Крим е ключов, с ударите срещу него ще настъпи ли обрат във войната?

Германски експерт: Украйна може да прекъсне снабдяването на руската армия на юг
1 окт 2023 13:46, Елка Василева
295
Крим е ключов, с ударите срещу него ще настъпи ли обрат във войната?
Снимка: архив, БГНЕС

Крим е от ключово значение за руските военни действия срещу Украйна. Ако тя задържи инициативата и нанася удари по руската логистика в Крим, войната може да свърши по-бързо, отколкото някои са очаквали, казва експерт.

Украйна успя да нанесе много тежки удари по Крим, пише Дойче веле. Последните атаки в Севастопол показаха, че руската противовъздушна отбрана не е в състояние да прехваща западните крилати ракети – и то при положение, че тъкмо в Крим са разположени най-модерните радари и системи, с които Русия разполага, включително “С-400 Триумф”, казва  пред АРД Маркус Койп от Военната академия към Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих. Освен това Украйна порази не само военни цели, а и една много символична цел, а именно - щаба на руския Черноморски флот. Това е “най-свещената” за руснаците военна сграда в целия Крим, пояснява експертът.

Още по темата
Руснаците трябва да разберат, че не могат да удържат позициите си

Тези нападения показват накъде върви войната, посочва още Койп. В тази война в крайна сметка става дума за това да се покаже на руснаците, че военните им позиции не могат да бъдат удържани. Въздушните удари срещу Крим демонстрират военните способности на Украйна, обяснява експертът пред германската обществено-правна медия.

Всички руски въздушни нападения срещу на Украйна се извършват от летищата на полуостров Крим, казва военният икономист. Ако това развитие на събитията по отношение на Крим продължи, във войната ще последва сериозен обрат най-късно до пролетта, подчертава още той.

Относно украинските атаки с дронове в района на Белгород Койп обяснява, че украинците навярно искат да ангажират ресурсите на руските части там, така че Москва да не може да ги изпрати като подкрепление на юг, където Украйна в момента напредва. Украинските сили в момента настъпват както в района на Роботине, така и край Новодонецкое, Бахмут и Купянск.

Украйна може да прекъсне снабдяването на руската армия на юг

По-нататък в интервюто Койп обяснява, че Украйна в момента си е поставила за цел да стигне до град Токмак, откъде може да отреже логистиката на Русия за целия южен фронт. А това може да изиграе важна роля през октомври, защото ако Украйна успее, тя де факто ще е разделила руския южен фронт. Преди време експертът беше прогнозирал, че през октомври Русия ще е изправена пред избор – да изтегли войските си или да ги остави на изтощителна позиционна война.

В момента руснаците изпитват недостиг на боеприпаси. Срещата с Ким Чен Ун според Койп е била по-скоро пропаганден ход: „Докато Северна Корея успее да достави достатъчно муниции на Русия, така че тя отново да поеме инициативата в бойните действия, войната ще е приключила“, прогнозира експертът пред АРД. Говорейки за проблемите на руската армия, той допълва, че тя често позиционира артилерията си прекалено близо до фронта, поради което тя бива засичана от украинските дронове и след това унищожавана от артилерията. Украйна продължава да държи инициативата, подчертава експертът.

Часовникът за Кремъл тиктака

Крим е не само логистичен център за руснаците, той е от ключово военно значение за тях. Затова ако Украйна успее да увреди дългосрочно мостовете или железопътните линии там, както и да нанася по летищата удари с обещаните от САЩ крилати ракети ATACMS, Крим ще бъде логистично изолиран. От този момент нататък Русия вече няма да е в състояние да продължи войната и краят ѝ може да настъпи по-бързо, отколкото някои са очаквали, обобщава експертът.

Маркус Койп казва, че вероятно тази зима Русия отново ще се опитва да обстрелва цивилна и военна инфраструктура в Украйна. Но Международният наказателен съд в Хага отчита и брои тези нападения, а списъкът с техните военни престъпления расте. Всеки на Запад, който се изказва проруски, е съучастник в тях, казва в заключение пред АРД Маркус Койп.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
5
 
5
 
! Отговори
The Drill преди 6 месеца
Украйна скоро ще получи самолети и Томахоук, тогава ще има Game over!
214
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ха ха името Е лк а се цензурира, както, впрочем и на онази другата, как беше... Не ли Христова, явно някои т.нар. журналисти в тази медия се радват на доста "поздрави" по форумите под т.нар. им статии.
213
7
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Много сте плоски, коментаторите на Зеленски. Щели да съборят един мост и Русия да падне. Я пак. По-скоро Русия събаря вече мостове и вкарва в пъкъла украинските изплашени до смъррт наборници.
212
5
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Пак казвам. Запомнете тая статия, и по-точно, какво е казал пророкът експерт. Преди година съм ви писал подобни неща, ама не помните. Ще се върнем пролетта и ще коментираме тоя ЕКСПЕРТ. Зе щеше да си пече задникка в Крим това лято. Не знам къде го пече, може би в Канада, но на хората взе да им писва от тия нацисти, както се доказа. Останаха само немските нацисти да пропагандират, прикрити под неолиберализма.
211
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Кремъл на *** Хубаво си правите сметките,но не вземате ли предвид, че Русия може да вземе мерки за намаляване на човешкия ресурс на Украйна за попълване загубите в жива сила на ВСУ? А нито ЕС,нито НАТО ще се втурнат да попълват тези загуби.Спомням си за един генерал с прозвище Агамемнон.
210
6
 
