Русия подложи Херсон на интензивен минометен и артилерийски обстрел

Тежки сражения продължават да се водят около град Бахмут в Донецка област
Обновена: 29 дек 2022 09:13 | 29 дек 2022 09:08, Елка Василева
192
Русия подложи Херсон на интензивен минометен и артилерийски обстрел
Снимка: архив, БГНЕС

Наскоро освободеният град Херсон в Южна Украйна беше подложен на интензивен минометен и артилерийски обстрел от руските сили през река Днепър, предаде Ройтерс, като се позова на украински представители.

Вчера обстрелът е засегнал родилно отделение в една болница, каза заместник-началникът на президентската канцелария Кирило Тимошенко. В публикация в Телеграм той уточни, че няма пострадали и че персоналът и пациентите са били преместени в убежище.

Още по темата
Беше страшно, експлозиите започнаха внезапно. Когато стигнахме до мазето, обстрелът още не беше приключил, разказа младата майка Оля Присидко.

Москва многократно е отричала твърденията, че обстрелва цивилни, припомня Ройтерс.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи вчера, че Русия е обстрелвала над 25 селища около Херсон и Запорожие. Херсонска област, която се намира на устието на река Днепър, служи като врата към анексирания от Русия Крим. 

Тежки сражения продължават да се водят около контролирания от украинските сили град Бахмут в Донецка област и северно от него, около градовете Сватове и Кременна в Луганска област, където украинците се опитват да пробият руските отбранителни линии.

Според британското министерство на отбраната Русия вероятно е подсилила участъка на фронтовата линия в Кременна, тъй като той е важен от логистична гледна точка и е относително уязвим след напредването на украинските сили по на запад.

Военният анализатор Олег Жданов каза, че Харков и районът също са били подложени на тежки атаки, нанесли щети на регионален газопровод. Кметът на Харков Игор Терехов съобщи в Телеграм, че градът е бил атакуван два пъти, вероятно с ирански дронове "Шахед". Украинското източно въздушно командване съобщи отделно, че пет от тези дронове са били свалени над град Днипро.

Ройтерс уточнява, че не може да провери информацията от бойното поле, посочва БТА.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски призова във видеообръщение сънародниците си да прегръщат близките си, да казват на приятелите си, че ги ценят, да подкрепят колегите си, да благодарят на родителите си и да се радват по-често на децата си. "Не сме изгубили човечността си, въпреки че преживяхме ужасни месеци. Няма да я загубим, при все че ни предстои трудна година", заяви той.

Все още няма изгледи за преговори за прекратяване на войната. Украинският президент Володимир Зеленски предложи мирен план от 10 точки, който предвижда Русия да зачита изцяло териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски. Кремъл обаче отхвърли плана и повтори позицията си, че правителството в Киев трябва да приеме анексирането от Русия на четирите украински региона: Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

В годишното си обръщение към депутатите във Върховната рада украинският президент призова да бъдат приети закони, които да привлекат чуждестранни предприемачи и инвеститори. Зеленски посочи, че Украйна ще похарчи за отбрана над 30 милиарда долара през следващите години. Той прогнозира, че 2023 г. ще бъде решаваща във войната с Русия.

Войната в Украйна в момента е в застой и нито Украйна, нито Русия успяват да постигнат значителен напредък. Това заяви в интервю за Би Би Си ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов. По думите му ситуацията не се движи наникъде. Според Буданов Русия в момента е "изцяло в задънена улица" и страда от значителни загуби. Кремъл е решил да обяви още една мобилизация с наборни военнослужещи, допълва украинският разузнавателен шеф. В същото време военните сили на Украйна все още не разполагат с ресурси, за да постигнат напредък в редица райони. „Очакваме с нетърпение доставки на нови оръжия", подчерта Буданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълският жужак се е усрал целия. Не знае какво прави. *** още повече , като разбира че губи безсмислената война за чужди територии.
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига си срaл. Че се осрa . Каквото ядеш това сереш.
96
0
 
1
 
! Отговори
Демек преди 1 година
нищо ново на фронта. Като през първата световна, гърмяха се няколко години а фронтовата линия не мръдна.
95
0
 
