Бил Гейтс с нов проект – суперхрана

Основа за новото растение е соргото (метлата)
9 авг 2010 17:00, Елка Василева
127
Бил Гейтс с нов проект – суперхрана
Снимка: БГНЕС

Основателят на компанията "Майкрософт" – Бил Гейтс, се зае с нов проект: въвеждане на нови видове растения, съдържащи всички необходими за човека витамини и минерали,  съобщава британският „Сънди таймс“.

Като основа за това растение, вече получило в световната наука названието „суперхрана“, е избрано соргото (соргото, наричано още у нас метла, е култура с разностранно използване – за зърно и за зелен фураж, за силаж, за захарен сироп, за метли и други).

В момента няколко групи учени работят върху това с помощта на генното инженерство да получат нов вид сорго, което ще може да замени всички други хранителни продукти.

Тяхната цел е да създадат уникален хранителен продукт, който ще съдържа всичко необходимо за нормалното развитие на човека.

Изборът на соргото се обяснява с невероятната му биологична устойчивост и способността му да оцелява в най-тежки климатични условия. Друга негова особеност е, че за отглеждането му е нужна много малко вода в сравнение с другите култури, включително житните.

Засега обаче соргото съдържа малко полезни вещества и се усвоява лошо.

Човечеството наистина се нуждае от разработването на подобен продукт, разсъждава британското издание. Сега три четвърти от запасите питейна вода в света се използват за поливане на растенията, от които се добива храна.

С глобалното затопляне сушата ще се засилва и стотици милиони ще бъдат застрашени от гладна смърт, а милиарди – от недостиг на питейна вода.

Затова фондацията на Бил Гейтс е инвестирала вече 20 милиона долара в работата по създаването на новото поколение житни култури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: Бил Гейтс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
3
 
! Отговори
стефан преди 13 години
Сега три четвърти от запасите питейна вода в света се използват за поливане на растенията, от които се добива храна.С глобалното затопляне сушата ще се засилва и стотици милиони ще бъдат застрашени от гладна смърт, а милиарди от недостиг на питейна вода.КОГО ПЛАШИТЕ ГОСПОДА НЕВИДИМИ ЗА НАС?????????КРЪГОВРТАН НА ЗЕМЯТА Е ПЕРПЕТО МОБИЛЕ!!!
96
4
 
7
 
! Отговори
КомплексЦАР преди 13 години
Много си зле, ама с годините ... ще се оправиш... Препоръчвам ти да прочетеш "Пази Боже сляпо да прогледа" от Вазов, пък ще ти напиша и нещо от БЪЛГАРИН (сигурно и той е комплексиран) "Щом се сиромах замогне, никому не ще помогне". Мир на праха му на Радой Ралин...
95
3
 
0
 
! Отговори
goran преди 13 години
ko ma interesuva nekva ...da go...kakto i har,,,
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бай Кольо , папкай си соеви кюфтета пред монитора и ни остави на мира.......
93
7
 
3
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
Разбира се, че мършите в България са повече от добрите хора. Ако беше обратното, щяхме да сме Швейцария и хората да са щастливи и богати, но това няма как да стане в България, точно защото има такива комплексирани и дребни душици като теб!
92
5
 
2
 
! Отговори
goran преди 13 години
az sam mnogo bogat i izvesten,i shte investiram v metli i lopati,mnogo ima za izmitane tuka mnogo,ina4e prav e kolegata deto kazva aman ot zlobni prostaci
91
4
 
6
 
! Отговори
КомПлекСар преди 13 години
Много интересно: Комплексарите са повече от Кольо, а Кольо е сам срещу комплексарите Хахаха, смяхМомче, вземи се в ръце.Ако не можеш, поне се вземи с крака и си бий шута.
90
10
 
10
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
Как само потвърждавате коментара ми? Приемето го бе комплексари! За разлика от вас, има хора, които са гениални, богати и добри ! Не всички за мижатурки като вас !Но това няма да го осъзнаете, защото българите са обществото на злобните и дребни душици, които биха били спокойни само ако другите са по-бедни от тях или ако са по-богати, то непременно значи са по-лоши хора, това е типичното българско мислене и вие сте изметта на тази държава и такива като вас ни дърпат назад!
89
1
 
0
 
! Отговори
Анти преди 13 години
Абе пич, виж в колко часа е пуснато съобщението ми, и не се изказвай неподготвен. За мен недей да мислиш, аз копам, и то доста здраво...Със здраве и умната.
88
5
 
12
 
! Отговори
БАБА ХАКЕРКА преди 13 години
Ще изчакам да излезе поне първия сервизен пакет (service pack) на супер храната и чак тогава ще я консумирам, естествено с антивирусна защита :D
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА БЕД ДАВАЛИ БИЛИ МИЛЯРДИ ПРЕЗ СОБСТВЕНИТЕ СИ ФОНДАЦИИ ДА НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ ТЕЗИ СХЕМИ СА ЯСНИ А СЪЯЩЕВРЕМЕНО ПО 35000 ДЕЦА УМИРАТ НА ДЕН ОТ БОЛЕСТИ ГЛАД И МИЗЕРИЯ
86
5
 
8
 
! Отговори
това намерих преди 13 години
Всъщност - да ви светна. В хАмерика данък наследство достига до 70%. тия богати мошеници са наясно, че парите им ще идат (включително и това, което са скрили) в държавата и сега търсят начин да се отърват от парите преди това.А благотворителността е много удобна за такава цел. Познайте, обаче, къде ще отидат парите.
85
1
 
2
 
! Отговори
sergo преди 13 години
tva sorgo go qdat sega kravite,posle she gopapat balaburnicite
84
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АХАХАХ ТИ СИ ВЕРНО МНОГО ЗАБЛУДЕН
83
5
 
7
 
! Отговори
Митьо преди 13 години
И на КОГО са дадени десетките милиарди? Дай поне един линк, че да се убедим?Да, ама - не. Парите от продажба на акции отидоха във няколко фондации и след това - в група фирми. Както ще стане и сега.
82
10
 
8
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
А десетките милиарди ,дадени за благотворителност от Бил Гейтс , каква цена имат бе, комплексарче? Има хора, които са по-добри от теб и мен-приеми го!
81
7
 
9
 
! Отговори
Борис преди 13 години
Имаш право да живееш в собствена заблуда. Няма нищо безплатно .. дори и метлата на Чичо Бил.
80
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само се прехвърлят пари и се хвърля прах в очите на баламурниците.
79
13
 
17
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
Поредният пример за комплексарски български гражданин. Ето за това говоря. За типичният българин целият свят е лош и всички искат да тормозят бедните.
78
12
 
7
 
! Отговори
Р преди 13 години
Едно е да селектираш качествен сорт друго е да създадеш домати с ген на костенурка.