава първият по силата на споразумението за безопасен коридор в Черно море, постигнато с посредничеството но ООН и Турция.

Два кораба се очаква да тръгнат от пристанище Черноморск и един от Одеса. Те ще превозват общо повече от 50 хиляди тона украинска царевица, съобщиха украинските власти.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи, че друг празен кораб ще се отправи към Украйна, след като бъде инспектиран в Истанбул. Очаква се той да пристигне в Черноморск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
27
 
! Отговори
Ау тоя Мъжлан преди 1 година
Зеленски тепърва ще реагира агресивно и остро докато не го дадат под съд за всички свои престъпления.
97
2
 
22
 
! Отговори
Ъ. преди 1 година
По-скоро следва да се каже: Зеленски реагира тъпо и в този случай, както и във всички останали.
96
1
 
30
 
! Отговори
Гогич преди 1 година
Aхааа, значи за Зеления е нормално неговите бойци да използват цивилни граждани като жив щит....Евалата, Зеления! И каква е тази "макрофинансовата помощ от Европейския съюз за Украйна"?? Тия от кога са част от ЕС, че ползват от моите данъци??? Значи хем пари им даваме, хем заради тях търпим инфлация и мизерия....
95
5
 
17
 
! Отговори
azz преди 1 година
Ти да видиш....зеления след толкова бело реагира.....
94
3
 
22
 
! Отговори
Укронацизъм преди 1 година
Амнести Интернешънъл: Украинското правителство трябва незабавно да гарантира, че ще разположи силите си далеч от населените райони или трябва да евакуира цивилни от райони, където действа армията. Военните никога не трябва да използват болници, за да участват във война, и трябва да използват училища или цивилни домове само като последна мярка, когато няма жизнеспособни алтернативи ...................... Къде е тука оправдаването на другата страна? Иска се ВСУ да спрат да воюват като джихадисти
93
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна да се върне при майка си Русия и в състава на Русия, стига циркове и геноцид над украинско-руското население, стига, много невинна кръв проляхте на хора и деца, време е да плащате за кръвта пролята от Киевския режим, а Украйна да се прибира при майка си Русия!
92
5
 
17
 
! Отговори
Dazy преди 1 година
Във вечерното си видео съобщение Зеленски заяви, че замразява осем милиарда евро, предназначени за Киев. "8 милиарда евро помощ сега са възпрепятствани. Това е или престъпление, или грешка. Не искам да назовавам държава, която забавя процеса. Надявам се, че това е просто грешка", каза бившият комик, който ръководи страната. В същото време той обвини "някои европейски лидери", че уж правят заложници на "украински пенсионери, имигранти, учители и други хора, зависими от бюджета".
91
4
 
34
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
"Амнести" :-"Според доклада "обстоятелството, че се намира в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от ангажиментите ѝ към международното хуманитарно право"....Някъде да прочетохте че тия /"Амнести"/ "ЗАЩИТАВАТ" руската инвазия?!..Те само обръщат внимание на ФАКТА,че ей тоя- зеленясалия,СЪЗНАТЕЛНО прави мирните граждани на военни цели,разполагайки войски в жилищни райони..Но за един дефиниранфашист това никак не е изненадващо..Има да страдат укрите,уви!..И то не от инвазията..
90
4
 
32
 
! Отговори
Защо мълчите преди 1 година
от медиите за убийствата на руснаци в Донбас от племето на Зеленски!
89
33
 
6
 
! Отговори
2 ВИДА РУСОФИЛИ преди 1 година
ИМА 2 ВИДА РУСОФИЛИ: ПЛАТЕНИ И ЗАБЛУДЕНИ
88
4
 
23
 
! Отговори
ииииии преди 1 година
Тази година Ускар за драматичен актьор отива приииииии Зееееелллеееенскиииииии! Аплодисменти!
87
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много внимавайте, украинците също да внимават, видях как бяха извели децата им на някакъв плавателен съд в България и ги учеха на фашистки речи и поздрави, превръщайки ги в малки зомбирани фашистчета, трябва да спрете това, трябва! Не знам дали родителите знаят за това, но някой ги обучава и превръща в зомбирани фашисти и пуска кадрите, това трябва да спре!
86
4
 
27
 
! Отговори
скапаняк си ти преди 1 година
зеленски и долен престъпник ционист мръсен
85
41
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Амнести" е организация, която защитава правата на престъпниците. Престъпникът е влязъл в къщата ти и "Амнести" те обвинява, че ти не си му спазил правата. "Амнести" защитава престъпника Путин.
84
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УКРАИНЦИ, ТЪ ПИ ЛИ СТЕ , ЧЕ ЗАПАДА ВИ УБИВАТ И ИЗВЪРШВАТ ГЕНОЦИД НАД ВАС И РУСНАЦИТЕ, НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ВИ УБИВАТ, че извършват геноцид на населението? Украинци, обединявайте се с братята си руснаци и обърнете оръжията си срещу Киевската хунта и западните им ментори, които извършват геноцид над вас и децата ви!
83
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КРАИНЦИ, ТЪ,ПИ ЛИ СТЕ , ЧЕ ЗАПАДА ВИ УБИВАТ И ИЗВЪРШВАТ ГЕНОЦИД НАД ВАС И РУСНАЦИТЕ, НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ВИ УБИВАТ? Украинци, обединявайте се с братята си руснаци и обърнете оръжията си срещу Киевската хунта и западните им ментори, които извършват геноцид над вас и децата ви!
82
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До MitkoОбъркал ли си процентите нещо, те самите украинци са руснаци, руското население в Украйна е около 80% от населението в Украйна, тя самата Украйна е руска територия с руско население, нация "украинци" няма, а У-крайна е дума за местоположение и означва - "у-края" на Русия" !
81
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ръцете на Киевската хунта и техните ментори , са потънали в много кръв, време е да се махат от властта и да плащат за греховете си и за кръвта на убитите!
80
4
 
18
 
! Отговори
Mitko преди 1 година
Зеленски е второкласен актьор, който наистина си мисли, че е Уинстън Чърчил. От хумористите до президентите-това е като първо да карате колело, а след това да се преместите на кормилото на най-сложния самолет. Западните медии премълчават всички ужаси, които се случват при Зеленски с етническите руснаци. Но това е най-голямата руска общност извън самата Русия, 7-8% от населението на Украйна. Те живеят компактно и може да се каже, че от 2015 г.водят гражданска война срещу украинското правителство.
79
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, Зеленски, кой нареди да се пръскат "лепестки"(малки мини) из Украйна с които убивате населението ? Да ви се връщат на тези, които заповядвате да ги пускат и пръскат, *** ви фашистко! И не спряхте да стреляте по обществени сгради и убивате хората и рушите, марш в *** и Киевската кървава хунта да се маха веднага, ама веднага и да им се връща, не спряхте с геноцида над населението и децата, мамка ви фашистка!