3
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Родило за укронацита, разбирай както искаш. А оня на медията да не би да е едно от новородените
94
8
 
20
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама докато укронацистите се опитват да внушават, че видите ли "войната в Украйна в момента е в застой, и нито Украйна, нито Русия успяват да постигнат значителен напредък", времето ускорено работи срещу тях, тъй като всекидневно биват редуцирани (денацификацирани) с по 1-2 хилки. Та за целта на войниците на РФ не им трябва напредък засега... Защо да се хабят... така и така работата си върви по план :) Между другото, не им трябват и пленници
93
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укайа е тази, нанкоято вечно и свършват оръжията и затова се налага, да им се карат вагони с пушки, бронирана техни, ракети, радари и прочие. Украйна имаше 18 пъти по-малка икономика от Германия, но военнияни "бюджет" с помощите, става поне 3 пъти по-голям от немския. Нека не се правим на ударени. Без масивната военна и хуманитарна помощ, какато и свободния прием на техни бежанци, Украйна щеше да е капитолирала преди 7 месеца. Сега имат пари за горене. Ама с тая икономика, не се знае докога ..
92
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако питаш западните медии - Русия е загубила пред 5 месвца, ама не е разбрала, а сега само губи и украйнската амрия само играе хора, прави софри и ги бие, дет ги види.Ако питаш другите медии - Русия тотално доминира, ама Зеленски тормози войницитв си руската армия само играе хора, прави софри и ги бие, двт ги види. Проблемът - И двете стеани ПРЕКАЛЯВАТ.
91
24
 
3
 
! Отговори
ПсихоДесни Сънища преди 1 година
Русия е умряла риба вече! хахахахаххахахахахаха...
90
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ройтерс уточнява, че не може да провери информацията... Но за сметка на това ДНЕС потвърждава истинноста на това съобщение на Ройтерс... хахахахха Оруел 1984 година е реалността в Бг "медиите" от 2022 година... Дерзайте другаре, основете и второ министерство на истината .......... хахаххахаха
89
24
 
9
 
! Отговори
Матрьошката преди 1 година
Гледам от спътниците за пожар на НАСА как е протекла войната в Украйна. Голям бой са яли руснаците през лятото. От 1 септември бойни действия на практика няма. От 1 до 8 декември слаби дейстия и вече 20 дни нищо. Русия е умряла риба вече!
88
15
 
10
 
! Отговори
Дед Мароз преди 1 година
И таз година минаРусия си заминаНямат ракети и снарядибият ги като мечета у дувари
87
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е единствената преграда срещу войнстващия украински фашизъм. Фашистка Украйна е едно зло, което трябва да се изправи пред международен съд и да отговаря за стотиците хиляди избити руснаци в Донбас!
86
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урките си получиха това което търсеха. Като не искаха мир, ще получат демокрация по американски... добпоследния украинец
85
15
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти да видиш, нали им бяха свършили оръжията? И даже били в задънена улица. Абе умни, цяла Европа, САЩ и ЮК изливат оръжия в Украйна, а Русия ги държи на къс повод. Кой точно е в задънена улица според вас? Дедо Байдън така искаше да се върне в миналото, че си спретна нова Виетнамска война. И крайно време да бъде спряна, точно както някога. Поизмериха си пишунките, показаха си зъбите, изразходваха старото оръжие, време е за край на цирка. Прибирайте клоуна!
84
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите се самообстрелват цинично! Хахахахаааа! За Донецк, х*хли!
83
28
 
15
 
! Отговори
Русия=варвари преди 1 година
Това могат, това правят - друго не умеят!
82
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арогантноста и нахалството на украйнските мигранти, защото не са бегълци ми е достатъчно да имам собствено мнение по въпроса. И по стила на писане всеки нормален човек може да се досети какво е то!
81
30
 
19
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Горките русофили, роби да станат на Русия, първа радост ще е за тях. И дъщерите си ще дадат на руснаците, каква чест само ще е за тях.
80
13
 
12
 
! Отговори
ами преди 1 година
Безакълните *** толко им стига акъла само да бомбят
79
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко още могат да я карат на помощи и милостиня? Трябват им 5 милиарда на месец за да преживеят! Кой ще се бръкне?