Арестите по „шпионския скандал” не били планирана операция

Единият от заподозрените искал да избяга от САЩ
30 юни 2010 07:52,
105
Арестите по „шпионския скандал” не били планирана операция
Снимка: Getty Images

Скандалните арести на 10 души, обвинени в шпионаж в полза на Русия, не са били планирани от ФБР и са извършени в резултат на съобщение, че един от заподозрените възнамерява на 27 юни да напусне САЩ, съобщава РИА Новости, като цитира New York Times.

Името на този човек не се назовава, но се отбелязва, че той щял да отпътува не за Русия, а за друга страна. Спецслужбите обаче били сигурни, че този човек иска да избяга от САЩ, и не искали да изпуснат нито него, нито останалите заподозрени, твърдят източници от ФБР пред изданието.

Министерството на правосъдието на САЩ задържа в неделя 10 души, подозирани в шпионаж в полза на Русия. Заплашва ги затвор до 25 години. Групата се състои от 11 души, но 11-ият обвиняем бил задържан в Кипър.

Говорителят на Белия дом Робърт Гибс заяви на брифинг, че операцията по задържането на заподозрените е проведена коректно и в момент, определен от правозащитните органи.

Външното министерство на Русия отвърна, че тези граждани не са извършили никакви действия, насочени против интересите на САЩ. Ведомството изхожда от това, че на арестуваните ще бъде осигурено нормално отношение и че американските власти гарантират достъп до тях от страна на руски адвокати.

Още по темата

Москва разчита, че „американската страна ще прояви в дадения случай необходимото внимание, включително изхождайки от характера на последния етап на развитието на руско-американските отношения”.

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на визита в Близкия изток, изрази надежди, че Вашингтон ще излезе с обяснение на случая.

От изнесените обвинения не ставало ясно точно каква разузнавателна информация са предавали арестуваните и нанасяла ли е дейността им вреда на сигурността на САЩ. Моментът с „шпионския скандал” в САЩ е „избран с особено изящество”, заяви Лавров във вторник.

Преди няколко дни президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев беше на визита в САЩ, в хода на която проведе преговори с американския си колега Барак Обама.

Робърт Гибс съобщи, че Обама е в течение на събитията, но отбеляза, че Белият дом не е в правото си да дава подробности по разследване, което се провежда от Министерството на правосъдието и ФБР.

Експерти на САЩ и Русия призовават да не се драматизира ситуацията и се надяват, че изясняването на отношенията между спецслужбите няма да засегне политическите интереси между двете супердържави, които се смятат за стратегически партньори по редица въпроси на световната сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Уфф аман от тез циркаджии цял свят знае че работят заедно кой знае пак ква хурка ни готвят
95
1
 
4
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Прочетете постове 29 и 39 и сам ще си отговорите, ако не успеете ще ви помогна:)
94
3
 
1
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
Nerazbiram kato ne sa agenti na Rusiq i kato ne sa i ruski grajdnai Rusnacite kakvo gi zashtitavat .. bi trqbvalo da kajat ne sa nashi Agenti a te nikade ne otrichat che sa tehni agenti
93
1
 
5
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Оо..аз съм ***, защото искам България да има собствена политика и да не е *** на САЩ, защото искам парите, които се дават за война да се дадат на майките и на болните дечица! Мерси, вие, герберите разкривате зловещото си, да не кажа сатанинско, лице всеки ден. Боже какви хора ни управляват и какви им симпатизират..Боже опази България, българкските деца!
92
0
 
5
 
! Отговори
Нина преди 13 години
За какви комунисти говорите? Защо не влеете в сайт, където пишат хора болни от Аутсхаймер, те запазват спомените си от младини, но в настояшето имат бели петна. Да ми говорите за комунизъм в Русия през 21 век е смешничко..лекичко...:)))
91
3
 
1
 
! Отговори
българин преди 13 години
На времето, преди да измислят политологията, която твърдиш, че учиш, един известен философ трябва да е видял някой *** като тебе, та възкликнал "о, свещенна простота". Повече няма да се завнимавам с тебе, но не е лошо да се заселиш някъде в съветските предели. Там ще си гукате с други трагедии като тебе.
90
0
 
4
 
! Отговори
Нина преди 13 години
И няма нищо против хората от българската и американската нация да се уважават. Имам против тези, които ни затриват ден след ден, слушайки ЦРУ! Това се прави вече 20 години и резултатите са налице.
89
0
 
