Готви ли Русия човешки щит край Херсон?

Киев определи т.нар. евакуация на населението като депортация
22 окт 2022 14:07, Елка Василева
163
Готви ли Русия човешки щит край Херсон?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия изглежда депортира хора от Херсон и ги преселва на източния бряг на Днепър, за да ѝ послужат като човешки щит срещу очаквана украинска офанзива. В Киев са убедени, че Западът не бива да оставя това без отговор, пише Дойче веле.

Откакто руският президент Владимир Путин въведе военно положение в анексираните територии в Украйна, нараства загрижеността за населението в четирите провинции. Особено в района на Херсон, в южната част на Украйна, руските окупатори се опитват да преселят жителите в по-отдалечени райони, контролирани от Русия.

Още по темата
Като претекст за този ход служи обяснението, че Москва иска да защити населението от непосредствено предстояща украинска офанзива.

Човешки щит на източния бряг на Днепър?

"Това е чиста пропаганда", казва Наталия Хуменюк, говорител на оперативното командване на украинските въоръжени сили в южната част на страната. "Окупаторите използват цивилното население за отвличане на вниманието. Самите те се страхуват, защото знаят, че не могат да спрат настъплението ни и искат да прехвърлят цивилното население на източния бряг на Днепър, за да го използват като човешки щит."

Секретарят на Съвета за национална сигурност Олексий Данилов определи т.нар. евакуация на населението като депортация и призова Запада да даде сериозен отговор на ставащото. "Такива депортации бяха извършени и в Крим през 2014 г., а светът тогава ги наблюдаваше безучастно. Сега отново правят същото и се оправдават с това, че искали да спасят живота на хората. Сегашната ситуацията е трудна, но няма съмнение, че ще си върнем цялата територия."

"Това би била катастрофа с невиждани размери"

Според Данилов опасенията, че руските войски могат да разрушат водноелектрическата централа на север от река Днепър с цел да отклонят вниманието от евентуално изтегляне от Херсон, са неоснователни. "Язовирът осигурява и водоснабдяването на Крим, така че, ако го разрушат, там няма да има вода години наред. Не мисля, че са достатъчно луди, за да взривят язовира. Това би била катастрофа с невиждани размери. Не знам как светът може или трябва да реагира на това."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** от призованите трябвало да си носитя от вкъщи аптечки и на двама имало по 1 ръждива пушка
130
2
 
2
 
! Отговори
Iv преди 1 година
Според общоприетият стандарт всичко от нулевия (гринуич) меридиан до 180ти е изток в посока срещу изгрева на слънцето. В този смисъл "Запад" обхваща само два континента - Северна и Южна Америка. Като съм чувал, че и в двата против Русия са само САЩ, има ли смисъл да питам какво означава "колективния запад"?
129
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Zутин ритна камбаната ! Двойниците му са в паника. Украйна изтиква ВА ТЕН КИ ТЕ от територията си. Бог наказва тираните. Само Горбачов почина нормално. Кремълските тирани починаха от отрова и куршум.
128
7
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
Според Женевската конвенция , депортирането на цивилни от окупирани територии е престъпление. Според Женевската конвенция и бомбандирането на градове и цивилна инфраструктура е престъпление.
127
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин на съд за престъпрения срещу човечеството !@
126
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стандартна руска тактика на терор върху местните!
125
8
 
14
 
! Отговори
Милеслав Божилов преди 1 година
Днес,стига писахте глупости,да ви ....майката. Човешки щит???? Алооооооо. Там живеят нормално хора,а не муджахидини
124
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците евакуират хората, но *** е платена мисирка.
123
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да симпатизираш на кръволока Путин или трябва да си ненормален, или безмозъчен русофил!
122
11
 
18
 
! Отговори
До Iv преди 1 година
Русия воюва срещу Запада в Украйна..Войната с Укра на приключи за седмица през Март! От тогава Запада налива 140 милиарда долара и безкрайни оръжия..Украйна се използва като военно поле само..Почти се обезлюди..10 милиона се ивакуираха на Запад, и в Русия други 3 милиона..сега като няма и ток и вода и последните ще избягат!
121
6
 
15
 
! Отговори
DW =WC преди 1 година
поредна жълтокафява пропаганда... Местя го!
120
6
 
18
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
Накратко казано - не готвят, но се подготвят за най-лошият сценарий, ако украинците разрушат стената на каховската ВЕЦ. Те гледат да спасят повече цивилни, но украинците стрелят по тях.
119
9
 
14
 
! Отговори
Когото трябва преди 1 година
Долни лъжци! Това да е са укронацистите да ползват хората за жив щит! Вие се превърнахте в рупор на евроатлантическия неофашизъм! Продажници ***!
118
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урките най-вероятно ще ударят към АЕЦ-а, а не към Херсон. На тях им трябва ток, за изнудят и да си гарантират новите заеми от нато.
117
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС пропагандата е предназначена за де'6или, каквито са си евроатлантиците.
116
4
 
21
 
! Отговори
Iv преди 1 година
"...В Киев са убедени, че Западът не бива да оставя това без отговор..."??? Последно кой с кого воюва?
115
12
 
7
 
! Отговори
Гларус небесен преди 1 година
Интересно е как като евакуираш населението в хотели на Ч. Море ще. ги ползваш за жив щит на там от където идват? Това е *** отвличащ маньовър на генерал Суровикин преди главния удар който няма да е в Херсон. Може и да няма такъв ако укритие пред предстоящата ужасна зима клекнат и поискат примирие.. При всички случаи очакваната от нас и НАТО перемога се отлага за другото лято.
114
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ало алоУкрайна е законна руска територия, украинците са руснаци по произход, те са руснаци, самото наименование У-край-на, означава "у-край-нините на Русия" и е дума за местоположение, а не държава, всичко там е руско векове наред и тяхната естествена родина е Русия, спрете да пращате оръжия и се изтеглете всички чужденци от там, за да миряса Европа, Русия с Украйна включително, не убивайте повече хората там, възстановете търговските връзки, няма по-добро решение за всички, от това!
113
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не му се обиждайте на хаха, той води коментарска война на два фронта- и други статии за Украйна пардон фронтове има, а русофоби не достигат!!
112
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хахаЩе ти връчим една пушка и веднага заминавай на бойното поле, след като много ти е зор да наливаш масло в огъня!