Украинците ударили руски завод с роботизиран селскостопански самолет

Оборудван, цената му е малко по-висока от един американски Javelin
4 апр 2024 18:30, Петър Бойчев
145
Украинците ударили руски завод с роботизиран селскостопански самолет
Снимка Фейсбук

Украйна вкара ноу хау във войната, като използва нов вид дрон, за да нанесе опустошителни удари по Русия. Това е лекомоторен самолет от гражданската авиация, превърнат в безпилотен.

Както пише Forbes, с този дрон са атакувани индустриални съоръжения на руската енергийна индустрия в Татарстан. Отбелязва се, че украинците са взели свръхлекия спортен самолет местно производство, заменили са системите за ръчно управление с роботизирани и са го напълнили с експлозиви. В завършен вид дронът е струвал 90 000 долара.

Видеото от атаката изглежда показва самолета Аеропакт А-22, който е превърнат в дрон. Това е спортен самолет с високо крило и едно витло, който по принцип може да побере двама членове на екипажа.

"Фактът, че украинците могат да превърнат A-22 в експлозивен дрон, силно подсказва, че ударът по завода в Елабуга, който сглобява проектирани от Иран безпилотни самолети Shahed за собствените военни усилия на Русия, няма да бъде последният за този нов тип дрон", пише изданието.

Прост и надежден, A-22 се поддава на преобразуване в дрон. И което е също толкова важно, той е произведен в Украйна - цената му е само 90 000 долара.

Дрон, базиран на А-22, способен да лети близо 1000 км през руската противовъздушна отбрана, за да достави потенциално стотици килограми експлозиви с изключителна точност. Цената му е малко по-висока от един американски Javelin.

"Дронът A-22 е мащабируем на производствено ниво. Следователно очакваме, че ще има опити за атаки в бъдеще“, казва украинска разузнавателна група след анализ на атаката в Елабуга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците са супер , без нужното въоръжение правят руснаците на мармалад , а ако им дадът каквото трябва ще ги прогонят зад Урал.
77
1
 
4
 
! Отговори
Аланкоолу преди 1 месец
До Анонимен САЩ не са проспали нищо, защото онова не бяха военни самолети, а цивилни с пасажери в тях. Грешката на щатите беше в това, че когато съм пътувал можех да взема и сто ножа, ками, саби от Толедо и да си вляз в щатска територия безпроблемно. Виж, кацането на немския самальот баш на Красния плашчад си беше резил до коленете.
76
4
 
6
 
! Отговори
аз преди 1 месец
просто съм удивен и приятно учуден от голямото и бързои развитие на украинската наука и техника. Роботизиран самолет! Това не всяка страна може да го направи.
75
0
 
0
 
! Отговори
Селскостопански трол преди 1 месец
Тролчето 82, да внимава да не го удари някой роботизиран швепс по кратуната, или кокакола.
74
2
 
2
 
! Отговори
vale_karo преди 1 месец
Аз се чудя защо Руснаците не намират перални в завзетите територии? Какво било. Украинците ги преправили на дронове прелитащи над 1000 километра.
73
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много добре е да слушаме всичко което са направили украинците. Кажете ако може какво яде Зеленски и колко често ходи да ***? Много се интересуваме от Украйна.
72
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този дрон като амазонския ей-ай - хохалът управлява до последните 10км, скача, а самолетът на автопилот се разбива в общежитието. Явно "дронът" не е бил готов на пълна саможертва.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дееваа, а путинарко нъл ги беше демилитаризирал тия лоши, лоши укри?
70
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До маалатъ даже общежитието не е поразено, в момента го теглят на буксир към пристанището.
69
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Василев 69. Какво искаше да изпелтечиш бе "Василев" ?
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 67. Сещам се за едни китайски балони над щатите...
67
7
 
10
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Това е да имаш малко акъл и да ти бъде полезен в най-важния момент!А не да си впрягаш акъла само за да нападаш съседни страни, да водиш геноцид, да правиш режисирани атентати които да промива мозъците, да репресираш собствения си народ, и да ликвидираш собствените си политически опоненти!Украинците след още две години война могат да занулят руския черноморски флот!Агент Крис Ръскин!ЦРУ!!!
66
9
 
2
 
! Отговори
ДОНАЛД ТРЪМП преди 1 месец
СТАНА ЛИ ПРЕЗИДЕНТ ОТНОВО ЩЕ ИМ СТАНЕ ЯСНО НА ДЪРЖАВИТЕ ОТ НАТО , ЧЕ УКРАЙНА НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ И ПОВЕЧЕТО ЩЕ СЕ ОТДРЪПНАТ, А АКО НЕ СТАНЕ АЗ ЩЕ ГИ НАКАРАМ ДА СЕ ОТДРЪПНАТ! ПОБЕДАТА В УКРАЙНА ЗА ДРУГАРЯ ПУТИН Е ГАРАНТИРАНА ПРИ МОЕТО УПРАВЛЕНИЕ!
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маркус Руст с подобен самолет кацна на Червения площад за да се изпиккае зад мавзолеь на ВИЛенин. Както тогава, така и сега руската ПВО показва пълна немощ.
64
3
 
7
 
! Отговори
ДЖО БАЙДЪН преди 1 месец
САМО ДА МЕ ПРЕИЗБЕРАТ ВИ ОБЕЩАВАМ ПО 500 000 ПУТИНИСТА УТРЕПАНИ НА ГОДИНА, А МОЖЕ И ПОВЕЧЕ!А КОЛКО ДРОНА ЩЕ ИЗЯДЕ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПРЕЗ 2025-ТА НАПРАВО ЩЕ СТАНЕ НА РЕШЕТО! НО БОРБАТА ЗА ПОСТА ЩЕ Е ОСПОРВАНА! СЕНИЛЕН СТАРЕЦ СРЕЩУ ОТКАЧЕН ПСИХОПАТ
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От цялата работа никой любител-пилот вече в Русия няма да лети с тоя вид самолет или самолети на тая компания по обясними причини. И продажбите приключиха.
62
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това със сигурност е последен модел краварски боен самолет . До няколко години ще е на въоръжение и в България !
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 82-ОМБР 59. Не ти се разбира какво бълнуваш. Собственик на Кока-кола ли си или акционер ?
60
3
 
2
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
VPN-че, хамаво, кжолкото и минусчетъ да цъкаш, файда - Йок. Празен лист си се родил, празен лист ще си останеш!!! -)))
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде в картинката се вмества думата "селскостопански" ? Иначе снимката е правилна, но заглавието лъжовно. За двама членове на екипажа "заместени" от "роботизирани системи" са максимум 150 кила експлозиви. Да похарчиш 90 хиляди доларя + "роботизирането" едва ли е разумно. Освен това максималната далечина на самолета е 580 км откъде ги набарахте тия 1000 не е ясно. Може с допълнителни резервоари, но се намаля количеството експлозив и т.н. и т.н. с "роботизирания" "дрон".