Словакия предаде на Украйна всички обещани 13 броя МиГ-29

Тя стана втората страна от НАТО, представила такава помощ на Киев
17 апр 2023 20:47, Красимир Ангелов
167
Словакия предаде на Украйна всички обещани 13 броя МиГ-29
Снимка: БГНЕС

Словакия предаде всички 13 изтребителя МиГ-29, обещани от нея на Украйна, съобщи министерството на отбраната в Братислава, цитирано от Ройтерс.

През март Словакия се присъедини към Полша и също като нея обеща да помогне на Украйна в отблъскването на руската инвазия, като ѝ предостави самолетите си от този тип. Миналия месец Братислава изпрати на Киев първите четири изтребителя.

На 17 март словашкото правителство одобри план за предоставяне на всички свои изтребители МиГ-29.

Словакия е втората страна членка на НАТО, отзовала се на призива на Киев за изпращане на военни самолети, с които да се отбранява срещу нападението на Москва.

През лятото Словакия приземи своите МиГ-ове поради липса на резервни части и възможност за техническа поддръжка. Въздушното ѝ пространство сега се охранява от военновъздушните сили на Полша и Чехия.

По-рано словашкото правителство подписа споразумение за закупуването на 14 изтребителя F-16 Блок 70/72, но доставката им беше отложена с две години и се очаква първият от тях да пристигне в началото на следващата година.

Като компенсация за предоставените на Украйна МиГ-ове САЩ предложиха на Словакия 12 нови военни хеликоптера. Съгласно офертата Братислава ще плати 340 милиона долара за бойни хеликоптери Бел AH-1Z, чиято стойност по сделката възлиза на един милиард долара.

Останалите 660 милиона ще бъдат изплатени по американската програма за чуждестранно военно финансиране.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали тия МиГове тука ни обясняваха,че не ставали за нищо,а пък сега напират да ги вземат..ужким са били щайги,пък сега дайте ни ги...а пък не искат да им дават стари Fове ..много странна работа
32
10
 
18
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Абе наздраве за Словакия и наздраве за Финландия:):):)Никой не иска с Русия и Вовата:):):)
31
11
 
10
 
! Отговори
Малчик в Панике преди 1 година
След месорубката в Бахмут и началото на контраатаката на Украйна ще има няколко дни на безвремие. Русия трябва много да се притеснява от първоначален успех на ВСУ, защото много наемници, недоволни и мачкани от РФ, хора които имат да си отмъщават на Русия ще се присъединяват в движение. Да не стане така, че по Червеният площад на 9 май да маршируват Dzhokhar Dudayev Battalion, Sheikh Mansur Battalion и Freedom of Russia Legion. Има още много желаещи да маршируват, но няма да ми стигнат символите
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те руснаците започват вече повече от година и все нищо. Пълна трагедия са. От Тунис да ги бяха нападнали като тия от 3 места вече да са превзели Киев
29
4
 
4
 
! Отговори
Добри да ни щайгите. преди 1 година
Ше изкарат до 2035-година!
28
14
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 година
Словаците си гонят интереса. Пращат железата, които така или иначе сред 1 година ще бракуват и получават 600 млн долара отстъпка. Ние нашите 29ки догодина ще ги пратим в музея и няма да вземем и един лев за тях. Така ще докато ни управляват шматки, които гледат само интереса на Русия.
27
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди повече от час Рускиге сили са ударили Артьомовск с мощен удар гъбата която се е получила от взрива се вижда от Констнантиновка. Вчера АнонимеН написа, че войната тепърва започвала ами прав е бил. Руснаците едва сега започват войната а силите на Украйна и НАТО са на привършване.
26
5
 
7
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО преди 1 година
ЗА НЕБЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЕ ГРИЖАТ ОТ НАТО---КАНАДСКИЯ ПОЛИЦЕЙСКИ В ВЪЗДУШЕН ПАТРУЛ!!!! ТУРЦИЯ---СЪЩО!НЕМА ЛАБАВО!!!
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В източна Европа е по-добре да си обезвъоръжен от колкото да те пратят да се биеш за интересите на САЩ или Русия като на края все си оставаш нечия колония. Украинците и руснаците са въвлечени в едно огромно безсмислие.
24
12
 
25
 
! Отговори
Уркокамикадзе преди 1 година
Следващата натовска държава останала без ВВС, след тикволандия.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За вторични суровини ли са им ги дали? Знаете ли как се подържат тези двигатели. Те си имат работни часове и след това ако не се подменят някои части по двигателите ще започнат да падат като круши. Работил съм в подръжката на тези самолети и мога да им кажа че са им дали куп желязо.
22
3
 
10
 
! Отговори
ПРАВИ СА ЗАПАДА преди 1 година
....НА КОМУНИСТИ ---МОДЕРНО ОРЪЖИЕ ДА НЕ СЕ ДАВА ЗА ДА НЕМА ИЗНЕНАДИ!!!!
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представяте ли си Русия да опре до нашите летящи ковчези?
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В смисъл какво ще им помогне на урките тези мигове, те нали са съветски, те ги имат в голямо количество там в Русия :)))
19
10
 
18
 
! Отговори
Седераст преди 1 година
Краварите предложили били вертолети...Звучи ми като кон за кокошка.
18
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БРАВО!Не четеш ли статията бе ? Засега са ги "уредили" с хеликоптери. Самолетите ще си ги плащат както си требе. Голямо "уреждане". И то с древна но изключително скъпа техника.
17
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След масовото бодене с отрови, дойде и масовото саморазоръжаване. Утре Путин ще почука на вратата им, а те ще са със смъкнати ***.
16
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Браво. Ще ще надай са Пено на пиян феншуй
15
10
 
7
 
! Отговори
БРАВО! преди 1 година
Сега ше се уредят с нови самолети от САЩ с предимство...
14
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има ОХ за вватенките.