Киев: Русия е разрушила ключова електроцентрала в Херсон

Целият западен бряг на Днепър в Херсонска област е без ток
15 ное 2022 08:50, Елка Василева
93
Киев: Русия е разрушила ключова електроцентрала в Херсон
Снимка: архив, БГНЕС

От украинския национален енергиен оператор "Укренерго" заявиха, че Русия е разрушила ключова електроцентрала в Херсон, преди да изтегли войските си от града на западния бряг на река Днепър миналата седмица, предаде Франс прес.

Още по темата
„Електроцентралата, която доставяше електричество за целия западен бряг на Днепър в Херсонска област и значителна част от Николаевска област, е практически унищожена“, написа във фейсбук директорът на "Укренерго" Володимир Кудрицки и добави, че това е едно от „последствията от безсилния страх на окупаторите преди бягството им“.

„По-голямата част от освободените райони на Херсонска област са без електричество от 6 ноември“, каза още Кудрицки. „Правим всичко възможно да осигурим на хората електричество възможно най-скоро“, написа директорът на "Укренерго".

Украйна е "изпратила списъка с оборудване, от което Херсонска област се нуждае, на нашите международни партньори", каза той и добави, че "Полша и Франция вече са отговорили".

Херсон беше първият голям град и единственият областен център, завзет от Русия в хода на нейната инвазия в Украйна, започнала в края на февруари.

Принудителното изтегляне на руските войски под напора на украинската контраофанзива се превърна в унижение за руския президент Владимир Путин, който нареди мобилизацията на 300 000 резервисти през септември.

През последните седмици руската армия извърши няколко вълни от масирани удари с ракети и дронове камикадзе срещу енергийната инфраструктура на Украйна, припомня АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
5
 
! Отговори
IN THE LAST MINUTES преди 1 година
⚡Украински телевизионни и радио канали в момента съобщават за 14 тежки бомбандировача носещи със себе си крилати ракети, които са излетели от различни летища в Руската федерация. В Украйна е обявена мащабна въздушна тревога.
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Учол си и най вероятно живял а Русия." - Добре! А ти къде си учил?
78
3
 
12
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Съгласно същото това международно право единствено ООН има право да налага санкции срещу която и да е държава. И кой, казваш, го нарушава, след като срещу Русия са наложени над 12000 различни санкции, и то без решение от ООН?
77
6
 
17
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Киев казва и всички трябва да вярваме?! А същото време Киев отнема акредитации на журналисти предаващи от Херсон, защо ли??? Най-малко шестима кореспонденти от Си Ен Ен и Скай нюз са останали без акредитация.Украинският информационен портал "Detector.media съобщава за двама украински журналисти, работещи за новинарския сайт "Хромадске", които са загубили акредитациите си от военните. Нова Буча ли се готви? Има снимки на линчувани руски поддръжници. Ще ги джиросат на Русия и тях.
76
8
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
СЪЩАТА ВЕЦ БЕШЕ ОБСТРЕЛВАНА ОТ УРКИТЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА , КАКТО И ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ !!! ПОСТРОЕНИ ОТ ....СССР !!!
75
11
 
12
 
! Отговори
българин преди 1 година
Руснаците си лишават собственото население от ток (според техните референдуми). По-долна държава от тях едва ли има.
74
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали беше "спец операция за освобождение и денацификация..." Така ли "освобождават" и кого като избиват цивилни ,разрушават жилища,болници,обществени сгради, разрушавайки инфраструктурата на населението...тецове ел.станции пътища мостове ... газ, ток ,вода и храна - освободителите са събрани от покрайнините високоинтелигентни завършили хуманитарни науки и тесночели чеченски специалисти с "високотехнологично оборудване и техника"..нужно е "много сърце и ум" да "подкрепяш това" масово избиване
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 74 Блиц и Гласове на Явор Дачков. Цитират агенция ДПА!
72
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЖалкоЖалко че си толкова т.. п Никой не казва че оправдавате САЩ. Просто казвате че те са най голямата демокрация. Само че най голямата демокрация разсипа много държави заради своите собствени интереси.
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 72 Ами прочети учебниците по исторя на Украйна и пак ми говори за "скелети от гардетоба". Най-малкото твърдят, че галите, демек французите, произлизат от днешна Украйна!
70
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бax тоа Герсон... ни ток, ни вода, ни отопление, ни население... голяма победа за укритата. Хахаха.
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 71 - Къде има статия а това? Щях да потърся, ама знаеш как ев мометна - изкачат какви ли не глупости ;)
68
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66 И какво ще кажеш за международното право. На руснаци, българи, унгарци, молдовци, румънци, поляци, словаци и татари им бяха отнети всякакви права при Порошенко! Спряха водата, тока и газа на Крим! Каква е разлика между Косово, Донбас, Луганск и Крим? Осен америкаския интерес не виждам друго. Каталуния също!
67
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 68..Умнико....Никой не пречи на Северна Македония да се развива като самостоятелна държава.Но тя вади скелети от гардероба .Също като Русия.А не като Украйна.Грешно я сравняваш с Украйна.По скоро прилича на Великоруските мечти за реванш на историята.Македония не иска да живее в ЕС.Също като Русия.А не като Украйна Коригирай си мерника.Лошо стреля....
66
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЖалкоКой извършва военни престъпления? Защо Киев нападнаха "Амнести интернешънъл" и МАГАТЕ? Защо са отнели акредитацията на журналисти снимали без позволение преди да приключат"стабилизиращите мерки"? Явно има нещо за криене или още не са "режисирали"? За Буча нещо замълчаха? "Гроб" за цивилния конвой от бягащи при"окупатора", попукан от укрите! От разменени 215пленници, 85 са цивилни руски моряци? Порои от клипове с осакатяване и гавра с руски пленници! И т.н., и т.н.
65
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и руската политика показва истинското си лице.Неприкритите вече намерения личат.Че от тук нататък светът ще се бори срещу един неофашист.Срещу не държава спазваща международните норми А срещу агресор непознат от ВСВ до сега.Нищо , освен с военна сила не ще го спре.И Хитлер е бил умоляван да се спре и вразуми.И с него е подходен с мирни преговори и дипломация.Но това не помогна.Светът даде милиони жертви.Но не светът за това беше виновен
64
4
 
23
 
! Отговори
Времето на фейка преди 1 година
Е тази централа няма ли име? Или са я намерили разрушена на улицата без документи.
63
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 56 Умник, украйнците са като нашите северномакедонци. Да ти напомня ли, че преди Майдана в Украйна избраха етнически руснак от проруска партия да я управлява. Та кой на чия територия е меко казано спорно. Ако се срещнат украинец и северномакедонец дали ще се разберат кой е по, по, най?
62
16
 
7
 
! Отговори
Жалко преди 1 година
...руско присъствие във форума! Ама какво били правили "краварите" в Ирак, Сирия, Сърбия...? Че кой оправдава американците? Но по този начин, те самите признават, че са нахлули в чужда територия и извършват военни престъпления! Искат само да не им търсят сметка за това? Ами ,гризкайте си дървото тогава в Украйна!
61
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52....Ако отричаш че има международни споразумения и Международно право живееш в средновековието.Учол си и най вероятно живял а Русия.Където ви пълнят главите с всичко Великоруско.Че светът започва от Октомврийската революция Че е единствения закон по който трябва да живее светът и народите е победата на Коминтерна.И всички неподлежащи на тези ,,фермани," подлежат на безмилостно изтребване.Че Русия е родината на новата раса.Но скоро сънят ви ще изчезне...