Зеленски реагира остро на доклад на "Амнести" за Украйна

Правело се опит да се насочи отговорността от агресора към жертвата
5 авг 2022 08:40, Елка Василева
166
Зеленски реагира остро на доклад на "Амнести" за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски реагира остро на доклад на правозащитната организация на "Амнести интернешънъл", която обвини Украйна в застрашаване на цивилни с разполагането на войски в жилищни райони.

Според доклада "обстоятелството, че се намира в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от ангажиментите ѝ към международното хуманитарно право".

Още по темата
Президентът Зеленски осъди твърденията, като изтъкна, че докладът се опитва да насочи отговорността от агресора към жертвата.

"Няма положение, дори хипотетично, при което какъвто и да е руски удар срещу Украйна да бъде оправдан. Ако някой изготви доклад, в който жертвата и агресорът са поставени по някакъв начин на едно и също ниво, ако се анализират някои данни за жертвата, а в същото време действията на агресора се игнорират, това не може да бъде толерирано," каза украинският президент.

Зеленски отправи критики срещу задържането на макрофинансовата помощ от Европейския съюз за Украйна, като изрази надежда това да е "просто грешка", която ще бъде поправена, предаде БНР. Той не посочи коя европейска страна блокира изплащането.

През изминалата нощ руските въоръжени сили са обстрелвали украинските градове Николаев, Никопол и Запорожие.

Още три кораба с украинско зърно се очаква да потеглят от украински пристанища, след като в понеделник отплава първият по силата на споразумението за безопасен коридор в Черно море, постигнато с посредничеството но ООН и Турция.

Два кораба се очаква да тръгнат от пристанище Черноморск и един от Одеса. Те ще превозват общо повече от 50 хиляди тона украинска царевица, съобщиха украинските власти.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи, че друг празен кораб ще се отправи към Украйна, след като бъде инспектиран в Истанбул. Очаква се той да пристигне в Черноморск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амнести сте престрашиха да кажат само 0.001% от бруталните престъпления срещу човечеството от киевската хунта. Нека сега да Амнести да продължат и да кажат и западните инструктори, които научиха на тези зверства бандеровците.
77
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕМА БЕЛО ! ПОЛОЖЕНИЕТО Е ЗЛЕ....
76
3
 
28
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Зелински, колкото и да се тръшкаш ръцете ти са оцапани с кръв. И то с много кръв. На руснаци и украинци. Много кръв. Нека международните организации да разкрият пълната истина за твоето управление и твоите военни престъпления.
75
3
 
27
 
! Отговори
21 преди 1 година
До Анонимен 61 "Крайно цинично е Амнести да защитава убийци." Никой не защитават бе баст.н, просто изнасят факти. Въобще прочете ли, написаното от тях.
74
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди време, гледах как извършват изследвания на природата в Украйна , мисля, че немци ги провеждаха тези изследвания, не само в природата , но дори в млякото на кравите откриха вредни и радиоактивни вещества, не купувайте продукти , произведени в Украйна!
73
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, не купувайте жито, царевица, мляко и селско стопански продукти от Украйна , защото те са замърсени, там почвата и водите, все още са радиоактивни и замърсени!
72
1
 
22
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
До хахаха когато американските самолети изравниха София и част от България със земята и пуснаха играчки с взрив с които осакатиха стотици български деца на коя територия бяха бе илетерат !
71
2
 
26
 
! Отговори
сина преди 1 година
а за изнасилването и убийството на украински жени момичета и деца и ограбване на техните домове пак ли украинците са виновни! - ОТГОВОР: За тези неща е виновен зеленски, че се продаде на мумията от сащ за пари! Ако си беше седял мирно, с разбирателство с комшиите нямаше да има проблеми, даже щеше да име преимущество - като приятел на Русия, ЕС и Сащ. Същата глупост се опита да приложи в БГ и киро, амо изгърмя като ракета от бензиностанция и по-добре!
70
1
 
28
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Зелени, финансовата помощ от Европа тъперва ще намалява, ще се бави и накрая ще спре. Изчакай само още 2 месеца, когато там стане студено.
69
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са лоши много лоши само той е добър и дедо.
68
2
 
31
 
! Отговори
Мяу преди 1 година
Зельонски, искай макроикономическа помощ от господарите си от САЩ. Не от ЕС.
67
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде притиснаха го на тясно в ъгъла на шахматната дъска , обраха му почти всички фигурки, чака го съдбата на хитлер, ама с този страх , май май ще стане инсценировка на смър.тта и отива при ружа игнатова :))
66
1
 
27
 
! Отговори
123 преди 1 година
До хахахаОтговорност на украинците е, когато тепърва разполагат военни части в болници, училища и в жилищни комплекси. Тяхна отговорност е и, когато използват цивилни като жив щит пред армията, а те го правеха. Темата за агресора и жертвата е много дълга, но украинците с бодри крачки вървяха към военни действия. Дали можеше да бъдат избегнати военни действия? С любезното участие на САЩ - не.
65
37
 
4
 
! Отговори
бг преди 1 година
а за изнасилването и убийството на украински жени момичета и деца и ограбване на техните домове пак ли украинците са виновни!
64
36
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
До мдаа украинците са на собствената си територия и къде са им казармите е тяхна работа това че путлеристите обстрелват и жилища и кина и търговски центрове и училища и болници не ги оправдава. нима в България поделенията са извън градовете и селищата.Ако бъдат обстрелвани и разрушени съответните селища ние ли ще сме виновни.Това отвратителен фашистки цинизъм. д искат украинците да изтеглят въоръжените си сили на удобно за агресорите място.
63
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАЛИ КОГАТО РУСНАЦИТЕ КАЗВАТ ЧЕ УКРИТЕ СЕ КРИЯТ ЗАД ЦИВИЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ ТЕ ЛЪЖЕЛИ. А СЕГА И ТЕЯ ЛИ ЛЪЖАТ?
62
3
 
36
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Международната организация за защита на правата на човека "Амнести Интернешънъл" обвинява украинските въоръжени сили, че изграждат военни бази в цивилни обекти и изстрелват ракети в близост до жилищни райони. Това включва училища и болници.Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни."Подобни тактики нарушават международното хуманитарно право и застрашават цивилното население, като превръщат цивилни обекти във военни цели", пише организацията.
61
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този терорист и военен престъпник още ли е жив? Американците ще го държат до изборите и после ще бъде заменен скоропостижно от някой по-чист.
60
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква номинация за Оскар, той и за Златна малинка не става. Хем треторазряден актьор, хем убиец.
59
2
 
31
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Не мога да повярвам как е излязла истината този път от едно ЛГБТ... Така или иначе, явно истината няма как да се преиначава и крие постоянно! Слава кокаине е към приключване...