Русия: В Мариупол са загинали 3000 цивилни

Щетите в града са за 2,4 млрд. долара
31 дек 2022 16:02, Александър Попов
32
Русия: В Мариупол са загинали 3000 цивилни
Снимка: БГНЕС/EPA

При обсадата на украинския град Мариупол са загинали 3000 цивилни, като това са първите подобни данни, които Москва оповестява.

Според Следствения комитет на Руската федерация щетите, нанесени на града по време на дългата обсада, са на стойност 2,4 милиарда долара.

Москва хвърля вината за загиналите и за разрушенията в Мариупол върху Киев, въпреки че международни организации твърдят, че руските сили са извършили голям брой военни престъпления при превземането на града.

Бойните действия в Мариупол, който се намира в Донецка област, започнаха през февруари и продължиха до май.

Киев заяви, че артилерийските обстрели и хуманитарната катастрофа в града са отнели живота на десетки хиляди цивилни. Европейският съюз и ООН също обвиниха Москва в извършването на военни престъпления при превземането на Мариупол.

Москва обаче хвърля вината върху украинските защитници на града. Руският Следствен комитет, оглавяван от Александър Бастрикин, който е близък довереник на президента Владимир Путин, заяви, че трите хиляди цивилни са убити от украински войници.

Масовите разрушения на гражданска инфраструктура се дължат единствено на това, че украинските сили са я използвали за военни цели, твърди Следственият комитет./БТА, Божидар Захариев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Мънго джери преди 1 година
Искам война. Искам русички украинки да идват тука. Точа се за тези сладки руси женички.
16
1
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
През 1942г. в Сталинград загинаха 40 хил. цивилни от бомбите на Луфтвафе. Хитлер никога не би казал, че за тези жертви е виновен Сталин или Жуков.
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малка поправка за дезинформационната статия - НЕ СА ЗАГИНАЛИ а безпричинно СА ЗАСТРЕЛЯНИ И УБИТИ от ръцете на укро-фашистите - Азов и ВСУ, които тук официално ги славославят нашите управници.
14
1
 
7
 
! Отговори
K.Коцев преди 1 година
А според товарищ Путин са 3-4 десетки ?! Да се чуди и мае човек на кого да вярва ?!А-а,сигурно защото е спец-операция,а ако беше война щяха да са си колкото са :))) Проста щина отвред и пълна загуба на човечност !!! Но,няма какво да ни очудва - това е то,руски фашизъм в действие !!!
13
2
 
8
 
! Отговори
Хайл химарс преди 1 година
За три месеца убихте хиляди цивилни и един завод 🏭 се предаде по заповед. *** могучЯта. А мобилните крематориюми които се повредиха защото не можете да си изнесете груз 200.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи руснаците нападат, стрелят, и то с хирургична точност, без да поразят една сграда, без да засегнат НИТО един цивилен ? Това ли ни казва Путин?! И за всичко са виновни украинците... Стига да има някой наивник да повярва на тези лъжи!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еднорозите откакто ги отрязаха и от Туитър съвсем изтрещяха.
10
15
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 1 година
До 9А защо укропитеците начело с главния укропитек зеления наркоман не евакуира града???Имаха предостатъчно време за евакуация, но те не позволиха на цивилните да се евакуират....чак и някакви плъхове се криеха в някакъв завод...защо ли ми напомня на Сталинград когато Сталин е забранил на цивилните да се евакуират защото това щяло да покаже че отстъпват...
9
18
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 1 година
Ако не ме лъже паметта руската армия предупреди и даде време на укрите да евакуират града...съшо им дадоха няколко пъти хуманитарни коридори и те пак не евакуираха града....
8
20
 
9
 
! Отговори
Победителят преди 1 година
Мариупол е почти възстановен.Украинци няма.Избягаха.Останаха само читави хора.Войната може да бъде и полезна.У нас кой ще почисти?
7
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Мариупол хиляди загинаха криейки се по мазетата затрупани от разрушените сгради.. При тези непрекъснати бомбардировки нямаше кой да организира спасителни акции. Един ден Мариупол трябва да бъде показван на света както немският Освиенцим. Да знае светът какво е руски фашизъм.
6
2
 
28
 
! Отговори
българин преди 1 година
Повече са и вие ги убихте с артилерия
5
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не може да каже какво щеше да бъде, факт е, че заради външни фактори, две съседни страни се сблъскаха.
4
29
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрофашистите ползваха цивилни за жив щит, затова и не им позволяваха да се евакуират.
3
16
 
9
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Нема страшно, пратете ни сметката, от вас се иска само да се гърмите един друг.
2
24
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглостта на руснака и олигофрренията на русофила са по-големи и от вселената.
1
33
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еми ще има,урките използват жилищни сгради за прикпитие, даже и клипове си пускахав телеграм как стрелят от апартаментите