Байдън: Взривът в Полша може да не е от ракета, изстреляна от Русия

Извънредна среща на Г-7 заради експлозиите в Полша
Обновена: 16 ное 2022 07:09 | 16 ное 2022 06:05, Елка Василева
198
Байдън: Взривът в Полша може да не е от ракета, изстреляна от Русия
Снимка: БГНЕС

Съединените щати и техните партньори от НАТО разследват взрива, при който загинаха двама души в Полша, но първоначалната информация сочи, че той може да не е причинен от ракета, изстреляна от Русия, заяви американският президент Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Байдън говори, след като световните лидери, които участват в срещата на Г-20 в Бали (Индонезия) проведоха извънредна среща заради смъртоносните експлозии в Полша, за които Украйна и полските власти заявиха, че са причинени от произведени в Русия ракети.

Запитан за твърденията, че взривът е свързан с Русия, Байдън каза: "Има предварителна информация, която оспорва това. Не искам да говоря преди да проведем пълно разследване, но е малко вероятно, според траекторията, ракетата да е била изстреляна от Русия, но ще видим".

САЩ и страните от НАТО ще проведат пълно разследване, преди да предприемат действия, каза Байдън.

Срещата беше свикана от президента на САЩ, след като двама души бяха убити при експлозия в село в Източна Полша, близо до границата с Украйна.

На срещата присъстваха лидерите на САЩ, Германия, Канада, Нидерландия, Япония, Испания, Италия, Франция и Обединеното кралство. Всички, с изключение на Япония, са страни членки на НАТО, както и Полша.

Ако Русия бъде посочена като виновник за взрива, може да се задейства принципът на НАТО за колективна отбрана, известен като член 5, според който нападение срещу един от членовете на западния алианс се счита за нападение срещу всички. Това би дало начало на обсъждането на потенциален военен отговор, отбелязва Ройтерс.

Полша заяви, че проверява дали е необходимо да поиска консултации съгласно член 4 от учредителния договор на НАТО, който позволява на членовете да повдигат за обсъждане в Северноатлантическия съвет всякакви въпроси, които будят загриженост, особено по отношение на сигурността.

Полша привика посланика на Русия във Варшава за обяснение, след като Москва отрече да е отговорна за инцидента в полското село.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега искам отявлените Натовци, Пасито, Роската, Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев да обеснят на Българския народ по какъв начин ще ни защити НАТО ако ни изпукат с някоя ракета ? Както видяхме, че дори и за Полша вярното куче на сащ не си мръднаха пръста. Виждате ли каква жалка картинка са НАТО и колко е безъбо срещу Русия. Нека този пример ни покаже по какъв курс трябва да поеме България.
119
9
 
10
 
! Отговори
Ихааааа преди 1 година
Скоро май европичка ще изчезне, барабар с форумците в днеса :) ахахаххахахаха Сбогом приятели...беше ми приятно да ви обиждам и да се гаргаря с вас
118
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Натовска държава беше ударена от Украинска ракета ще се задейства ли чл.5 на НАТО за колективна отбрана ? Сега видяхте ли, че НАТО е един балон който ще се спука и е пълен .ашак. Добре, че в Пентагона има трезвомислещи генерали и военни съветници и знаят какво би последвало ако влязат в конфликт с Русия. Хубаво е, че от нашите папагали подкрепящи Украйна нищо не зависи.
117
2
 
37
 
! Отговори
Км преди 1 година
Това си е чиста украинска уйдурма.
116
3
 
22
 
! Отговори
Колко щастливи преди 1 година
Са лайнатовците и развяха пробите шалвари за нападение на Русия с чл.5 и видяха ЧЛЕН % изкривен и обрезан.
115
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ракетата като е от Украйна сега ще се задейства ли член 5 да нападнат Украйна?Само питам...
114
41
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах колко са щастливи днес русофилите, че се размина погрома над Русия и късия фюрер ще поживее още няколко дни.
113
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 154 Бъди рахат русофилино, и това ще стане дето го говориш с русофилска ирония.
112
1
 
10
 
! Отговори
До 147 aZ-ът преди 1 година
на този инджев няма ли кой да му плати почивка до Нова Зеландия с еднопосочен билет. ще е най- добре за здравословното му състояние, че ако го видя на улицата лично ще го мобилизирам и заведа до границата с румъния и послед молдова и после да ходи да помага с прашка че само това може да хване освен и един друг атрибут
111
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укропитеците тъкмо се зарадваха че ще се задейства най накрая член 5 и сега се оказа че ракетата е укринска.Снощи един укропитек сънувал как всички обединени сили напредват към Москва и сега разочарование.
110
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън, време е да дадеш ракети с обсег 500+ километра за да спре руския терор в Украйна.
109
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
false flag, точно така започна и втората световна за тези които знаят. Пропагандната машина на запада е нещо сташно
108
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да дойде Тръмп.Ще приключи с московското блато много бързо..
107
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нато мръдне а ръкавиците са паднали и ще има бой какъвто само най-дъртите фашисти още помнят...
106
3
 
37
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
В интерес на истината не е смешно. Урките вече се чудят какви лъжи да измислят само да накарат целият свят да им води войната. Това НЕ нашата война. Вашата е. Когато аз имам проблем със съседа във входа трябва ли целия блок да ангажирам? Айде стига вече либерастки напъни. На никой не му се воюва. Освен на Иво Инджев де, ама той воюва само през интернет....
105
2
 
11
 
! Отговори
aZ-ър преди 1 година
Верно ли бе сенилка? Сега няма нападаме Русия , така ли ?
104
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според специалистите по Нова преди малко Инджев и Генов , категорично било ,че са руснаците
103
5
 
34
 
! Отговори
Случайност??? преди 1 година
Демократите загубиха, Тръмп идва отново, украинска ракета в Полша, руснаците вчера избомбиха цяла Украйна/ 2/3 е без ток/, нищо ,че си тръгнаха от Херсон, миналата седмица Китай обяви бойна готовност за война и се срещна с Байдън-абе много съвпадения,а ?!Май пак сме на страната на губещите
102
2
 
13
 
! Отговори
Може, може! преди 1 година
Ама нали за запада по подразбиране - Русия е виновна ! И може и ядрена война да почне заради наглосакската параноя!
101
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 година
Па сега, на ви Украйна.