На румънците им е мъчно за комунизма, искат си Чаушеску

Нещата днес били по-зле, отколкото при старата система
12 ное 2009 11:54,
183
На румънците им е мъчно за комунизма, искат си Чаушеску
Траян Бъсеску е настоящ президент на Румъния, ще се бори за още един мандат. Снимка: БГНЕС

20 години след като Румъния се спаси от комунистическия режим и броени дни преди президентските избори в страната, 12,8% от хората смятат Траян Бъсеску за третия кандидат за президент, близък до стойностите на комунизма и на хората от бившия режим.

Първото място е заето от Корнелиу Вадим Тудор (22,1%), докато Мирча Джоана е на второ място с 19,1%, сочат данните от последното изследване на BCS, цитирано от БГНЕС.

По-голямата част от анкетираните смятат, че днес нещата се развиват по-зле, отколкото при старата система.

Повече от 60% от интервюираните посочват, че политиците са по-корумпирани днес, отколкото са били преди 1989 г., а 58,4% смятат, че общественият строй е бил по-добре устроен по времето на режима на Чаушеску.

Но най-изненадващ е фактът, че 55,8% от анкетираните смятат, че комунистическата диктатура е полагала повече грижи за хората от сегашната политическа система.

35% вярват, че свалянето на бившия режим е било във вреда на страната, а 22% предпочитат завръщане към времената на Чаушеску.

Това са хората, недоволни от сегашната политическа система, хора, които смятат, че политическата класа като цяло е неспособна да се справи с проблемите, с които се сблъсква.

Най-тревожна обаче е тенденцията на посткомунистическото поколение, на младите хора на възраст между 18 и 29 години, 18,5% от които искат завръщане към комунизма, а 25,6% нямат ясно очертано мнение по този проблем.

Изследването на BCS показва още, че за повечето румънци събитията от 1989 г. са забулени в мистерия.

От всички интервюирани 48,4% посочват, че чувстват нуждата да разберат какво се е случило тогава.

40,9% твърдят, че всички държавни ръководители на Румъния след 1989 г. са направили твърде малко, за да разкрият истината за нещата, които са се случили по онова време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
i Kostov, Muhoboiko i Ovcharov
41
0
 
0
 
! Отговори
ралин преди 14 години
ти тогава си развивай частния бизнес и се надявай да оцелеш в страна в която рискуваш децата ти да бъдат изнасилени да умреш в катастрофа заради тарикатския мерак на *** шофьор да бъдеш убит или пребит за 10 лева
40
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 14 години
i stanishev
39
0
 
0
 
! Отговори
Ueffski - Euroidiot преди 14 години
Пращайте им Жан Виденов.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ще се доверим тогава на познанията ти по ромънската социална история и ще съ съгалсим с теб
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тъжния,*** то нямаше какво да откраднат бе.А ти видя ли фиша на някакъв от ЦК?На 2000 лева се е подписвал а ти на колко?На 180?*** си "тъжен",***.Заминавай за Венецуела или Куба там ще ти дадат равенсво и справедливост.Сега никой не те спира да ходиш където си поискаш.
36
0
 
1
 
! Отговори
до Крадците-Експлоат преди 14 години
На мен пък са ми смешни разните мошеници и далавераджии, понатрупали някой мизерен лев, като почнат високомерно и презрително да се изказват за другите хора и да ги наричат некадърници, лузъри и не зная още какво. Но Видовден идва - Бойко ще ви вкара там където ви е мястото.
35
0
 
0
 
! Отговори
някой до ба преди 14 години
Румъния я познавам доста добре -имах бизнес там известен период а след това поне по 2 пъти на месец я посещавах или минавах от там, Имам доста приятели там-и в консанца и в букурещ. Та от там ги знам тия работи. Е верно вече 4 год не съм ходил но не вярвам да са се променили нещата за които споменах в предишния коментар
34
0
 
1
 
! Отговори
до Частник преди 14 години
Тъжно ми е за такива по.м.и.а.р.и като теб. И запомни - всички които поставят апартамента и колата над душата, в крайна сметка се оказват губещи.
33
0
 
0
 
! Отговори
радой преди 14 години
и 1 пастир като бойко или тодор живков който да следва
32
0
 
1
 
! Отговори
радой преди 14 години
пръдльо тук говорим за по-големи ценности от това да изкараш некой лев да си куппиш нова кола и да сложиш цици в мършавата гръд на жена си.За 1 си прав вече няма как някой да разчита на държавата а на себе си, но и няма защо да я обвинява че нее пил кока кола и не е могъл да си купува турски дънки всеки месец и да кара западан таратайки, проблема не е идеолочгиески, партиен а е български , на народ който все нещо му е криво все си има 1 станишев или един ксотов да плюе и все си има ч пастир
31
0
 
0
 
! Отговори
Стиефан преди 14 години
Спокойно, социализЪмът се завръща - първата стъпка към това е избирането на лъскача на обувките на Бай Тошо за Примиер. Скоро ще има и други ...
30
0
 
1
 
! Отговори
Тъжен преди 14 години
Да, но по времето на социализма нямаше капиталисти-изедници, които експлоатират честните хора и богатеят с откраднатото от тях. За това ми е мъчно за него.
29
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 14 години
... и студио Х даваха, там имаше и американски филми и от ФРГ даже. Прав си, живот си беше:)))
28
0
 
0
 
! Отговори
до 6 преди 14 години
Явно много тук не са забелязали как именно Костов въведе ораганизирана мафиотизирана престъпност в България, как именно той позволи всеки, имащ достъп до държавни пари да краде без граница.KOCTOB продаде държавата за жълти стотинки! Примера е "Балкан". Има и много други. Костов дa поемe политическата и морална отговорност за състоянието на държавата.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аутсайдерите винаги ще са недоволни.Сега ако и върнете стария РЕЖИМ пак ще са недоволни.Това са хора-мрънкалници на които винаги някой и е виновен че са ***.И в БГ е така.Това са хора които НЕ ЦЕНЯТ СВОБОДАТА защото никога не са се борили за нея.Преди 1990 ако не ти харесваше тук не можеше да отидеш на друго място а сега ГРАНИЦИТЕ СА ОТВОРЕНИ.Ако тук не ви оценяват по достойнство идете другаде.....НО ВИЕ НЯМАТЕ ДОСТОЙНСТВА затова и не мърдате НИКЪДЕ!
26
0
 
0
 
! Отговори
ба преди 14 години
пичага не можеш да знаеш какви са били нещата в румъния. първо са в пъти по-голяма държава с по-голямо населени нали не мислиш,че е нямало рекет и кражби
25
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
Аз съм "някой" с номер 21.Номер 19 е друг "някой".
24
0
 
0
 
! Отговори
Митьо преди 14 години
Ти си пич! Мухльовците, които твърдят че са се обогатили с техни пари за един лев блага не са създали! Какво да откраднат от тях?От такива като нас крадат...
23
1
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 14 години
Ехх хубаво беше през комунизма. Нищо не работиш и получаваш колкото всички. Нищо не знаеш за света и си щастлив в невежеството си. Бориш се със злия невидим враг отвъд океана, който си виждал само в атласа, защото не те пускат да излезеш от страната, да не вземе някойо прогнил капиталист да те развали. Нямаш кола, ама и съседа няма. Нямаш какво да ядеш защото пред теб са взели последния салам кучешка радост, ама ти е яко, защото си се уредил с половинка хляб от съседа. Еххх живот