4
 
! Отговори
Нина преди 13 години
За интелекта на хамерите, които си мислят, че Европа е една държава, а Париж е столицата, няма да коментирам. Изобщо не сте наясно с политологията или сте наясно и виждате, че краят ви наближава-това са двете възможности. Но сте доста изнервени все пак...този, който продава държавата си в името на чужди интереси не православен "сдружил" се с католици, звучи наивно и глупавичко:)))) Бог да пази България и да ни помага да се освободим от 20 годишното хамериканско робство, което ни затрива.
88
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 13 години
Грешка на ръката. Първото 10 г. да се чете 100 г.Как, покрай другите глупости, дето бълваш, реши, че Бог ще накаже православните християни в България, защото се сдружавали с протестанти и католици от САЩ, а ще помага на комунистите, които вече 100 г. се мъчат да изтрият даже името му от ума на хората, а през последните 10 г. се самообявиха за православни. Обясни ми го научно, ***.
87
5
 
1
 
! Отговори
стг преди 13 години
нина не се сърди но руската империя умря и колкото и да ти е мъчно Русия е държава която слуша какво и казва САЩ и скоро по голямата част от нея ще е китайска това е истината а ти си пиши по форумите :)
86
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 13 години
Как, покрай другите глупости, дето бълваш, реши, че Бог ще накаже православните християни в България, защото се сдружавали с протестанти и католици от САЩ, а ще помага на комунистите, които вече 10 г. се мъчат да изтрият даже името му от ума на хората, а през последните 10 г. се самообявиха за православни. Обясни ми го научно, ***.
85
4
 
2
 
! Отговори
стг преди 13 години
не всички руснаци са "умни" като ниночка Если они не шпионы, то почему они Российские граждане? И что Российские граждане там делали несколько лет с поддельными паспортами??
84
1
 
3
 
! Отговори
Микаел преди 13 години
Спират совалките и ще плащат за изплзването на руските транспортни модулуи до МКС.
83
1
 
4
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Така ти се иска. За жалост не си в час с много работи, защото *** на ЦРУ им идва вече времето да се попритесят поне малко, че продават държавните интереси. С Божия кръст и помощ ще бъдете отстранени от 20 годишното ви управление, колкото и здраво да сте се вкопали във властта през прехода. Ще бъдете измъкнати и от канализацията, но повече българия няма да бима продавана, ясно?
82
1
 
4
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Бог да пази България, но просперитета на България минава през сътрудничество с ЕС и добри взаимотношения с РФ, а не през подлагането на САЩ, вече 20 години пробваме като сме им ***! Какво спечелихме?
81
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 13 години
Събрали сте се и тук, във форучмето, трима-четирима съветски *** (без Странджата и стг) и един друг се убеждавате, колко е велико и мощно е това, дето му викате Русия, политологствате, "освобождавате" България и света от американско робство и пр. цветни сънища. Ама май нещо сами много не си вярвате, защото, гледам, голямо убеждаване пада.
80
0
 
4
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Аз не говоря за руснаци, които не искат да живеят в русия, ами дайте да говорим за българи, които не искат да живеят в България. Аз говоря, че България се води в погрешна посока като става *** на САЩ-бази без пари, контингенти, ПРО, глупости..Мен ме касая ползите от сътрудничеството и подобряването на отношенията с РФ, а вие искате да ни превърнете във вражеска държава на Русия, срам!
79
0
 
4
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Да, и американците й плащат билетчето до Космоса...изостанала работа...много ви се иска да превърнете България във враг на Русия, но това ние, българските граждани няма да го позволим, ние свалихме Тройната клоалиция и поставихме вас, ние ще ви свалим и ще се освободим от хамериканското 20 годишно робство. Ние сме българи, наследници на най-старата държава в Европа, няма да позволим да ни използвате като *** на САЩ!
78
4
 
2
 
! Отговори
стг преди 13 години
Ниночка не приемай желаното за действително, Русия е суровинен придатък на западния свят и такава ще си остане, вече си купува самолети от Израел и бронирани машини от Италия :) мераци, кажи това на руснаците които не искат да живеят в тая Русия.
77
1
 
4
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Скоро и ние ще се отървем от американските клещи, всичко ще бъде наред, зная нещо и друго, все пак следвам политология....но все още е рано да говорим, очаквам това правителство зимата да падне...предстоят лоши времена за България в следващите месеци, но имам една надежда, за която все още не мога да пиша:) Бъдете спокойни, имаме шанс скоро да е освободим от хамериканското робство, дано Бог ни помогне и да спасим България от затриване, защото още 20 години като изминалите ще ни унищожат.