На румънците им е мъчно за комунизма, искат си Чаушеску

Нещата днес били по-зле, отколкото при старата система
12 ное 2009 11:54,
183
На румънците им е мъчно за комунизма, искат си Чаушеску
Траян Бъсеску е настоящ президент на Румъния, ще се бори за още един мандат. Снимка: БГНЕС

20 години след като Румъния се спаси от комунистическия режим и броени дни преди президентските избори в страната, 12,8% от хората смятат Траян Бъсеску за третия кандидат за президент, близък до стойностите на комунизма и на хората от бившия режим.

Първото място е заето от Корнелиу Вадим Тудор (22,1%), докато Мирча Джоана е на второ място с 19,1%, сочат данните от последното изследване на BCS, цитирано от БГНЕС.

По-голямата част от анкетираните смятат, че днес нещата се развиват по-зле, отколкото при старата система.

Повече от 60% от интервюираните посочват, че политиците са по-корумпирани днес, отколкото са били преди 1989 г., а 58,4% смятат, че общественият строй е бил по-добре устроен по времето на режима на Чаушеску.

Но най-изненадващ е фактът, че 55,8% от анкетираните смятат, че комунистическата диктатура е полагала повече грижи за хората от сегашната политическа система.

35% вярват, че свалянето на бившия режим е било във вреда на страната, а 22% предпочитат завръщане към времената на Чаушеску.

Това са хората, недоволни от сегашната политическа система, хора, които смятат, че политическата класа като цяло е неспособна да се справи с проблемите, с които се сблъсква.

Най-тревожна обаче е тенденцията на посткомунистическото поколение, на младите хора на възраст между 18 и 29 години, 18,5% от които искат завръщане към комунизма, а 25,6% нямат ясно очертано мнение по този проблем.

Изследването на BCS показва още, че за повечето румънци събитията от 1989 г. са забулени в мистерия.

От всички интервюирани 48,4% посочват, че чувстват нуждата да разберат какво се е случило тогава.

40,9% твърдят, че всички държавни ръководители на Румъния след 1989 г. са направили твърде малко, за да разкрият истината за нещата, които са се случили по онова време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
mk преди 14 години
za vseki panel hrana pocivka na moreto
61
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
Скоро по БНТ по повод на радостта на българите на 10 ноември 1989 г. Светла Оцетова каза много простичко и точно - "тези хора сега се радват, но те не знаят какъв тежък живот ги чака".Да - тогава работодател ни беше държавата, но "тя" беше достатъчно умна и ни осигуряваше нормален и спокоен жовот, за да можем да й работим по-вече.А сега какво е - жестока експлоатация от всякакви псевдокапиталисти и връщане на стандарта на живо на 90 % от българите с 50 г. назад.
60
0
 
0
 
! Отговори
do 49 преди 14 години
znachi sashtia kato nashia? ili nie sme po-dobre stoto sme razmiti s *** i turceeshti se, a moje bi si e balkanski sindrom , obichame komunizama, obichame kuponi (za hrana) , 15 god da chakame za Lada (ama kav kef kato doide), za vseki da ima po edin panel no tribva da si ot selo ili da imash kashta v grada koiato da otchujdiat za da poluchish panelnata privilegia i oste mnogo takiva udovolstvia
59
0
 
0
 
! Отговори
18 годишен (идващ,ут преди 14 години
Видно е,те са мамалигари тях ги задоволява развитие до управител на някоя фабрика за марципанови шоколади! Не виждам човек с бъдеще който се удовлетворява с еднообразен цикъл,какъвто си го представям комунизма. Безперспективна идилия си имат!
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ГОРБАЧОВ ДА УМРЕ И ДА СЕ НЕСКАПЕ, МАМИЧКАТА МУ ***! ПРОДАДЕ ЗА ЕДНА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЦЯЛАТА СИСТЕМА! ТО ЧЕ БЕШЕ СКАПАНА ДУМА НЯМА, НО ТРЯБВАШЕ ДА Я ИЗТЪРГУВА ЗА МНОГО МИЛИАРДИ... А НЕ СЕГА КАТО НИ СЪСИПАХА ДА НИ КАРАТ ДА ИМ ПРОСИМ ЖАЛКИТЕ МИЛИОНИ, И НА ВСЯКА КРАЧКА ДА СЕ ЗАДАВАТ... УА, МАЙКА ВИ ФАШИСТКА ....
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
BIL SAM V RUMANIA PRI CHAUSHESKO BECHE STRASHNA MIZERIA ,KAKVO LI E SEGA ZA DA GO ISKAT OTNOVO????????
56
0
 
