Сърбия ще съди страните, които признаят Косово?

Сърбия ще съди в Хага онези държави, които признаят Косово, смята професор Светозар Стоянович
19 фев 2008 19:05,
37
Сърбия ще съди страните, които признаят Косово?
Ще ни съди ли Сърбия, ако признаем независимо Косово? Снимка: БГНЕС

Смятам, че сръбското правителство ще съди пред международния съд в Хага онези държави, които признаят Косово. Това заяви сръбският професор Светозар Стоянович след лекцията си „Сърбите, косовският въпрос и светът”, организирана от Дипломатическия институт в Министерството на външните работи.

Професор Стоянович е основател и президент на Сръбско-американския център в Белград и член на съвета за външна политика при сръбското Министерство на външните работи.

Той призна, че не е наясно с международното право, но подчерта, че Сърбия вероятно ще действа диференцирано спрямо държавите, които признаят независимо Косово.

„Сърбия сигурно ще поиска да върне своите дипломатически представители от тези страни“, каза професорът, като посочи за пример САЩ, което „би било недобра стъпка, тъй като е много трудно да се възстановят едни прекъснати веднъж отношения”.

Професорът, който е автор на 7 книги, изтъкна с исторически факти, че сръбският народ е малък, но велик.

Сърбия не би трябвало да „взема страна в едно съперничество, а да води диалог и със САЩ, и с Русия“, каза професор Стоянович.

Той обяви, че Русия „се връща в Сърбия с много голяма сила” – икономическа, финансова, туристическа, и така значението на Сърбия нараствало, въпреки че е малка по територия.


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.