Председателят на Върховния съд на Украйна задържан за подкуп

Всеволод Князев е уличен във вземане на на 2,7 млн. долара
16 май 2023 08:12, Елка Василева
52
Председателят на Върховния съд на Украйна задържан за подкуп
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев бе задържан за подкуп в размер на 2,7 милиона долара, съобщи УНИАН.

Арестът бе обявен вчера - деня, когато украинският президент Володимир Зеленски се върна в страната след тридневна обиколка в Европа. Зеленски обяви, че е получил обещания за още помощ от съюзниците и увери, че подкрепата за присъединяването на Украйна към Европейския съюз се е увеличила.

Още по темата
Борбата с корупцията е предварително условие, поставено от ЕС за присъединяване на бившата съветска република. Въпреки напредъка, постигнат през последните години, Украйна е на 116-о място от 180 държави в последния "Индекс за възприятие на корупцията" на неправителствената организация "Прозрачност без граници" (Transparency International), отбелязва Ройтерс.

Националното антикорупционно бюро (НАБО) на Украйна съобщи, цитирано от УНИАН, че заедно със Специализираната антикорупционна прокуратура (САП) са разкрили корупция в големи размери във Върховния съд (ВС).

"НАБО и САП разкриха мащабна корупция във Върховния съд, а именно - схема за получаване на неправомерни облаги от ръководството и съдиите от ВС. В момента се извършват неотложни следствени действия. Подробности по-късно", пише в изявлението, публикувано във фейсбук.

Източник от правоприлагащите органи потвърди пред УНИАН, че председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев е уличен във вземане на подкуп в размер на 2,7 милиона долара.

Князев заема поста от 1 декември 2021 г.

"Във връзка със случващото се" днес ще се състои извънредно заседание на Пленума на Върховния съд, съобщиха във фейсбук от най-висшата съдебна инстанция в Украйна.

Според източник на украинския новинарски сайт "Дзеркало тижня" подкупът е бил даден от поддръжници на милиардера Костянтин Жеваго, който беше арестуван през декември във Франция по искане на Киев във връзка по обвинения в присвояване на средства, предаде Ройтерс.

Украинският олигарх каза пред френския съд, че не е направил нищо лошо и не трябва да бъде екстрадиран.

НАБО и САП сега разследват 18 съдии от Върховния съд, които постановили миналия месец решение в полза на бизнес интересите на Жеваго.
(БТА, Николай Станоев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен A вашата как да я кръстят? От крадене държава не остана
41
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е за това Украйна ще се оправи по-бързо от нас, защото правят нещо срещу корупцията.
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тия трябва да си прекръстят държавата на Украдна
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЪРЖАВАТА ВЪВ ВОЙНА , ТОЯ КОЙ МУ ПЛАЩА ЕКСКУРЗИЙКИТЕ ПО СВЕТА! Я ДА ЗАМИНАВА НА ФРОНТА !
38
6
 
3
 
! Отговори
ЖужЙе преди 1 година
Пък Путин и неговите "женици" едни бедни и некорумпирани хора.В Русия такива корумпета живеят идеално,защото късият крак с високите токчета ги пази.Зеленият поне ги лови.Вече разликата между украинците и блатните ор...Ки е видима,както физически,душевно и морално.Цялата планета разбра,че русНАЦИте далеч не са цивилизовани същества.Бели в лицето,манга ..ли в главата.
37
4
 
7
 
! Отговори
L. преди 1 година
Така е. ЕС издигна на пиедестал най-корумпираната страна в Европа. Този е дето са го хванали.
36
4
 
7
 
! Отговори
Борба с корупцията? преди 1 година
По чужди данни Зеленски и жена му притежават под различен вид около 32 млн.$. Как са ги спечелили?От заплати и щоу програми(с участието на ВСУ,режисирани от Запада)? Или ги е спечелила само жена му,нещо като нашия Рашков,разведен с жена си,(за да не подлежи тя на проверка)която му е подарила имотите от благодарност? Циркът е пълен,но явно постановчиците разчитат че зрителите не сме интелигентни, не разбираме за какво става дума,а само гледаме и чоплим семки.Всички управници са такива.
35
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За разлика от Русия, явно в Украйна ги ловят, а не им строят дачи.
34
4
 
9
 
! Отговори
мен преди 1 година
Подкуп? Не е възможно, укропитеците не са такива хора!
33
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русофилчета невежи! - Гледаме от тебе )))))))
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там играят милиарди ,които се наливат от ЕС и САЩ и участват във войната с Русия ,що се не вземе някой милион върховния съдия )
31
0
 
1
 
! Отговори
Оли преди 1 година
Гофрен
30
2
 
5
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Тогава да си е бат майката с тая коалиция и тва плешиво гюбре да се разкара заедно с укрите и емили тротинеткова сьс скапания ***
29
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Укроленд са така.Нашите политици никога не могат да ги настигнат по корумпираност.А Зелето кога ще хванат?Питайте го за яхтата,която наскоро си е купил с подкуп,взет под масата.
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 10-15 години и Украйна ще ни задмине
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа е въвлечена в много лоша ситуация, но за нас е най-кофти. Те се движат с пълна сила към 90-тте на Русия. Ами ако имате роднини или приятели в градината на Барел, питайте.
26
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВДонбас има деца, които не помнят друго освен война. За тях е нормално. Но родните либералисти вярват на собствената си пропаганда като в светая светих. Америка е пред дефолт. Скоро ще слезете на земята и ще паднете от високо.
25
4
 
11
 
! Отговори
да 33, Точно така! преди 1 година
Донбас никога не е бил бомбардиран! Донбас е нон-стоп обстрелван!
24
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беше достатъчно да престанат да бомбардират Донбас и хиляди животи щяха да бъдат съхранени. Нооооо.... Западът иска Крим и не може да го преживее. А, да видим защо и е на Америка Крим? А ако Путин си поиска и Аляска като така и така?
23
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива са всички укропитеци, само дето другите още не са ги задържали