Украински министър: Не считайте тази контраофанзива за последна

Дмитро Кулеба поиска значително повече въоръжение
10 май 2023 07:39, Елка Василева
254
Украински министър: Не считайте тази контраофанзива за последна
Снимка: архив, БГНЕС

Външният министър на Украйна, повтаряйки коментарите, направени наскоро от министъра на отбраната на страната, предупреди да не се очаква твърде много от очакваната пролетна контраофанзива на украинската армия, предаде ДПА.

"Не считайте тази контраофанзива за последна, защото не знаем какво ще излезе от нея", заяви външният министър Дмитро Кулеба пред германския вестник "Билд" в коментари, публикувани днес.

Само ако тази офанзива успее да освободи окупираните от Русия територии, тя ще бъде последната, каза той. "Но ако не, това означава, че трябва да се подготвим за следващата контраофанзива".

Кулеба подчерта, че Украйна ще се нуждае от значително повече въоръжение за борбата си срещу руските окупационни сили.

"Защото, за да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия", каза той. Много зависи от Германия, чиято оръжейна компания “Райнметал“  е "един вид титан на оръжейната индустрия в Европа, а вероятно и в света".

Германската оръжейна компания “Райнметал“ произвежда популярния танк “Леопард“, припомня ДПА.

В допълнение към боеприпасите, танковете и системите за противовъздушна отбрана Украйна се нуждае преди всичко от бойни самолети. Кулеба разчита на помощ от Берлин, за да се снабди с модерни изтребители F-16. За разлика от танковете "Леопард", по този въпрос решението не трябва да се вземе от Германия, а от САЩ.

"Това, което очакваме от Германия, е да играе активна роля в изграждането на коалиция от държави: Кой ще убеди Съединените щати да натиснат зеления бутон?", попита Кулеба.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укри колко пъти вече ви задавам логични въпроси? Няма ли някой ваш смел представител да ми отговори и да опровергае "грешното" ми впечатление, че бъркате желанията си с реалността? Само САЩ ви дадоха повече от 30 милиарда. НАТО ви даде оръжията си, разузнаването си и дори войниците си замаскирани като наемници. Въпреки това губите бавно и методично, един Херсон взехте и то така го взехте, че пак ви дишат във врата. Защо не си върнахте окупираните територии досега? Неудобен въпрос? Да..
139
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дмитро Кулеба поиска значително повече въоръжение" - Щатите официално казаха, че са предоставили на 100% необходимото оръжие за началото на контранастъплението. Защо украинците се бавят, че не го започват и да загиват за благото на целокупния запад, аааа?
138
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги прави бе пък Европа ще прави и украинци на украинките .
137
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ли я пропуснах?! Къдебеше?
136
4
 
6
 
! Отговори
Коя контраофанзива? преди 1 година
Тя още не е дошла те я отписаха! Да плащаме за следващата?!!
135
6
 
4
 
! Отговори
Шекспир преди 1 година
Много шум за нищо!
134
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая тези ще обявят офанзивата седмица преди започването пред световните медии, ще тръгнат с оркестъра напред, ще завладеят 2 села и три отделни блока в Бахмут и ще кажат - оръжията свършиха, давайте още за офанзивата през 2024г. Вече е очевидно, че си мислят, че хванаха западния данъкоплатец за шлифера и могат до безкрайност да го доят. Според мен, кредита им на доверие започна бързо да се изчерпва, защото на масата украинци, реално не им пука за войната и со гледат живота.
133
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
офанзивата през 2024г>>>>>> С Тръмп начило на САЩ?!! Няма да има, това ще е последната офанзива на Укрите!
132
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е да де, ама да си я прави щом иска,ама нямал оръжия е никой пък не ги е слагал в сметката с тия оръжия,че някой да е длъжен да им дава.
131
7
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
За 12 милиарда долара поне един фоейрверк направете бее! За зарадвате спонсорите!
130
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почнаха с оправданията :) :) :) :) :)Абре, Кулеба, стигат ви толкова оръжия. Хора нямате, хора!!!!!!!
129
7
 
8
 
! Отговори
До 135 преди 1 година
Зеленски лично освободи 2 кг бял прах! Бил незаконно окупиран!
128
7
 
7
 
! Отговори
До 135 преди 1 година
Да освободиха 18 милиарда от сметките на европейските данъкоплатци..
127
8
 
6
 
! Отговори
Еееее? преди 1 година
Освободиха ли нещо?
126
7
 
6
 
! Отговори
Кво преди 1 година
Контраофанзивата свърши??!
125
5
 
6
 
! Отговори
Казакстан са умни преди 1 година
Видяха какво направи Росия в Грузия и Крим, и какви политики се водят в Кремъл. Как реагираха Казакстан - преместиха си столицата към географския център на територията, за да може да бъде по-лесно защитаван при война. Армията им е на високо ниво и в готовност, нищо че са в официален мир с всички съседи. Роският язйк се толерира но не се стимулира, в законодателството им е заложено преминаване към латинската азбука. Всякакви про-руски организации се изкореняват на момента от секретните служби.
124
6
 
6
 
! Отговори
Така ще стане... преди 1 година
Игор Гиркин, бивш руски командир и офицер от ФСБ, който помогна за анексирането на Крим през 2014 г., бе един от хората, които най-яростно искаха Русия да започне пълномащабна война срещу Украйна, припомня Sky News.Но в публикация до своите близо 800 000 последователи в Телеграм, той за първи път прогнозира, че Русия ще бъде победена от Украйна - като предполага, че това може да се случи сравнително бързо.
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Някой Не си някой, ти си русофил господинчо.
122
5
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Анонимен114. И какво каза. Дайте ни оръжия без пари или със заеми които няма да ги връщаме ние. Дайте. Дайте. Дайте. Като просяк обикаля шефовете. САЩ. ЕС. Нали Русия свърши оръжията още миналата пролет. Така казаха дв. И той като теб е изтърван няколко пъти в родилното.
121
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Замислете се поне ве Таварищ стига с това рускоезично население бе. Ами всеки ако почне войни под предлог че еди къде си живеело население говорещо на някакъв език светът ще се превърне в зверилник. По българското черноморие като царя и Борисов ни докараха 500 хиляди руско говорящи значи ли че това трябва да бъде руска територия?