Куба реши – ще развива частния бизнес

Правителството обаче съкращава 1 млн. работни места
2 авг 2010 16:02, Елка Василева
46
Куба реши – ще развива частния бизнес
Снимка: БГНЕС

Куба планира да проведе съществени реформи в икономиката и да разреши работата на много повече от досега съществуващите частни малки предприятия, съобщи АФП, като се позова на президента на страната Раул Кастро.

Причината за това решение са намеренията на правителството да съкрати около един милион работни места, което представлява 20% от цялата работна ръка в Куба.

На последното си заседание правителството на страната реши да разшири обхвата на частните работни места като алтернатива за работниците, които губят работата си.

По думите на Кастро той вече е направил това предложение на провеждащата се два пъти годишно сесия на Националната асамблея.

АФП отбелязва също така, че за частния сектор, който представлява 5% от цялата икономика, ще бъде трудно да приеме на работа толкова безработни.

Куба вече предприе редица реформи, насочени към повишаване на ролята на частния бизнес в икономиката. Като предприемачи бяха легализирани фризьорите, собствениците на малки кафенета и ресторанти, представители на други професии.

Веднага след това обаче се засили социалното напрежение, тъй като частните бизнесмени постигнаха впечатляващи успехи. В отговор правителството намали броя на издаваните лицензи и повиши данъците.

От правителството заявяват, че промените в законодателството и икономическата практика не означават „обрат към капитализма“.

По думите на министъра на икономиката Марино Мурильо става дума само за подобряване на съществуващия социалистически модел. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Кубачастен бизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
kak si преди 13 години
da jivee revoljucijata
44
1
 
2
 
! Отговори
ПАК ОТ МИТКО... преди 13 години
В РЕЗЮМЕ: НЕ ГИ МИСЛЕТЕ КУБИНЦИТЕ,БРАТЯ БЪЛГАРИ... ТЕ ШЪ СЪ ОПРАВЯТ... АМИ НИЕ ДА МУ МИСЛИМ,НИЕ-Е-Е-Е-Е!!!..... АЙДЕ ДА ЛЯГАМЕ,ЧЕ КОЕ ВРЕМЕ СТАНА ПАК!.....
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако си изиграят добре картите, могат да въведат китайския модел ------------------- Е, тогава Господ да и е на помощ на кубинската работническа класа...
42
3
 
2
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Дупе да им е яко!Сега ще "открият" и застрахователите с бухалките,и чейндж бюрата, частните банки,ще ги последват частните училища и частните болници, и докато се усетят-ще са там, от където тръгнаха-бардака на САЩ.ТНози филм сме го гледали и още го гледаме.
41
1
 
3
 
! Отговори
коки преди 13 години
Съгласен с юберманш, сигурно ако отиде Българин в Куба на море, няма да помисли да стъпи на нашето осрано море. Само да беше по-евтино
40
4
 
2
 
! Отговори
Юберменш преди 13 години
Всъщност именно благодарение на "***" Куба е основната туристическа дестинация в Карибския басейн. Останалите *** полуавторитарни марионетни режими (Доминиканска република и другите подобни) изобщо не могат да съперничат на Куба по чистота и качествено на обслужването в курортите, а пък стане ли въпрос за приходи, не могат да стъпят на малкия пръст на кубинците.
39
4
 
3
 
! Отговори
koki преди 13 години
VIVA LA CUBA, VIVA La Revolution
38
6
 
6
 
! Отговори
коки преди 13 години
Куба са си много добре, ние сме в ***.
37
2
 
4
 
! Отговори
Mitko преди 13 години
Че къде у нас 50 завода са отворили врати? Виж, 50 мола - да. А в нашата статия и за занаятчийство не се говори
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мите,щеше да е както казваш,ако Флорида не беше на 180 км...Не забравяй,там има 2,5 милиона кубинци,усетили вкуса на свободата и силата на свободния пазар.Те няма да оставят бандюгите на кастро да се "преоблекат" за една вечер и да се събудят къпани,ни лук яли,ни лук мирисали,свежи "капиталисти";)
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КУБА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕКРАСНО МЯСТО ЗА ТУРИЗЪМ И ЖИВОТ, НО САМО АКО СЕ РАЗКАРАТ ТЕЗИ ***.
34
1
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Ех, съдба, а можеше да бъде перлата на туризма и хазарта в света и Лас Вегас даим дишат прахта...- да живее браЦкия САвеЦки сАюз...
33
0
 
9
 
! Отговори
МИТКО преди 13 години
ГОСПОД ДА ИМ Е НА ПОМОЩ НА КУБИНЦИТЕ!! СЕГА СЕ ПОЧВА: РАЗДЪРЖАВЯВАНЕ,"БИЗНЕСМЕНИ"(КОЙ ЗНАЕ КАКВИ И С КАКВИ ПАРИ...),МИЛИЦИОНЕРСКИ ПОСТСОЦИАЛИЗЪМ - КАПИТАЛИЗЪМ,ОЛИГАРСИ ГРУПИРОВКИ,МУТРИ... ВПРОЧЕМ,МОЖЕ И ДА ИМ СЕ ПОРАЗМИНЕ - В НЕПОСРЕДСТВЕНА БЛИЗОСТ СА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ... БИВШИЯТ СССР,ДНЕШНА РУСИЯ, КГБ-МАФИЯТА И ЦЯЛАТА ИМ КРИМИНАЛНА ЗАРАЗА МОЖЕ И ДА ПООСТАНАТ В ДАЛЕЧНАТА ПЕРИФЕРИЯ,СЛАВА БОГУ......
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв частен бизнес?В статията се говори за занаятчийството.Не е като да се казва че 50 завода ще отворят врати
31
3
 
8
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 13 години
Те затова са на това дередже.И от комунистческото управление,кой страда,пак народа им. А времето на окупация специално за Куба,отдавна е минало. Никой 5 пари и не дава за това. За съжаление ,благодарение на СССР, и Куба като нас избра най дългия път ..... през комунизма.
30
3
 
6
 
! Отговори
дан преди 13 години
не знам някой от вас дали е ходил в куба....там е един малък ад...българския комунизъм в сръвнение с кубинския беше "анархия"
29
3
 
3
 
! Отговори
f.p. преди 13 години
ЦРУ харчи парите, факт, но не за собствен кеф, а за "свобода и демокрация". :-)
28
7
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 13 години
ЦРУ просто харчи парите на данъкоплатцие за собствен кеф.... те ако искаха Куба до сега да са я купили и продали....
27
2
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Мислех си ,че вече няма живи комунисти. Много мъка има по този святи е в повече там където има комунисти. В Куба искат да прехвърлят малко пари за членовете на Политбюро, както у нас, та като инсценират преврат или революция да са пак те на върха. Много подло нещо са комунистите.
26
4
 
6
 
! Отговори
f.p. преди 13 години
ха-ха... от 1959 година до сега САЩ харчат милиони долари годишно за да окупират Куба. Успяли са толкова колкото ти си американец.