Словакия предаде на Украйна всички обещани 13 броя МиГ-29

Тя стана втората страна от НАТО, представила такава помощ на Киев
17 апр 2023 20:47, Красимир Ангелов
167
Словакия предаде на Украйна всички обещани 13 броя МиГ-29
Снимка: БГНЕС

Словакия предаде всички 13 изтребителя МиГ-29, обещани от нея на Украйна, съобщи министерството на отбраната в Братислава, цитирано от Ройтерс.

През март Словакия се присъедини към Полша и също като нея обеща да помогне на Украйна в отблъскването на руската инвазия, като ѝ предостави самолетите си от този тип. Миналия месец Братислава изпрати на Киев първите четири изтребителя.

На 17 март словашкото правителство одобри план за предоставяне на всички свои изтребители МиГ-29.

Словакия е втората страна членка на НАТО, отзовала се на призива на Киев за изпращане на военни самолети, с които да се отбранява срещу нападението на Москва.

През лятото Словакия приземи своите МиГ-ове поради липса на резервни части и възможност за техническа поддръжка. Въздушното ѝ пространство сега се охранява от военновъздушните сили на Полша и Чехия.

По-рано словашкото правителство подписа споразумение за закупуването на 14 изтребителя F-16 Блок 70/72, но доставката им беше отложена с две години и се очаква първият от тях да пристигне в началото на следващата година.

Като компенсация за предоставените на Украйна МиГ-ове САЩ предложиха на Словакия 12 нови военни хеликоптера. Съгласно офертата Братислава ще плати 340 милиона долара за бойни хеликоптери Бел AH-1Z, чиято стойност по сделката възлиза на един милиард долара.

Останалите 660 милиона ще бъдат изплатени по американската програма за чуждестранно военно финансиране.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
15
 
18
 
! Отговори
G. I. Joe преди 1 година
Смешно е ако някой не повтаря пропаганда а наистина си мисли, че с тези стари съветски хвърчила ще постигне нещо. Има клипове как дори новите им мигове и сута са сваляни без проблем дори от ръчни западни установки земя въздух в Украйна от украинците които се изстрелват от рамо.
92
26
 
18
 
! Отговори
Т34 преди 1 година
Давайте от цял свят оръжие,тъпчете я тая Украйна с танкове и бомби.Каква е тая умопомраченост.Чехите и през втората световна произвеждаха танкове за Хитлер,така че нищо ново,повтаряща се история.
91
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пресметнем за 13 коптори Миг29 САЩ правят отстъпка от 660 милиона долара, което прави по 50 милиона долара за един руски баракудник миг-29. А нашият президент русофил на 50 милиона долара за 1 летяща руска табуретка казва че няма да размени сливи за смет. Тоест нашият президент русофил счита че цената от 50 милиона за 40 годишен миг29 е просто лопата смет. Такова предателство може да извърши само един заклет русофил като Радев.
90
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мишената на рус армия е готова с ваще самолети ще са бумажни
89
15
 
13
 
! Отговори
До всички преди 1 година
Путин се готви за 36 месечна война. Просто да ви кажа, уважаеми.
88
10
 
18
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 година
Айде малко по малко всичко руско в Европа да оди за скрап в Украина
87
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес си отварям TikTok и какео да видя?Онзи Димитрий Гордон благодари на извънземните за помощта и си говореше сериозно.За какво Словакия или други да помагат на укрите като извънземните им помагали?Тея какво шмъркат?!
86
12
 
11
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Кат си разбирач ще те замоля да ми изяснип все пак и дали ги "вкараха" словаците "във войната" и кога да чакаме съветската армия в Братислава - тази седмица, след месец, след година или никога? Пък послае ми прасни малко минуси ако искаш. Мерси.
85
10
 
20
 
! Отговори
Факт преди 1 година
По логиката на Костя Патреота ги вкараха словаците във войната и още утре очаквам повиквателни за словаците, фронт и руски танкове в Братислава.
84
12
 
13
 
! Отговори
321 преди 1 година
До Анонимен 82. Интересно кой спечели битката за Киев. Май копейките бързо забравяте как една 60км танкова колона и 3 000 въздушни десантчици станаха на скраб. Забравихте паническото бягство на руската армия от Херсон, Изюм, Лиман и Харков.
83
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9 от 13-те самолета са учебни. Ахмат силааааааааааа!
82
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези самолети са бъгнати.Дават грешка при излитане.Дали са им ги зя ремонт...Руснаците набързо ще ги "ремонтират".
81
13
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
И БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ДАРИ ТОЛКОВА ИМАМЕ 30 БРОЯ МИГ29 ! А ЕС ИМА ФОНД ЗА МИР ОТ КОЙТО ПОЛША ПОЛУЧИ 1 МИЛИАРД ЕВРО ЗА ТОВА, ЧЕ ДАВА ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА И НА НАС ЩЕ ДАДАТ ПАРИ :D 20 ТРИЛИОНА ЕВРО Е БОГАТСТВОТО НА ЕС НА САМОТО ЕС НЕ НА ДЪРЖАВИТЕ В НЕГО ОБРАНИ ОТ ЕС :D ТА КОЙ ТОЧНО ЩЕ ФАЛИРА ! ЕС ИЛИ МОРДОРСКОВИЯ ДЕТО РАЗЧИТА САМО НА ЗЛАТОТО СИ В МОМЕНТА
80
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите спечелиха минус една четвърт от територията си! Вероятно ще "печелят" още.
79
16
 
9
 
! Отговори
ало ало преди 1 година
що за дивотии? то украинци няма вече, те им изпращат трошки за основен ремонт, трябва да се молят на путин за части, а на пенсионерите да станат пилоти!
78
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урките не са спечелили битка отначалото на войната, какви смелчаци са ? :))
77
17
 
18
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Браво на словаците! Оказаха се истински приятели.
76
9
 
10
 
! Отговори
Varg преди 1 година
Ще им ги върнат на вторични
75
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ги оцапа гащите Путин ? :)) Нещо не личи да е оцапал нещо, по скоро украинците затънаха в блатото :)
74
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще е добре да им ги предадат с пълно въоръжение.Голямо количество ракети въздух-земя.Украинските пилоти,каквито са смелчаци ще прелетят на деветомайския парад над Кремъл с тия железа.Джуджето ще оцапа гащите тогава.