Готви ли Русия човешки щит край Херсон?

Киев определи т.нар. евакуация на населението като депортация
22 окт 2022 14:07, Елка Василева
163
Готви ли Русия човешки щит край Херсон?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия изглежда депортира хора от Херсон и ги преселва на източния бряг на Днепър, за да ѝ послужат като човешки щит срещу очаквана украинска офанзива. В Киев са убедени, че Западът не бива да оставя това без отговор, пише Дойче веле.

Откакто руският президент Владимир Путин въведе военно положение в анексираните територии в Украйна, нараства загрижеността за населението в четирите провинции. Особено в района на Херсон, в южната част на Украйна, руските окупатори се опитват да преселят жителите в по-отдалечени райони, контролирани от Русия.

Още по темата
Като претекст за този ход служи обяснението, че Москва иска да защити населението от непосредствено предстояща украинска офанзива.

Човешки щит на източния бряг на Днепър?

"Това е чиста пропаганда", казва Наталия Хуменюк, говорител на оперативното командване на украинските въоръжени сили в южната част на страната. "Окупаторите използват цивилното население за отвличане на вниманието. Самите те се страхуват, защото знаят, че не могат да спрат настъплението ни и искат да прехвърлят цивилното население на източния бряг на Днепър, за да го използват като човешки щит."

Секретарят на Съвета за национална сигурност Олексий Данилов определи т.нар. евакуация на населението като депортация и призова Запада да даде сериозен отговор на ставащото. "Такива депортации бяха извършени и в Крим през 2014 г., а светът тогава ги наблюдаваше безучастно. Сега отново правят същото и се оправдават с това, че искали да спасят живота на хората. Сегашната ситуацията е трудна, но няма съмнение, че ще си върнем цялата територия."

"Това би била катастрофа с невиждани размери"

Според Данилов опасенията, че руските войски могат да разрушат водноелектрическата централа на север от река Днепър с цел да отклонят вниманието от евентуално изтегляне от Херсон, са неоснователни. "Язовирът осигурява и водоснабдяването на Крим, така че, ако го разрушат, там няма да има вода години наред. Не мисля, че са достатъчно луди, за да взривят язовира. Това би била катастрофа с невиждани размери. Не знам как светът може или трябва да реагира на това."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултата от близо 100 милиарда $ от САЩ и 40 милиарда европ помощ и 8 месеца поток от оръжия за Украйна беше загуба на 20%н от територията и, срив на европейската икономика, разпад на ЕС.
50
5
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Друго очаквали ли сте от руските мамуни
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БМВ, Мерцедес, перални машини, прахосмукачки - вече не са конкурентно способни при тези цени на енергията и разходите за производство.
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не се готви а го прави , в момента евкуират цевилни заедно с тежката си техника за да не взривят отново мостовете с HIMARS
47
5
 
6
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Бля, бля бля, фашистка пропаганда.Евреина фашист Zеленский нито веднъж не обяви евакуация на украинска област. И тия ми гуворят за жив щит, дет трепят дица, крият са ф цивилни сгради итн.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А разкъсаните тела на мирни жители и убити деца , убивани от Киевската фашистка хунта години наред, не забелязахте ли? А концлагерите и върлия нацизъм, престъпност, анархия, грабежи, мародерства години наред в Украйна, не забелязахте ли? А българите, които криейки се от страх заедно с децата си в подземията от укро-нацистите и някои починали от глад, не забелязахте ли? Лицемерието ви е нагло!
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва затяга енергийната примка срещу Украйна.Русия продължава ударите по украинската енергетика. Украйна загуби 40% от енергийната си инфраструктура. Ударите продължават със същата интензивност.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тридневната "военна операция" вече осем месеца се точи и то явно не в полза на диктаторът от Кремъл.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
22 страни се обърнаха към Иран със запитване за закупуване на безпилотни самолети.
42
1
 
1
 
! Отговори
Италия преди 1 година
Пропаганда има корава и от двете страни. А истината е 2%.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има новини, които явно българските медии ще пропуснат. В Русия Путин е решил да хвърля във войната предимно хора от покрайнините на Русия, защото е видял недоволството на московчани и петербургци. И мобилизацията няма да е временна и частична, а постоянна, т. е. ще се взимат толкова хора, колкото се налага. Отделно както и досега ще се взимат всички, без възрастови ограничения и даже хора с психични отклонения. Т. е. всеки който не е в централна Русия може да бъде насила изпратен на фронта.
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четох някъде, че руснаците искали да взривят язовирната стена на Днепър и да издавят хората в Херсон. И после щели да обвинят украинската армия, че те са взривили бента.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е държава която провъзгласи себе си за световен лидер в утвърждаването на традиционните ценности. Русия е цивилизация има велика мисия да противостои на унищожителната западна иделология.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни занимавайте с глупави и манипулативни статии, близо девет години Киевската фашистка власт убива населението на Украйна, стреляха директно по домовете им, по обществени сгради, използваха ги като сандвич за жив щит, стреляха със снайпери по тях, само защото са излезли да вземат вода за децата си, имаше трупове около кладенците, стреляха по тях, когато искаха да се евакуират към Русия, самото население в Украйна воюва срещу фашистката Киевска власт, а руснаците им се притекоха на помощ
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има само едно решение на кризата в БУССР - държава терорист не може да съществува. Това означава пълно преучредяване на страната която сега се намира на тази територия - това ще бъде нова държава, с нови граници и с ново ръководство.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разширението на НАТО на изток за Русия като държава, като цивилизация се явява неприемливо. За това Русия предупреждаваше много дълго време. Това е непосредствена опасност за съществуването на Русия. Русия ще се защити и ще предотврати такава възможност. Западът не разбра това и не послуша Русия, вероятно се надяваше отново да надиграе с хитри ходове Русия, но случи се така, че ходовете им се объркаха.
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма да се учудя...
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"искат да прехвърлят цивилното население на източния бряг на Днепър, за да го използват като човешки щит." ----------------------------------------------------------- Който иска да се убеди, че това твърдение е куха лъжа, нека погледне географката карта. Целият ляв или източен бряг на Днепр е под руски контрол и там цивилните граждани са в безопасност. Самият град Херсон е на десния западен бряг и там ВСУ се канеше да прави офанзива, но атакуващите батальони бяха ликвидирани севрно от Бериславл.
33
0
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
В ЕДНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ ,, РУСИЯ РАЗСЕЛВА В ПО ОТДАЛЕЧЕНИ РАЙОНИ ......" , В ДРУГОТО ,, ЩЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ЖИВ ЩИТ ...." !!!!????? ПРОПИСАЛИ НАТОВЦИ !!!
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не там е друг замисъла. В стратегията има едно правило че напредваш до там където може да задържиш позицията а не колкото повече можеш . Има замисъл но ще видим дали ще се получи . Листопада започна и сега трябва да се работи повече с дронове и ракети . Даже точно това трябва да правят руснаците сега .