"Бъдете добри – разстрел", поиска осъден на смърт

На убиец от Юта бе дадена възможност за избор на смъртно наказание
25 апр 2010 12:12,
79
"Бъдете добри – разстрел", поиска осъден на смърт
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В американския щат Юта признат за виновен в убийство поиска да бъде разстрелян, съобщава ВВС.

Когато на Рони Ли Гарднър е дадена възможност да избира между умъртвяване с инжекция и разстрел, осъденият казва на съда: „Бъдете добри – разстрел”.

От 35-те щата на Америка, в които се прилага смъртно наказание, Юта е единственият, където може да се избере разстрел. Критиците на този вид екзекуция смятат, че тя е остатък от времената на Дивия запад.

Съдията в Солт Лейк Сити Робин Рийз определя присъдата да бъде изпълнена на 18 юни, но адвокатът на осъдения заявява, че ще обжалва.

Той възнамерява да настоява за смекчаване на наказанието на Гарднър и заменянето му с доживотен затвор.

49-годишният Гарднър е осъден за убийството на адвокат в престрелка при опит за бягство от сградата на съда през 1985 г.

Той е третият подсъдим, осъден на разстрел от 1976 г., когато Върховният съд разрешава на щата да налага смъртното наказание.

Първият осъден на разстрел е убиецът Гари Гилмор, който убива хладнокръвно двама младежи и после отказва да обжалва смъртната си присъда. Той е екзекутиран в Юта през 1977 г. Негова е известната реплика: „Да го направим”, която той произнася преди самия разстрел.

Вторият разстрел – на Джон Елберт Тейлър през 1996 г. – привлича вниманието на средствата за масова информация. Тейлър е осъден на смърт за изнасилването и убийството на 11-годишно момиче.

В продължение на десетилетия осъдените на смърт в Юта могат да избират начина на екзекуция. През 2004 година законодателите отменят възможността за избор и умъртвяването с инжекция остава единственият начин.

Тези, чиято присъда е произнесена преди внасянето на поправката, както преди имат право на избор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
2
 
! Отговори
angel преди 14 години
i da ne ostavqme samneniq v showroom-a,....GSM e Global System for Mobilemunications,a JSM-Joke Global System :))))))))))))))))))))) probably :)
72
1
 
2
 
! Отговори
angel преди 14 години
JSM ? tova nov vid telefon li e,......dane go e donesal Alf ot Melmak :)
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
възмездие означава : мъст, отмъщение, разплата, реванш.
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** да живееш в Русь, там има смъртна присъда.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво значи думата "възмездие" ? Нещо 'въз" отгоре. В ЕС няма екзекуция за "въз", само в Москва има смертная казнь. Но те не са в ЕС. Имаш ли предства какво е доживотна килия ? Петно за семейството. на ***!
68
2
 
2
 
! Отговори
онбре преди 14 години
чувал съм че в османската империя ако екзекуцията,напр.чрез обесване се възпрепятства по някакъв начин(се скъса въжето или друго)то осъдения се освобождава.Процедурата не се повтаря повече.
67
1
 
5
 
! Отговори
Влади преди 14 години
Не ми разправяйте, че доживотната присъда е по-тежка и по-възпитаваща от смъртната. "От затвор излизане ИМА, но от гроб не!" В затвори като нашите можеш да си осигуриш доста комфортно прекарване, с алкохол, наркотици, JSM-и, отпуски и т.н. Къде отива въздаденото възмездие? Истината е в смъртната присъда!
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Би ми било любопитно, дали пишещите тук "хуманисти", биха развивали същите хуманистични теории, ако на подсъдимата скамейка се намира убиецът на тяхната дъщеря/син/брат и т.н... Бих искал да ги попитам също, как ще се впише в хуманистичния им мироглед, идеята, като данъкоплатци да плащат храната, отоплението и медицинските разходи (!) на убиеца в затвора, докато в същото време техният близък ще бъде вече изгнил в гроба. Хуманизъм ли е това всъщност, или лигав и лицемерен ПСЕВДОхуманизъм ???
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Закона над всичко - у нас екзекуции няма. Ако не ти харесва *** в Москва да живееш, че е по-близко от САЩ !
64
0
 
3
 
! Отговори
tulski преди 14 години
Има и такава вероятност, но това са много редки случаи - стотни от процента. Заслужава си да се поеме този риск.
63
1
 
4
 
! Отговори
Kaiser Soze преди 14 години
Do 63Братчет най големия недостатък при смъртната присъда е грешен обвиняем!!!Кат екзекутираш някой невинен,после кой да тряя да се трепе за възмездие,А?????????
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А и между другото доживотната присъда е по-тежко наказание от смъртната ,единствено е по-скъпо за данъкоплатеца,но все пак си заслужава спроред мен
61
1
 
4
 
! Отговори
tulski преди 14 години
Точно " причината " е много важна ! Едно е да убиеш 3-4 човека по хулигански подбуди или за грабеж, съвсем друго е да въздадеш справедливост и да премахнеш екземпляр, който няма място в обществото. В първия случай става дума за убийство, във втория за възмездие.Щом като сте такива хуманисти, тогава няма при всяко убийство, да искате връщане на смъртната присъда.
60
0
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 14 години
Я ми обясни, каква точно е разликата ? В "мирна държава", екзекуция се изпълнява като наказание, за най-тежките и безчовечни престъпления - убийства, изнасилвания и извращения с деца и други подобни. При "война" историята показва, че добре въоръжените и оборудвани войници, убиват деца и мирни граждани, които никому, нищо лошо не са направили (справка Виетнам, Ирак, Камбоджа). Аз така разбирам разликата. Ти като си "образован" друго виждане ли имаш ?
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В единия случай решава някой генерал , в другия съдията та все тая. Лошото е ,че не можеш да върнеш невинни ,които са загинали ей така .Човек ,който може да убие ще го направи пак стига да има за какво и не виждам какво може да го спре /имам в предвид изпълнителя на присъдата/
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 58Мисля. Не съм "гений".... а обикновен.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Необразован си. Има голяма разлика между война и екзекуция в мирна държава.
56
0
 
2
 
! Отговори
54 до 55 преди 14 години
Ти си гений ! Как се сети ?
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До tulski . Е как така по-куражлия. Ставаш си убиец като него и същия *** ,единствената разлика е причината за убиване, но ограничените хора не могат да го проумеят. Скоро имаше едно клипче, в което едни американци от хеликоптер убиха едни репортери на Ройтерс,защото бяха уж терористи... та причини много
54
0
 
4
 
! Отговори
до Тулски преди 14 години
Прав си Тулски... Пишещите тук "префинените" граждани, искат хем някой да свърши мръсната работа, хем като госпожички махат с парфюмираните кърпички и пищят, колко са "отвратени". В същото време за готови по всяко време да коленичат пред пиедестала на "американската мечта" която всъщност се крепи, върху много по ужасни неща... Кое е по-ужасно - да екзекутираш сериен убиец, или да хвърляш *** върху невръстни деца и да разстрелваш невинни хора с "един клик" от хеликоптерите "Apache" ???