Готви ли Русия човешки щит край Херсон?

Киев определи т.нар. евакуация на населението като депортация
22 окт 2022 14:07, Елка Василева
163
Готви ли Русия човешки щит край Херсон?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия изглежда депортира хора от Херсон и ги преселва на източния бряг на Днепър, за да ѝ послужат като човешки щит срещу очаквана украинска офанзива. В Киев са убедени, че Западът не бива да оставя това без отговор, пише Дойче веле.

Откакто руският президент Владимир Путин въведе военно положение в анексираните територии в Украйна, нараства загрижеността за населението в четирите провинции. Особено в района на Херсон, в южната част на Украйна, руските окупатори се опитват да преселят жителите в по-отдалечени райони, контролирани от Русия.

Още по темата
Като претекст за този ход служи обяснението, че Москва иска да защити населението от непосредствено предстояща украинска офанзива.

Човешки щит на източния бряг на Днепър?

"Това е чиста пропаганда", казва Наталия Хуменюк, говорител на оперативното командване на украинските въоръжени сили в южната част на страната. "Окупаторите използват цивилното население за отвличане на вниманието. Самите те се страхуват, защото знаят, че не могат да спрат настъплението ни и искат да прехвърлят цивилното население на източния бряг на Днепър, за да го използват като човешки щит."

Секретарят на Съвета за национална сигурност Олексий Данилов определи т.нар. евакуация на населението като депортация и призова Запада да даде сериозен отговор на ставащото. "Такива депортации бяха извършени и в Крим през 2014 г., а светът тогава ги наблюдаваше безучастно. Сега отново правят същото и се оправдават с това, че искали да спасят живота на хората. Сегашната ситуацията е трудна, но няма съмнение, че ще си върнем цялата територия."

"Това би била катастрофа с невиждани размери"

Според Данилов опасенията, че руските войски могат да разрушат водноелектрическата централа на север от река Днепър с цел да отклонят вниманието от евентуално изтегляне от Херсон, са неоснователни. "Язовирът осигурява и водоснабдяването на Крим, така че, ако го разрушат, там няма да има вода години наред. Не мисля, че са достатъчно луди, за да взривят язовира. Това би била катастрофа с невиждани размери. Не знам как светът може или трябва да реагира на това."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
3
 
! Отговори
Азербайджан преди 1 година
Владе само 0.5% от световните запаси на природен газ
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Норвегия и Канада притежават само по 1% от световните запаси на газ. Дори Нигерия има 3 пъти повече газ от Норвегия. И не произвеждат нищо, нямат никаква икономика, само точат от тръбата и изнасят. Но газта им свършва.
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв човешки щит бълнувате? Преди няколко часа е наредена масова евакуация на целия Херсон. Изтеглят всички от града, но не се знае защо. Изглежда се подготвя нещо голямо там, но коя от двете страни го прави не е ясно.
88
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то Русия първо да си газифицира собствената страна и после да гледа в чуждата паничка. В западна Европа никой няма да е на студено зимата, но Русия на 40% не е газифицирана...
87
5
 
14
 
! Отговори
СССР преди 1 година
По времето на СССР когато бяхме съюзници с тях в България се живееше добре.
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кедми: "Последняя надежда ушла. США сообщили Европе: "Дорогие европейские союзники! У нас для вас газа нет и не будет. Желаем вам счастливой зимы". Все, официально заявили нету газа! Европа газ не получит ни по какой цене нет в Соединенных Штатах этого ресурса для Европы. И в Катаре нет, и в Алжире нет просто нет столько газа в мире"
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е в СССР имаше УССР, така че болшевиките създават Украйна, но така също и Беларус и т. н... Така че Путин можеше да нападне и Беларус, защото и те "са руснаци" и "такава държава Беларус няма"...
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газта в Норвегия приключва. Не могат да изнесат повече. Катар също. Азербайджан също. Няма газ за Европа.
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименАма банките в Украйна си бяха на евреите и Коломойски, веееееееее, за какви руски банки в Украйна ми говориш, украински банки в Украйна, също няма, тя цялата им държава и управлението им в Киев, са завладяни от чужденци, украиците нямат права там, само нацистките банди имат права!
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При всички случаи Русия ще доведе делото докрай, със или без удари по инфраструктурата. Путин няма да остави Украйна на Запада като оръжие срещу Русия под никаква форма. Русия няма да позволи поколения украинци и южни руснаци да продължат да бъдат възпитавани в отричане на собствената си рускост и в омраза към Русия. Сегашната Украйна е несъвместима с Русия нито с историческата (защото е част от нея), нито с бъдещата, защото ще бъде използвана срещу Русия.
81
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът нищо не е изгубил, просто ще внася газ от Норвегия например. Губи Русия, затова и гори газта, вместо да я продава на Европа. Е ако Русия от горенето на газта печели някакви пари?... А дано, ама надали...
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такава държава "крайна". Никога не е съществувала, няма история, няма владетели, няма писатели, музиканти, поети, няма такава национална култура. Терористичното образувание на територията на бившата украинска ССР няма право да съществува.
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на СССР нямаше руснаци. Имаше "съветски народ" по определението на болшевиките. Така че явно "съветският народ" е строил всичко в Украйна.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целият сегашен украински елит и сегашната държава БУССР са обречени.
77
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не могат да направят руснаците, защото след 2014 г. всички руски банки бяха изгонени от Украйна и просто няма как сега Русия да унищожи банковата система в Украйна. Не само това, ами и досега въпреки войната банкоматите в Украйна си работят и хората нямат никакъв проблем.
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът вече загуби икономически, още не е грохнал, но вече загуби. Загубите на запада са огромни. Западът загуби политически, загуби икономически, загуби социално. Западът усили Русия и Китай.
75
1
 
8
 
! Отговори
Тремал Найк преди 1 година
Значи, такива глyпocти даже ВВС и NBC не пишат. Откъде ли ги изкопават днес. Населението на Херсон е рускоговорящо, с руско самозъзнание. При евакуацията си, бежанците бяха обстреляни от ВС на Украйна. Тази новина е като "Русия обстрелва ЗАЕЦ, която окупира през март"
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Приднестровието може да се стигне през Николаево, а може и през Тернополска област - там разстоянието е по-малко, няма градове, няма укрепления. Както реши Суровикин, така ще стане. Най-малкото руските военни се нуждаят от наставления за това. В момента когато източната част на Украйна се отсече от запада, военните действия приключват. Защото вече и един снаряд, нищо няма да влезе. Всички боеприпаси ще свършат за седмица и толкова - финита ла комедия.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм, руснаците извеждат цивилните от Херсон, но киевчани са недоволни... Защо така? Сега, като в Херсон няма цивилни не би ли следвало, че Украйна може да напада по-свободно? Или проблема е, че офанзивата в Херсон е приключила с 10,000 принудени да тичат срещу танкове украинци на цената на 3 села?
72
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо трябва да членуваме в един фашистки съюз, където фашистите от Брюксел ни принуждават насилствено да обедняваме и да студуваме за да подкрепяме някакъв народ от наркомани и нацисти които 8 години наред избиват цивилни жени и деца само защото са рускоговорящи.