Русия призна Абхазия и Южна Осетия за независими

Анализатори очакват увеличаване на напрежението между Запада и Русия
26 авг 2008 14:45, Красимир Ангелов
148
Русия призна Абхазия и Южна Осетия за независими
Снимка: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев е подписал указ за признаване на двете сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия за независими държави.

„Подписах указ, с който Руската федерация признава независимостта на Южна Осетия и независимостта на Абхазия“, заяви Медведев в телевизионно обръщение.

Решението идва ден след като горната камера на руския парламент призова Медведев да обяви независимостта на двете области.

След решението анализатори очакват нова вълна на противопоставяне по линията НАТО – Русия.

По-рано през деня руският постоянен представител в НАТО Дмитрий Рогозин обяви, че неговата страна планира да отложи посещения на високопоставени представители на НАТО и да прекрати съвместни военни учения с Алианса.

Рогозин каза още, че ще бъде целесъобразно да бъде прекратено сътрудничеството с НАТО във всички съвместни мироопазващи операции „за най-малко шест месеца“, но подчерта, че засега Русия ще продължи да сътрудничи с Алианса в Афганистан.

Същевременно говорителят на дипломатическото ведомство на Франция Ерик Шевалие обяви, че признаването на двете области "е достойно за съжаление".

Dnes.bg припомня, че в момента Франция председателства Европейския съюз.

Британското правителство също „отхвърли категорично“ признаването от Русия на независимостта на Абхазия и Южна Осетия и потвърди „суверенитета“ на Грузия върху двете сепаратистки области.

Правителството в Грузия обяви, че признаването на Абхазия и Южна Осетия от Москва няма „никаква юридическа стойност“ и ще има „тежки политически последици“ за Русия.

Независимо от международните реакции, в двете области вече започнаха празненствата.

Изстрели с автомати, разливане на шампанско и сълзи от радост белязаха речта на руския президент.

Всичко за кризата в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Честита свобода на хората!!!
106
0
 
0
 
! Отговори
rusnak преди 15 години
ti ne si u red, q pak povtori kakvo sa izmislili???:)))))))
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На колко си годинки и каква професия или занаят имаш? Само това ще те питам? Пък дали ме слушка главата... моя си работа. От хладилника, в който си студиш ракията, през радиото и телевизора, пералнята и телефона, асфалта и самолета, електрическата крушка и компютъра, та до вибратора, с който жена ти те замества... доколкото си спомням, всичко това е изобретено в Америка и то доста преди да вземат мозъците на Германия :)) От които между другото не се намери един, който да избяга от плен при руските освободители... Та какво? Колко процента от надницата си мислиш да заделиш утре за бедните африкански деца?
104
0
 
0
 
! Отговори
rusnak преди 15 години
mai doide vreme horata da se opredelqt, koi na kude, qvno e 4e zapada ve4no 6te 6ikalkavi, no i nie nqma ve4no da gi turpim!p.s. dogovorite v koito ne e u4astvalo mnenieto na narodut mogat da budat prerazgledani
103
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не те слушка главата да знаиш! кви нови технологии беее??? САЩ взеха като военнопленици мозъците на Германия след 2-рата Световна, какво собствено са създали някога за 200 годишното си жалко съществуване, всичко е чуждо, дори земята по която стъпват! Правилно постъпва Русия, време беше някой да покаже на ***, че не командват света!
102
0
 
0
 
! Отговори
до 80 преди 15 години
Нищо не ти пречи да запазиш човешката си същност, като още от сега започнеш да отчисляваш половината си заплата за бедните в Африка. Колкото до дебелите в САЩ... тези дебели мъже и жени, както обичате да изтъквате, са изсмукани от Европа, ваши братя един вид. Учудващо е как не се сещате за тази подробност, нали са страна без история, сбирщина от всякъде, а не благородна нация... Но по някаква случайност, тези дебелаци са измислили и внедрили всички съвременни технологии, които вие ползвате в ежедневието си. Много ми е интересно каква професия има едно л*йно като тебе и доколко добър професионалист си в своята област.
101
0
 
0
 
! Отговори
AZ преди 15 години
И какво излезе, САЩ разбиха Югославия, провокираха война между републиките в нея и наложиха създаването на мюсюлманска държава в сърцето на Европа. При това водиха и война на хиляди километри от родината си за защита на американските си интереси. Ега ти и логиката! Американстите интереси са поцялото земно кълбо. Когато руснаците отидоха в Южна Осетия и Абхазия да защитават наистина живота на руските граждани, това било сепаратизъм и не знам какво си още.А американците какво дирят в Украйна и в Задкавказието, какви радарни инсталации ще разполагат в Полша и Чехия, под носа на руснаците? И там ли имат американски интереси. А интересите на Русия и на останалите държави по света къде са?!
100
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да живее Русия !!! Единствената сила , която може да спре агресорите - "демократи . За българските атлантици : факти - Югославия служи на Америка повече от 45 години . за награда САЩ я унищожиха . Турция също . За награда - кюрдска държава в Ирак . Садам Хюсеин беше съюзник на САЩ. Наградата - напълно унищожена държава . Какво получихме от "приятелството със САЩ ? Разрушено селско стопанство , индустрия и държавни институции . Военни бази и въвличане в незасягащи ни конфликти . Какъв ще бъде резултата за вас атлантици ? А за българската държава ? И кой ще плаща ?
99
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да, Русия е велика, а името Украйна идва от - покрайнина (покрайнините на Русия)
98
0
 
0
 
! Отговори
Ukrainian преди 15 години
Оставете ги да приказват колко е велика Русия, колкото повече приказват срещу нас - другите! Колкото повече ни хулят, толково повече ни сплотяват като нации - украиците, грузинците, българите, литовците, латвийците, естонците....списъка е много, дълъг защо ли?! На великия руски народ, най-вече на тези, които приказват от неговото име, все за нещо сме им виновни! Важното ние да осъзнавеме къде сме и кои сме, а те да си остават "велики" и да се утешават с това! А ние ще си живеем живота и ще ги съжаляваме!
97
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Очевидно в този сайт пишат и немутирали ***. Не съм писал такъв коментар - това е провокация.
96
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
крадливата пияна и нагла азиатска орда няма място в европа
95
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво на Русия!!!
94
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
Не разбира се. Съжалявам ги само че търпят престъпния си крадлив и тиражиран режим
93
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Никой, повтарям НИКОЙ нормален човек не мрази Руснаците! Това го правят обаче пристрастните и тъпите по известното правило на Фройд за "ощетения трети"!!!
92
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Rusia-osvobodi ni pak ot turcite,***,***,pedalite....
91
0
 
0
 
! Отговори
bul преди 15 години
Българите мразили руснаците... по-глупаво нещо не бях чувал. Това може да го каже само някой украински или грузински евреин..., като СерГей Яков Станишев например.
90
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В Русия вече се питат,кой е следващия-дали напълно оправданото цепване на Украйна,сърцето на великата Рус,или Приднестровието,също изконна руска земя,или Крим,или....
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Molodcai!!!
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абсолютно си прав.