Словакия предаде на Украйна всички обещани 13 броя МиГ-29

Тя стана втората страна от НАТО, представила такава помощ на Киев
17 апр 2023 20:47, Красимир Ангелов
167
Словакия предаде на Украйна всички обещани 13 броя МиГ-29
Снимка: БГНЕС

Словакия предаде всички 13 изтребителя МиГ-29, обещани от нея на Украйна, съобщи министерството на отбраната в Братислава, цитирано от Ройтерс.

През март Словакия се присъедини към Полша и също като нея обеща да помогне на Украйна в отблъскването на руската инвазия, като ѝ предостави самолетите си от този тип. Миналия месец Братислава изпрати на Киев първите четири изтребителя.

На 17 март словашкото правителство одобри план за предоставяне на всички свои изтребители МиГ-29.

Словакия е втората страна членка на НАТО, отзовала се на призива на Киев за изпращане на военни самолети, с които да се отбранява срещу нападението на Москва.

През лятото Словакия приземи своите МиГ-ове поради липса на резервни части и възможност за техническа поддръжка. Въздушното ѝ пространство сега се охранява от военновъздушните сили на Полша и Чехия.

По-рано словашкото правителство подписа споразумение за закупуването на 14 изтребителя F-16 Блок 70/72, но доставката им беше отложена с две години и се очаква първият от тях да пристигне в началото на следващата година.

Като компенсация за предоставените на Украйна МиГ-ове САЩ предложиха на Словакия 12 нови военни хеликоптера. Съгласно офертата Братислава ще плати 340 милиона долара за бойни хеликоптери Бел AH-1Z, чиято стойност по сделката възлиза на един милиард долара.

Останалите 660 милиона ще бъдат изплатени по американската програма за чуждестранно военно финансиране.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миг 29 е много як самолет. Супер е! В единствената война в Европа в момента, най-търсения самолет е МиГ 29! Това говори много.
52
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни машини,като Миг 29 са остаряла модификация във времето днес! Самите Украински пилоти казват,че Руските Су 35,ги свалят като зрели Круши! Тоест ги виждат от километри и ги атакуват! Миг 29 нямат тези системи на днешното бойно самолетостроене! Тоест,руснаците ще се чувстват като,на бойни стрелби !-:) Негативите си остават за " сметка" на " Словакия"!-:)) Колкото и време да мине,когато и да е,ще си понесат последствията! Русия нищо не губи!!-:)))
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нали писах, че не харесвам нито рашките, нито янките, ама янките си праят гаргара с урките, обещават им едно големо нищо, направо си правят базик с урките :))) А някой бил писал, че били изгонили комунистите от БГ, а те ни оправляват от началото на измисления ни преход :)))
50
2
 
1
 
! Отговори
Кекъл преди 1 година
До aZ-ът - тва да не ти е Шкембе Воевода
49
10
 
8
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Такива фалшиви държави като Словакия и Чехия, въобще могат ли да взимат собствени решения? Те са държави от стотина години...
48
7
 
10
 
! Отговори
По важното е че преди 1 година
"Свръх" тежката ракета за полети до Марс....Пак (отново) не излетяла ! Супер Дупер Хеви ракетата на Мъск...
47
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми яшете украински жито и яйца бря авроатлантици )
46
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците тепърва започват. Производството им на оръжия и амунции многократно надвишава цялото съвкупно производство на НАТО. Запада включително и ние си го нахендрихме четвъртит.
45
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Ко да правим ние ,и нашите Линда подарим на фашистите
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42 - Путин и Байдън са пълни пaлqчовци. Напоследък все повече се появяват двойниците им единия Путин е с половин глава по-висок от другия, а на единия Байдън наскоро гледах клипче как са му навлякли холивудска маска и докато си почесва врата я отмества, което ме кара да си мисля, че олигарсите от Blaсk Rоck отдавна са "очистили" и двата пенсионера и сега си въртят кинтите управлявайки и двете държави.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен *** Дали ги разкарахме ? Аз що си мисля, че те си управляват от 30 години, тоест измисления ни преход :)))
42
3
 
6
 
! Отговори
ШЕ ДАВАТЕ БЕ. преди 1 година
ДО ВЧЕРА ДАВАХТЕ ГЗ НА РУСИЯ----СЕГА ВЕЧЕ ШЕ ДАВАТЕ ПАРИ НА ЗАПАДА ЩОТО МНОГО СЕ НАГУШИХТЕ!!!
41
7
 
6
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Одобрявам :)
40
12
 
13
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Финландия,най новият член на НАТО ше сложи телена ограда на границата си с руските комунисти:):):)Смятаййййй:):):)Никой не иска с Русия:):):)Тук в България вече ги разкарахме:):):)
39
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Преди повече от час Рускиге сили са ударили Артьомовск с мощен удар гъбата която се е получила от взрива се вижда от Констнантиновка" - изглежда Путин е успял да спаси много руснаци в Бахмут, хаха. Ако ще и като папа да се облече е прозрачен. Същия 70 годишен малoумник като братчеда си Байдън.
38
13
 
18
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
САЩ са казали, че освен 12-те въртолета за словаците, ще ги момпенсират допълнително - ще изпратят хвърчила. детски прашки и метални тръбички за фунийки - неръждавейка.
37
8
 
7
 
! Отговори
АБЕ с тия... преди 1 година
...продажни комунистически душици , още много има да се хвърляте по килимите на ЗАПАДА и САЩ!
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами тия Миг ове са щайги ама за срещу т55 стават
35
6
 
14
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Като компенсация за предоставените на Украйна МиГ-ове САЩ предложиха на Словакия 12 военни хеликоптера. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- хаха ахахаахахаааааааааааааааааааааааа хаааахахахаахахаахахахахаах ххххоооооооооооооооооооооо оооохххохоххох аааа акахахахаха а а. АААААА ХХААААа а аааааа хаха ха ахаха ха х ах ах аха ххххх не, не мога да се спра, не е истина просто.... ааааааааа хаха ха ах аха ха хахахахахах
34
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пратиха им 2 милиарда долара помощ на урките и си измиха ръцете с тях, а ние дадохме 2 милиарда за 8 ефки на хартия