Бил Гейтс с нов проект – суперхрана

Основа за новото растение е соргото (метлата)
9 авг 2010 17:00, Елка Василева
127
Бил Гейтс с нов проект – суперхрана
Снимка: БГНЕС

Основателят на компанията "Майкрософт" – Бил Гейтс, се зае с нов проект: въвеждане на нови видове растения, съдържащи всички необходими за човека витамини и минерали,  съобщава британският „Сънди таймс“.

Като основа за това растение, вече получило в световната наука названието „суперхрана“, е избрано соргото (соргото, наричано още у нас метла, е култура с разностранно използване – за зърно и за зелен фураж, за силаж, за захарен сироп, за метли и други).

В момента няколко групи учени работят върху това с помощта на генното инженерство да получат нов вид сорго, което ще може да замени всички други хранителни продукти.

Тяхната цел е да създадат уникален хранителен продукт, който ще съдържа всичко необходимо за нормалното развитие на човека.

Изборът на соргото се обяснява с невероятната му биологична устойчивост и способността му да оцелява в най-тежки климатични условия. Друга негова особеност е, че за отглеждането му е нужна много малко вода в сравнение с другите култури, включително житните.

Засега обаче соргото съдържа малко полезни вещества и се усвоява лошо.

Човечеството наистина се нуждае от разработването на подобен продукт, разсъждава британското издание. Сега три четвърти от запасите питейна вода в света се използват за поливане на растенията, от които се добива храна.

С глобалното затопляне сушата ще се засилва и стотици милиони ще бъдат застрашени от гладна смърт, а милиарди – от недостиг на питейна вода.

Затова фондацията на Бил Гейтс е инвестирала вече 20 милиона долара в работата по създаването на новото поколение житни култури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: Бил Гейтс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
9
 
7
 
! Отговори
Росен преди 13 години
Абсолютно съм съгласен с тебе. Такива идеи и програми има най- малко от 20 години. Е, някой да е нахранен?? НЕ! Само се прехвърлят пари и се хвърля прах в очите на баламурниците.
76
12
 
10
 
! Отговори
Борис преди 13 години
Алчни подбуди скрити зад добри намерения. Само не ми казвайте ,че в Африка хората умирали от глад и видиш ли , метлата на Чичо Бил ще ги спаси. Всеки ГМО продукт си има патент и за неговото отгеждане се плащат пари....пари...пари
75
3
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 13 години
Кой го е бил Бил?
74
5
 
2
 
! Отговори
ок преди 13 години
Браво Бил :)навреме се сети ;)
73
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Смятате ли че човекът, който е реализирал Уиндоус би бил даже близо до това , което направи Бил Гейтс?"Смятам, да. Човекът и сега е милиардер от други (собствени) идеи като Епъл и Айпод.
72
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЧИЧО БИЛ Е ГЕНИЙ
71
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГМО ПОМИЯ ПАК
70
11
 
22
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
И ако не сте съгласни с мен, значи просто се самозалъгвате. Колкото повече чета форумите, толкова повече се отчайвам и не съм оптимист за бъдещето на България, защото в България остана само *** и 90% от нея пише и по форумите и тъй като знам как мислят мършите , предполагам ,че ще имам отговори дали точно аз не съм мършата-не не съм аз, а вие-с назадничавото и елементарно мислене!
69
14
 
22
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
И кво като открадва идеята? Смятате ли че човекът, който е реализирал Уиндоус би бил даже близо до това , което направи Бил Гейтс? Това е човек, който дава половинат си пари за благотворителност. И какви глупости говорите ГМО. Ако генното инжинерство е ГМО, значи всички видове животни и сортове растителни култури, които се ползват в момента, са ГМО, защото не са 100% натурални, а са усъвършенствани култури, чрез подбор. Българите са смешна и *** нация-по-назадничави и от турците.
68
7
 
14
 
! Отговори
Жо преди 13 години
ЦИТАТ: "Уникален хранителен продукт, който ще може да замени всички други хранителни продукти". КОМЕНТАР: Само уникален *** може да си помисли за такъв продукт.
67
3
 
4
 
! Отговори
43 преди 13 години
Че го развива, развива го. Но бай ти Бил нищо не е измислил. Стартира с мошеничество, с брутална кражба. Гледай "Пиратите на силиконовата долина". Добър бизнесмен е, но НИЩО не е създал самия той.
66
3
 
5
 
! Отговори
tulski преди 13 години
То хубаво приказвате, ама никой от вас не ще да хване мотиката и да ходи да копа. Висите във форумите и давате акъл.
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти си съвременен човек, предполагам всеки ден използваш интернет пълноценно и няма да е зле да изгледаш и някой друг американски филм....
64
3
 
9
 
! Отговори
Анти преди 13 години
И както каза Алтаир малко по-надолу - имаме си плодородна земя, и стига да не ни мързи да я обработваме, нема по-хубаво нещо от натуралния продукт. Хем ти е сладко, хем си доволен от труда си. Моя дядо на 85 години и до ден днешен се грижи за огромната си градина с зеленчуци и плодове, не и без наша помощ на семейството. ГМ храните да си ги предлагат на Африка, където положението е наистина трагично. Тук ще се оправим, но само да не ни мързи . По-малко сноби по кафенетата, и всичко ще е ок....
63
5
 
4
 
! Отговори
linker преди 13 години
"само като прочетох фразата "генно инженерство" и ми стана ясно за кво иде реч.... пак еврейските истории, целящи масово изтребване на населението по света!!!!" Кажи ми, моля те, за какво им е на евреите да трепят, че и масово, населението на света като от него си вадят парите и нали уж всички работят за тях. Като го изтрепят кой ще работи... уф... абе хора ви въобще мислите ли като ги дрънкате тия глупости?
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе баш с генномодифицирана метла едва ли ще изхранят Света... ама щом си казъл ще ти "повярваме"...
61
3
 
4
 
! Отговори
linker преди 13 години
Да да, открадва го и от там насетне все краден стои. 25 години хората го купуват на стари лаври. Чул недочул, бай ти Пенчо да даде компетентно мнение. Бил Гейтс е дарил 30 милиарда за благотворителност. А сега намери колко е дарил твоя арогантен идол.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НА баба Яга метлата ще бъде храната на бъдещете ли?:))))
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пари от интернет imcrew/?r=501418
58
5
 
1
 
! Отговори
masterplan преди 13 години
Или тарикати използващи митът за евреите.