Словакия предаде на Украйна всички обещани 13 броя МиГ-29

Тя стана втората страна от НАТО, представила такава помощ на Киев
17 апр 2023 20:47, Красимир Ангелов
167
Словакия предаде на Украйна всички обещани 13 броя МиГ-29
Снимка: БГНЕС

Словакия предаде всички 13 изтребителя МиГ-29, обещани от нея на Украйна, съобщи министерството на отбраната в Братислава, цитирано от Ройтерс.

През март Словакия се присъедини към Полша и също като нея обеща да помогне на Украйна в отблъскването на руската инвазия, като ѝ предостави самолетите си от този тип. Миналия месец Братислава изпрати на Киев първите четири изтребителя.

На 17 март словашкото правителство одобри план за предоставяне на всички свои изтребители МиГ-29.

Словакия е втората страна членка на НАТО, отзовала се на призива на Киев за изпращане на военни самолети, с които да се отбранява срещу нападението на Москва.

През лятото Словакия приземи своите МиГ-ове поради липса на резервни части и възможност за техническа поддръжка. Въздушното ѝ пространство сега се охранява от военновъздушните сили на Полша и Чехия.

По-рано словашкото правителство подписа споразумение за закупуването на 14 изтребителя F-16 Блок 70/72, но доставката им беше отложена с две години и се очаква първият от тях да пристигне в началото на следващата година.

Като компенсация за предоставените на Украйна МиГ-ове САЩ предложиха на Словакия 12 нови военни хеликоптера. Съгласно офертата Братислава ще плати 340 милиона долара за бойни хеликоптери Бел AH-1Z, чиято стойност по сделката възлиза на един милиард долара.

Останалите 660 милиона ще бъдат изплатени по американската програма за чуждестранно военно финансиране.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
ЧЕРВЕН КАСКЕТ преди 1 година
АКО НЕ БЕШЕ ТОЗИ ПРОКЛЕТ БАХМУТ,СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ НА ЛАМАНША,РИЙШ
112
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги бяха взели Бг , поне щеше да има самолети и резервни части, а сега рашките ще ги унищожат.:))
111
4
 
2
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 1 година
Рундьо саботира държавата ни. Неговите правителства ни водят към фалит.
110
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 1 година
И забраниха вноса на зърно от Украйна. Лицемери.
109
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО ЛЕТИЩЕ СОФИЯ Е ОКУПИРАНО ОТ КРАВАРСКИ ГОРИЛИ ?!!! ХОРА ПОМНЕТЕ,ХОРА ОБИЧАХ ВИ,БДЕТЕ!!! БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА СТАВА ОКУПИРАН ПЛАЦДАРМ НА ЯНКИТЕ, ЗА ДА ЗАПАЛЯТ ВОЙНА В ЕВРОПА!!! YANKEE GO HOME!!!
108
8
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Словаците пробутаха своите стари т-55, които не можеха да продадът за 300 хиляди, като в замяна получиха от Германия нови военни камиони със стойност 5мил. Пробутаха и модернизираните си с-300 и сега и самолетите, докато нашият национален предател Радев иска от Полша части, като знае, че те нямат и е само въпрос на време и те да дадът миговете. Отказа и да ни дадът замяна ф-16, докато такива предатели командват държавата ще сме бедни, като църковни мишки.
107
9
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Мдаа, пък нашия 40 годишен скрап МиГ-29 ще ходи в музея другия месец. На Рундю му се изплюха в лицето, пращайки му 1 /един/ ремонтиран двигател :))))))))))))))))))))))))
106
4
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До абе СУ-57 е само 1бр. и се пази само за паради."Кошниците" продължават да летят.
105
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за кравешките военни на летище София нито дума, а? Брей таз журналистика ДНЕСшна, тя като по тошово време - пише само за каквото трябва! Един вид, да направлява в 'правилна' посока мислите на народонаселението
104
8
 
12
 
! Отговори
абе преди 1 година
един изтребител СУ-57 пето поколение е достатъчен на тая група фърчащи кошници! за какво въоръжение говорим!
103
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богаташите се забавляват и прахосват милиарди, докато бедните гладуват...
102
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да изясня на нормалните читатели повечето от неадекватните коментари долу. Само за миналата година и само в графата "борба с руското влияние", и пак само Държавния Департамент на САЩ е дал $50 Милиона за България или казано 50 българи са станали милионери само по тая програма да пишат срещу Русия. Да добавим, че отдавна всички руски сметки са блокирани в Европа и дори 1 лев превод от Русия за българин ще бъде моментално засечен. Затова ей такива сopocоиди кибичат и си праскат плюсове.
101
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и с няколко сантиметра по висок висок от киевският Джуджак
100
26
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След няколко месеца реалностите ще са съвсем други и Лавров ще се моли на украинците да оставят провинциите Курск, Воронеж, Белгород и Ростов на Дон на Русия.
99
7
 
26
 
! Отговори
Наглецът Конь преди 1 година
Лавров в Бразилия каза, че Русия има "интерес" конфликтът да приключи възможно най-скоро.Русия многократно е заявявала, че всяко уреждане на конфликта трябва да се съобрази с "реалностите" на нейното едностранно анексиране на четири украински провинции, които руските въоръжени сили контролират частично.
98
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евреинът-фашист Едуард Хегер помага на малкото си другарче в Покрайна..
97
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 101 Много сте прости вие русофилите. От месеци не съм виждал български военен самолет да лети.
96
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До G. I. Joe То от много сваляне на украински самолети та заораха пред Бахмут от 9 месеца и Пригожин се изрева на Путин да прекратява СВО за да не получи в замяна революция както при всяко военно поражение на Русия. Поражение от Япония 1905 последва революция в Русия и ликвидация на руското самодържие, поражението от ПСВ болшевишката революция от 1917, поражението в Студената война последва революцията срещу комунизма. Ясно е че загубата срещу Украйна ще доведе до революция срещу чекизма.
95
18
 
40
 
! Отговори
Късата памет преди 1 година
Копейките станаха за т.ш.ак с глупостите дето пишат. За 14 месеца бати тъпотиите изписаха и все в бъдеще време. Киев щеше да падне за 3 дни, щях да умирам от студ, щеше да има парад в Киев за 9 май, газа щеше да става 4 000 евро за киловат, щеше да свърши бензина, щеше да става страшно за ВСУ през зимата, Украйна щеше да остава без ток, Херсон щеше да е руски завинаги, щях да гледам некви армати, сармати и тн. От това стана - НИЩО. Пускайте новата опорка в бъдеще време поне да се посмеем.
94
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сте простти. Нашите пилоти на какво ще летят? Да ги пенсионираме за кефа на Украйна или за кефа на Боко Ителектуалеца?