0
 
! Отговори
vlady преди 14 години
Къде си Цепеш, господарю. Румънците много уважават бащата на демокрацията си Влад Цепеш-Дракула.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
DO 48- BRAVO
54
0
 
0
 
! Отговори
до X преди 14 години
а твоят проблем е, че съществуваш ?
53
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 14 години
1- аз колкото данъци съм платил, ти толкова пари не си виждал и надали ще видиш някога. 2.-не съм безработен, което автоматично оборва теорията ти за некадърност тъй като давам работа на 6 човека. А ТИ ?
52
0
 
0
 
! Отговори
skatelite преди 14 години
И престанете вече с тези глупости за високия морал на комуниста и за богатата душевност, която се възпитавала преди. Плюете политиците, плюете всички, а всички тези хора не са ли възпитавани в същото това "прекрасно време" като вас? Като оплювате тях оплювате и себе си. И не, не сте по-различни от тях. Като знаете че са престъпници защо не подадете сигнал до прокуратурата? Или е по-лесно по форумите да пишете, като един истински реформатори. Излезте да протестирате, покажете се ... комплексари.
51
0
 
0
 
! Отговори
Ганчо преди 14 години
Мазни, тлъсти котараци се налапаха богато, народът без парични знаци, спомня си умилно Тато. Да им вържем тенекия, знаем още от Алеко, ала няма оправия - Бог високо, царят ни преметна леко.
50
0
 
0
 
! Отговори
skatelite преди 14 години
Тъжно му било на #30 за онова време, защото нямало капиталисти изедници. На мене ми е тъжно, че има хора като теб. Държавата ти е била работодател, я сега кажи кой те е експлоатирал и ти е плащал 200 лв. И я се замисли от къде държавата е имала пари за безценното ви безплатно здравеопазване? От вас разбира се, от вашия труд, но на вас ви харесва да му казвате безплатно. А сега 80% не плащат здравни осигуровки да не се минат. Е как при това положение да има качествено здравеопазване и грижи?
49
0
 
0
 
! Отговори
Х преди 14 години
Проблемът на Румъния е, че е пълно с румънци, нема скоро се оправят
48
0
 
1
 
! Отговори
баба Хакерка преди 14 години
И на мен ми се иска бай-тошевото мреме, защото:Живяхме си близо петдесет годиниводени от Татови авери и роднини.Вдигахме сватби хора, ръченици,не знаехме що е това наркотици,фалирали банки същински палати,завидяха ни даже Съединените щати.После некадърници разни се явихасъс подла измама Живков свалиха,лепнаха му бързо всяко прегрешение,щели да го съдят взеха решение.Уж имал палати, тайни сметки водел,но с кърпени чорапи оказа се, че ходел.Спуснаха кепенците същите *** на ядрени реактори строени от руснаци,разграбиха заводите, полята запустяха,фараони и банки парите ни крадяха.Юрнаха се заеми да вземат на едроне искат лев и рубли, а долари и евро!
47
0
 
0
 
! Отговори
някой до 43 преди 14 години
разбира се че е констанца Е ко има толкуз
46
0
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 14 години
Май много скоро ще задуха и тук румънският вятър.В беднотия, ***, бизхаберие, безаконие, безработица как се живее?
45
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Петър преди 14 години
Много правилно! Тогава крадяха само червените им шайкаджии (също като нашите). А сега се научиха да крадат всички.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
da ziveee mezdunarodnoto polozenie - uraaaaaaaaaaaaaaaaaaa
43
0
 
0
 
! Отговори
Constanta преди 14 години
Kyde v Rumaniq se namira tova "консанца"?