9
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ: преди 6 месеца
Със ударите срещу Ким, войната може да свърши по-бързо, отколкото някои са очаквали - с напълното изравняване на Украйна.
209
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще настъпи обрат ,когато се върнат евреите от нивата,когато цъфнат налъмите в банята,когато слънцето изгрее от запад и т.н .
208
18
 
7
 
! Отговори
Кремъл на боклука преди 6 месеца
Часовникът за Кремъл тиктакаКрим е не само логистичен център за руснаците, той е от ключово военно значение за тях. Затова ако Украйна успее да увреди дългосрочно мостовете или железопътните линии там, както и да нанася по летищата удари с обещаните от САЩ крилати ракети ATACMS, Крим ще бъде логистично изолиран. От този момент нататък Русия вече няма да е в състояние да продължи войната и краят ѝ може да настъпи по-бързо, отколкото някои са очаквали.
207
8
 
18
 
! Отговори
Така де преди 6 месеца
Обрат в СВО няма да има. Целта на Запада е да умрат повече хора и да се съсипе инфраструктурата на украинска територия. Да се нанесат максимални щети на Русия. Колко ще са жертвите им е все едно.
206
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Под "трева" разбирайте,че става въпрос за марихуана.
205
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зелето официално заяви,че иска да унищожи хората в Крим,за да насади трева.Това нормално ли е според вас?
204
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Голем разбирач е писал тези изводи. Чета и се смея. Но и се замислих, кой насочи х ит лер към русия.Кой моделира хода на войната с цел изтощаване и на двете страни. Крим ли бе целта и тогава. И защо ст а лин депортира толкова много народ към симбир, към биробиджан. Това са огромни средства. Има някаква причина. Никъде не пише.
203
7
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 месеца
Много оптимистично изказване! Е, имаше и по-оптимистични-примерно, че Зеленко ще ваканцува в Крим. Сигурно не го направи, защото му продадоха апартамента.Пролетта нищо не донесе, а лятото съвсем разреди хохолската армия-взеха да мобилизират и над 50-годишни.Американците ще излязат прави-войната с Русия ще продължи до последния укровойник. Което май ще е по-скоро отколкото се очакваше. Аз се надявах войната да продължи 5-6 години(личен интерес), ама хохлите няма да издържат толкова,за съжаление.
202
8
 
16
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 6 месеца
До Ле ле,: Болни амбиции? Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас. И още: отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Засега Украйна загуби само Донбас и Запорожка област. Ако не започнат преговори ще загубят още.
201
13
 
13
 
! Отговори
Ле ле, преди 6 месеца
...руски таракани се загрижили за живота на "невинни" украинци? Няма такава перверзия! По-скоро се грижете за невинните русначета, които военнопрестъпникът изпраща за пушечно месо, заради болните си амбиции!
200
15
 
12
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 6 месеца
..чета колко "щастливо" си живеели в окупираните територии? И всички се вързахме на руските лъжи! Сега щедро ще им раздават руски паспорти, които вървят успоредно с ...повиквателна,и ще ги изпратят за " пушечно" месо срещу тия, с които до вчера са живеели нормално! Кремълският цинизъм не знае граници!
199
12
 
16
 
! Отговори
танас преди 6 месеца
Заради измислени статии и статистики продължават да умират невинни украинци и донбасци.Какво настъпление,какъв Крим бленувате.ДВ са натовски мекерета и в писанията им няма грам обективност.От статията става ясно,че Крим е пред превземане и Русия се изтегля от Южна Украйна.Как въобще можете по такъв долен начин да се компрометирате като медия.Те германците се усещат вече и ще има един край.
198
2
 
3
 
! Отговори
Стига глупости преди 6 месеца
До Анонимен 219: Цар си на п'ростотиите. Нямаш ли си друга работа?
197
11
 
18
 
! Отговори
европеец преди 6 месеца
Аз може и да съм фантазьор но я погледни какво се случва с градовете които Русия анексира?Погледни в тубата.Погледни какво се случва в Мариопул-хората са изумени от строителството.Кримчани като ги попитат дали искат отново в украйна.Виж какво каза Залужни:като превземат Крим хората или ще ги изселят или на 2 метра под земята.Е добре де - тия кримчани цял живот живеят там - какво да изберат къде да отидат? Как мислиш защо не искат обратно в Украйна а?Как точно ще си върнат Крим?Като избиват хора?
196
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До европеец -фантазьор - Баба Меца е надупена и дава на всеки за шепа малини, а Жълтият Дакон си я работи безплатно .