Готви ли Русия човешки щит край Херсон?

Киев определи т.нар. евакуация на населението като депортация
22 окт 2022 14:07, Елка Василева
163
Готви ли Русия човешки щит край Херсон?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия изглежда депортира хора от Херсон и ги преселва на източния бряг на Днепър, за да ѝ послужат като човешки щит срещу очаквана украинска офанзива. В Киев са убедени, че Западът не бива да оставя това без отговор, пише Дойче веле.

Откакто руският президент Владимир Путин въведе военно положение в анексираните територии в Украйна, нараства загрижеността за населението в четирите провинции. Особено в района на Херсон, в южната част на Украйна, руските окупатори се опитват да преселят жителите в по-отдалечени райони, контролирани от Русия.

Още по темата
Като претекст за този ход служи обяснението, че Москва иска да защити населението от непосредствено предстояща украинска офанзива.

Човешки щит на източния бряг на Днепър?

"Това е чиста пропаганда", казва Наталия Хуменюк, говорител на оперативното командване на украинските въоръжени сили в южната част на страната. "Окупаторите използват цивилното население за отвличане на вниманието. Самите те се страхуват, защото знаят, че не могат да спрат настъплението ни и искат да прехвърлят цивилното население на източния бряг на Днепър, за да го използват като човешки щит."

Секретарят на Съвета за национална сигурност Олексий Данилов определи т.нар. евакуация на населението като депортация и призова Запада да даде сериозен отговор на ставащото. "Такива депортации бяха извършени и в Крим през 2014 г., а светът тогава ги наблюдаваше безучастно. Сега отново правят същото и се оправдават с това, че искали да спасят живота на хората. Сегашната ситуацията е трудна, но няма съмнение, че ще си върнем цялата територия."

"Това би била катастрофа с невиждани размери"

Според Данилов опасенията, че руските войски могат да разрушат водноелектрическата централа на север от река Днепър с цел да отклонят вниманието от евентуално изтегляне от Херсон, са неоснователни. "Язовирът осигурява и водоснабдяването на Крим, така че, ако го разрушат, там няма да има вода години наред. Не мисля, че са достатъчно луди, за да взривят язовира. Това би била катастрофа с невиждани размери. Не знам как светът може или трябва да реагира на това."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна едва сега започва. И то досега Украйна беше слаба, защото нямаше достатъчно оръжие, а започнаха да я затрупват с оръжие... И от тук нататък вече Украйна ще става все по-силна. Докато Русия изпитва трудности и като липса на качествени генерали, които да управляват и като липса на модерно въоръжение и като достатъчно войници.
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой мисли, че мястото на България е в извратения Европейски съюз, да заминава да мие rъзовете на оядените арогантни извратеняци на запад.
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТо и украинците са на привършване, сега воюват чужди наемници срещу руснаците в Украйна, а не украинци, те и самите украинци, са руснаци по произход!
68
2
 
1
 
! Отговори
До Juls преди 1 година
Еми драйфай , само пази клавиатурата
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След унищожаването на енергосистемата следва удар по централната банка и банковите институции и монетния двор - парализа на банковата система, след това по центровете за управление на железниците - парализ на железопътната система, и всичко останало както се следва. Нормален планиран работен военен процес. Систематично, без да се бърза.
66
1
 
4
 
! Отговори
за м. септември преди 1 година
Разходите за производство (примишлена инфлация) на немските производители са нараснали с 47%.
65
2
 
1
 
! Отговори
До следвамехронологи преди 1 година
С малката разлика че едното си е терор над цивилното население (почти не оказва ефект над военните действия), а моста е основната снабдителна линия на войските в Херсонска област .Не случайно след взрива организират и евакуация ,че включват и цивилни за да не ги посети г-н HIMARS докато храбро отстъпват
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТя енергетиката на Украйна е руска, руснаци са строили всичко там, всичко, защото самата Украйна е законна руска територия!
63
1
 
5
 
! Отговори
Juls преди 1 година
Използването на човешки щит си е специалитет на украинците, показаха го многократно по време на тази война, проверно и потвърдено от независими западни журналисти, но от дойче веле няма да чуете нищо за това. Драйфа ми се от лъжи и пропаганда, драйфа ми се от *** сляпо вярващи и на едната и на другата страна, масата е вече ментално кастрирана и зомбирана, критичното мислене е в дефицит и точно за това пътя към кланницата на където са ни повели е почти гарантиран. Обличайте си новите дрехи!!!
62
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болшевиките които управляват в Русия от 1917 г., окончателно доказаха бездарието си. Уж можеха само оръжия да произвеждат и в това само били добри... Оказа се че дронове внасят от... Иран... Нямат даже дронове...
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и Турция ще си разделят Европа на две.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес е ясно: за Русия и Източна Европа десетилетията на социализма бяха най-доброто време както по отношение на благосъстоянието, така и по отношение на тяхната историческа субектност.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като цяло след три месеца атаки украинската армия се изчерпа, мобилизацията няма време да компенсира загубите, моралът пада, броят на боеспособната техника намалява, доставките от Запада не компенсират за загубите, а след няколко седмици се очаква руска офанзива.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължаващата ракетна и авиационна подготовка показва, че този път руското командване планира да се възползва напълно от възможността да нанесе удари по цялата дълбочина на Украйна, чак до западната граница.
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е отправил досега три пъти запитване до Китай дали при случай на нужда може да получи политическо убежище в Китай.И трите пъти от Китай са отговорили утвърдително. Т. е. Путин може при случай на нужда да избяга в Китай.Самият факт на тези запитвания показва, че Путин вече допуска, че може съвсем реално да загуби войната. Путин смята, че Китай няма да го предадат на международен съд. малко е странно да вярва на Китай, защото Китай е зависим на 100% от САЩ. САЩ ако наложи санкции на Китай...
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спасявайки живота на своите войници, Русия вече няма да мисли как украинците ще живеят без ток, вода и транспорт. С нарастването на ресурсната недостатъчност киевският режим ще насочва основно оскъдните ресурси (включително храна) към своите сили за сигурност, оставяйки населението на произвола на съдбата.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ не могат да си позволят еднозначна руска победа в Украйна. Подобна победа не само ще демонстрира на целия свят безпомощността на Вашингтон (чрез значително намаляване на броя на страните, които все още се страхуват от американските викове), тя ще постави под въпрос смисъла на цялата американска стратегия, която се прилага през последните години, десетилетия, а оттам и властта на сегашния американски елит.
54
2
 
3
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
"Николаев, Одеса, Хмелницки, Луцк, Харков, Ровно няма ток след днешните ракети" _ Руската офанзива с крилати ракети и дронове стартира на 10.10. Електроснабдителната система на Украйна е така взаимносвързана, че колкото повече обекти на енергийната инфраструктура руснаците ликвидират, толкова положението с недостига на ток ще става все по-тежко на цялата украинска територия. Очаквам сумарния ефект от унищожителния руски отговор за терористичния акт срещу Кримския мост да се стовари след седмица.
53
1
 
8
 
! Отговори
тя преди 1 година
Това е "патент" на укрофашиското правителство !
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия продължава ударите по украинската енергетика. Украйна загуби 40% от енергийната си инфраструктура." - интересно украинците дали ще на свой също да удрят по енергетиката на Русия?