Байдън: Взривът в Полша може да не е от ракета, изстреляна от Русия

Извънредна среща на Г-7 заради експлозиите в Полша
Обновена: 16 ное 2022 07:09 | 16 ное 2022 06:05, Елка Василева
198
Байдън: Взривът в Полша може да не е от ракета, изстреляна от Русия
Снимка: БГНЕС

Съединените щати и техните партньори от НАТО разследват взрива, при който загинаха двама души в Полша, но първоначалната информация сочи, че той може да не е причинен от ракета, изстреляна от Русия, заяви американският президент Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Байдън говори, след като световните лидери, които участват в срещата на Г-20 в Бали (Индонезия) проведоха извънредна среща заради смъртоносните експлозии в Полша, за които Украйна и полските власти заявиха, че са причинени от произведени в Русия ракети.

Запитан за твърденията, че взривът е свързан с Русия, Байдън каза: "Има предварителна информация, която оспорва това. Не искам да говоря преди да проведем пълно разследване, но е малко вероятно, според траекторията, ракетата да е била изстреляна от Русия, но ще видим".

САЩ и страните от НАТО ще проведат пълно разследване, преди да предприемат действия, каза Байдън.

Срещата беше свикана от президента на САЩ, след като двама души бяха убити при експлозия в село в Източна Полша, близо до границата с Украйна.

На срещата присъстваха лидерите на САЩ, Германия, Канада, Нидерландия, Япония, Испания, Италия, Франция и Обединеното кралство. Всички, с изключение на Япония, са страни членки на НАТО, както и Полша.

Ако Русия бъде посочена като виновник за взрива, може да се задейства принципът на НАТО за колективна отбрана, известен като член 5, според който нападение срещу един от членовете на западния алианс се счита за нападение срещу всички. Това би дало начало на обсъждането на потенциален военен отговор, отбелязва Ройтерс.

Полша заяви, че проверява дали е необходимо да поиска консултации съгласно член 4 от учредителния договор на НАТО, който позволява на членовете да повдигат за обсъждане в Северноатлантическия съвет всякакви въпроси, които будят загриженост, особено по отношение на сигурността.

Полша привика посланика на Русия във Варшава за обяснение, след като Москва отрече да е отговорна за инцидента в полското село.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
16
 
! Отговори
България преди 1 година
и като има бази с такъв потенциал в България и нещо недай си боже излезе от тях и бъде идентифицирано от руснаците, че е дошло от нашата територия. Жална ни майка тогава. Христо Иванов, Паси и компания имат резервирани билети в самолета, който се съхранява скрит от Козяк ако нещо стане да се евакуират членовете на посолството. А ние ще си останем тук да ядем кинжалите
99
0
 
14
 
! Отговори
Лена преди 1 година
на всички вече е ясно и се доказа че ракетата е от Укро ПВО които стрелят уникално след обучения за наша сметка цяла година вече. а за искащите война да не пиша какво мисля за тях гласоподаватели на ДБ и ПП им пожелавам никога да не ги достигат желанията им че тая работа не е като оная където им набъбва задната част от тялото след цяла нощ ласки с друг мъжки гласоподавател на ДБ или ПП
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украино-полска провинция в избран момент
97
0
 
24
 
! Отговори
Само ИДИОТ преди 1 година
Може да мечтае за унищожението на Русия.
96
0
 
9
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Цулумон Пуси да ни изтри член 5ти на ОТАНХАХАХХАХХА
95
0
 
3
 
! Отговори
Полша имат преди 1 година
Много излишна територия която реално е колкото Косово и няма нужда от толкова много площ е излишна.
94
23
 
2
 
! Отговори
Руснаците са чао преди 1 година
При чл.5 Русия ще капитулира до седмица. Използването на САРМАТ не е опция. Както каза колегата американците имат 700 бази, какво си мислите, че има в тях. Мой познат се опита да се доближи до една от американските бази в България и го изритаха доста преди да се е доближил до входа. Нали не вярвате, че съхраняват опаковки от дъвки "Турбо" ?!?В България има ядрени бойни глави и това всеки го знае!
93
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укристан нападна Полша! Чл.5 да се задейства.
92
12
 
4
 
! Отговори
Край на споровете преди 1 година
Путинският льотчик Радев след анализ на траекторията на ракетата установи че е изстреляна от офиса на президента Зеленски.
91
8
 
3
 
! Отговори
Край преди 1 година
Русия е изтощена и не може да води война със Запада. Ще загубят бързо. Използването на Сармат означава реципрочно действие от всяка точка на света. Американците имат 700 бази откъде ще летят ракетите никой не знае. Със сигурност няма да са от териториалната част на САЩ.
90
0
 
15
 
! Отговори
ИСУС преди 1 година
Ракета на Урките уби сума ти народ в една от най-подкрепящите я русофобски държави Пошла. Ракета на Урките уби сума ти народ в една от държавите дето най-лаят срещу Русия. И после Господ нямал чувство за хумор.
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Case close! Още снощи беше ясно, че ПВО на хохлите искаше да удари трактора и май успя ..Потвържденията вече са бол, тъй че е добре джендърите да се позабършат и да чакат друг поведение НАТО да откаже да влезе във война с ***
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Associated Press цитират високопоставени американски военни,че е украинска ракета,ама вие си говорете,не ми пречите.Айде сега чл5,срещу Укрия.
87
11
 
3
 
! Отговори
Войната преди 1 година
Ако НАТО задействат чл.5 за Русия ще стане излючително трудно да удържи позиции. Просто и Путин си каза след срещата му с Макрон в началото на годината, че потенциалът на НАТО е доста по-голям от този на Русия, което е нормално. Факт е обаче, че Русия създаде оръжия, с които умело да плаши и ако нещо може да спре локалния конфликт от това да стане глобален е именно оръжията, които Русия има. Плюс това не може да има световна война без Китай. А СИ е хитър и играе на двата фронта по обясними причи
86
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво накрая се оказа, че Украинците са стреляли по Полша??? Сега НАТО ще предприеме ли нещо за да защити равноправна страна членка?
85
0
 
19
 
! Отговори
Ехехехе преди 1 година
Полша отдавна си го проси :)
84
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русоробите отрано заработват копейки. Хехехее
83
2
 
8
 
! Отговори
Столтенберг преди 1 година
Решително е доказан, че ракетата ударила Полша е изстреляна от САЩ. Европейските членове на НАТО се събират за обсъждане на асиметричен ракетен удар срещу Вашингтон
82
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха,какво става евроатлантици?Руска ли е,зеленото наркоманче ,пак подклажда огънчето.Като му чуя хъркащото глас че,ми иде да счупя тоз телевизор.
81
2
 
12
 
! Отговори
За малко преди 1 година
да настане световен апокалипсис заради 1 трактор, 1 ремарке и 1 зърносишилка ))))