Бунт на украински моряци срещу сомалийските пирати

Моряците от "Фаина" нападнали похитителите си
9 дек 2008 16:03,
2
Бунт на украински моряци срещу сомалийските пирати
Снимка: БГНЕС

Екипажът на натоварения с оръжие украински кораб "Фаина“, който беше отвлечен през септември от сомалийски пирати, се е опитал да се разбунтува и сега ще бъде наказан, заявиха днес похитителите, цитирани от АФП.

"Някои членове на екипажа се държаха зле. Вчера те се опитаха да нападнат двама от нашите хора. Това е недопустмо, те рискуват да бъдат сериозно наказани. Може би някои от тях са отчаяни, ние също сме отчаяни, но нашите хора никога не са прибягвали до насилие. Това е провокация“, заяви по телефона пред АФП един от похитителите, пожелал анонимност.

Сомалийските пирати заплашиха да нарушат договорката за освобождаването на кораба, като обвиниха собствениците в маневри за протакане, целящи да забавят плащането на откупа.

От началото на годината най-малко 81 чужди кораба са били атакувани от сомалийски пирати в Индийския океан и Аденския залив, а 32 - отвлечени.

Най-често похитителите искат голям откуп от правителствата или от собствениците на кораби, преди да освободят пленените моряци.В плен на  пиратите в момента са близо 200 моряци.

Преди няколко седмици Евросъюзът одобри днес първата в своята история военноморска операция в борбата срещу пиратите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Докато умните се наумуват, лудите се налудуват!"