Минаре се издига вече и в далечна Арктика

Канадски мюсюлмани построиха първата арктическа джамия
Обновена: 28 окт 2010 09:13 | 28 окт 2010 09:13, Елка Василева
299
Минаре се издига вече и в далечна Арктика
Снимка: БГНЕС

Канадски мюсюлмани издигнаха първото в Арктика минаре. То се издига над първата арктическа джамия, която се появи през септември в град Инуик, намиращ се на 200 км от Полярния кръг, предаде АФП.

Височината на минарето е 10 метра.

И самата сграда на джамията, и минарето са построени на 4000 км от Инуик и са били докарани на мястото на модули.

Джамията е построена по инициатива на местната мюсюлманска общност, която се състои главно от суните, имигрирали в Канада от Египет, Ливан и Судан.

Плановете са сградата да се използва и като ислямски културен център, пише Lenta.ru.

Джамията ще бъде открита за вярващите следващата седмица.

В Инуик, където живеят общо 4000 души, има 80 мюсюлмани. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още по темата: джамиямюсюлманиминаре
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това твоето е спам. смени плочата.
241
0
 
1
 
! Отговори
Кан Крум преди 13 години
Ти нормален ли си????Защо публикуваш едно и също.Май само това ти е на компа и правиш само копи - пейс.
240
1
 
0
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
ХРИСТО СТОЯНОВ "Не е ли българинът генетичен кастрат?\" Оказва се, че от 1300 години история повече от половината ние сме били под робство - чуждоземско, или както сега го наричаме - присъствие. Бунтове и въстания са били оглавявани преди всичко от млади хора, несъздали още семейство, и следователно - генетично нереализирани. Да си припомним Левски, Бенковски, Обретенов, Волов, Яворов Все светли и бездетни в нашата история личности. В същото това време предателите са се размножавали по чехли с бързината на чехълчета, оставяйки в националното ни тяло своите нездрави семена. Затова българинът е с образяна генетика. Той би трябвало да бъде воден от интелигенцията, но ние нямаме такава. Имаме интелигентни хора, но не интелигенция. Интелигенцията е душата на нацията, а ние сме нация без душа. Затова за нас се казва, че имаме население, а нямаме народ.
239
0
 
3
 
! Отговори
филип тотю преди 13 години
разбира се, ако беше достатъчно образован, щеше да знаеш, че "тракийският" и "скито-сарматският" ген са един и същи, защото принадлежат на пранародът тракокимерийци. ама как да се спори с хора, на които им липсват елементарни познания. между другото, аспар руху не никакво тюркско име. аспарух е иранско име. турците са тези, които взимат всичко от арабите и иранците и си нямат нищо свое.
238
1
 
0
 
! Отговори
ангел преди 13 години
ами добре, браво - ама колко хора са правели така? а и що е трябвало да ги колим тайно по къщите? колко въстания сме вдигнали за 500 г? прекалено малко - и все са се проваляли заради предателство.
237
0
 
1
 
! Отговори
филип тотю преди 13 години
мисля, че не ме разбра. твоя пра-прадядо е утрепал някакви турци в битов скандал. моите предци са се борили за свободата на цял народ. по-нататъшните разговори са излишни. между другото на ул. бурел има повече от една сграда.
236
1
 
2
 
! Отговори
ангел преди 13 години
абе изобщо кво се разправяме - кой нормален народ би издигнал до ранг на върховна житейска мъдрост "ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВИЦА САБЯ НЕ Я СЕЧЕ". хората са умирали за свободата си - българите са прежалвали и децата си, за да запазят живота си. има една нардона песен - пее се как разбойник заколил дете и го нанизал на шиш да го пече, а майката и бащата носели дърва за огъня и сълзите им капели. бе дее*а тва племе скотксо, ми да нападнат бандита и да умрат в бой с него - ама не. други са ви ценностите
235
1
 
0
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Швейцарският институт по генетика Игенеа би могъл да нанесе доста голям удар на всички, които до вчера се кълняха в чистотата на нациите, към които принадлежат.Така българите, дължат половината от генетичния си профил (без един процент) на траките, по 15 процента на славяните и елините, на древните македонци 11 и на финикийците 8 процента.И нито един процент на прабългарите.Днешните "българи" просто са откраднали името на тюрките на Аспар Руху и се гордеят с това чуждо,азиатско и варварско име.
234
0
 
2
 
! Отговори
Кан Крум преди 13 години
Българин влиза в турска дискотека с потник, на който пише Турците имат 3 проблема. Приближава се един турчин и го поразбутва:- Какви проблеми имаме бе?- Това е първият ви проблем много сте раздразнителни.След малко много турци наобиколили българина.- Какви проблеми имаме бе? пита отново същият.- Това ви е вторият проблем когато не можете да разрешите сами проблемите си, винаги викате някой.След известно време българинът си тръгнал, а отвън го чакали същите турци и всичките с ножове.- Това ви е третият проблем на престрелка винаги идвате само с ножове.
233
0
 
3
 
! Отговори
Кан Крум преди 13 години
На бойното поле се бият българи и турци. По едно време се чува:- Хасан!Турчина се изправя и българина го прострелва.След малко пак така и пак Тогава турчина решил и той да пробва:- Иван!От другата страна се чува:- Кой го търси?- Аз! - отговаря турчина и се изправя, а българина пак го прострелва.
232
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хубаво гарантираш ти ***, ама скелетите на двама въоръжени УЖ войници лежат някъде в двора на къщата на дядо ми, дошли да беснеят и безчинстват , а всъщност си отишли безславно, заклани като псетата каквито са от един обикновен човек българин , който защитава семейството си от азиятската ***
231
1
 
1
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Пред ятагана никой не се прави на мъж,моето момче.Всичко е измислица.Ако са искали да ви унищожат им трябваше не повече от седмица.
230
1
 
1
 
! Отговори
Кан Крум преди 13 години
Никога не спори с ***, защото 1-во ще те завлече на нивото си и 2-ро ще те победи - по-опитен е.Турците са много опитни в тази дейност.Ако имаше световно първенство за най-големи *** и *** те щяха да държат все първите места.
229
1
 
1
 
! Отговори
габриел преди 13 години
А викаш бягството от собствената земя когато те нападнат лешояди е по-достойна постъпка от това да си стоиш в родината макар и тъпкан и да се стараеш някак да отстояваш правото си на съществувание със собствен бит и култура. По твоята логика ако утре в дома ти влезнат крадци ти вместо да ги изпъдиш ще избягаш при комшията и ще смяташ това за воинска постъпка.
228
3
 
1
 
! Отговори
narod преди 13 години
TI SE DOKAZA KATO GULPAK
227
3
 
1
 
! Отговори
narod преди 13 години
TI SE DOKAZA KATO GULPAK
226
3
 
0
 
! Отговори
ангел преди 13 години
естествено, че се гордея - ти виждаш битов убиец, аз виждам мъж, който си решава проблемите. имаш проблем - търсиш решение, това е. рискът е бил огромен, те са били господстващата нация - ама това не го е спряло. не е отишъл да се моли, да плаща подкупи, нито пък е склонил главица - нали "преклонена главица сабя не я сече", да ви таковам у воините.... не, избрал е друг път - трепане. после вече е трябвало да се изняся, няма как - ама не е ревал като *** колко са лоши турците
225
1
 
1
 
! Отговори
Антитурчин преди 13 години
До всички турци,тюрки и тем подобни ***:Господи колко сте *** и недоразвити... Нямам какво да кажа след тези ваши коментари..Повече аз няма да споря с вас.Защото има една народна мъдрост "Никога не спори с ***"
224
0
 
1
 
! Отговори
филип тотю преди 13 години
боже мой, защо толкова необразован?! българският народ е един от най-големите в европа преди робството, малък народ ставаме през тези пет века! гърците сме ги мачкали както си искаме, а румънци изобщо не са съществували в ония времена! може ли да си толкоза зле? и освен това и румънци и гърци се кръстят също като нас, както и всички православни. ОБРАЗОВАНИЕ и ОБЩА КУЛТУРА му е майката!
223
1
 
0
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Гарантирам,че дядо му е казал:"Недейте бе хора,ще стане кръвнина,ще стане кръвнина".