САЩ и Египет обсъждат план за оставка на Мубарак

Властта трябва да бъде поета от вицепрезидента, пише "Ню Йорк Таймс"
Обновена: 4 фев 2011 09:34 | 4 фев 2011 07:26,
52
САЩ и Египет обсъждат план за оставка на Мубарак
Преговорите зависят и от динамиката на протестите. Снимка: БТА

Администрацията на президента Барак Обама и представители на  египетското правителство обсъждат план за незабавната оставка на президента Хосни Мубарак, пише днес вестник "Ню Йорк таймс".

Според плана властта трябва да бъде предадена на вицепрезидента Омар Сулейман, като преходът трябва да бъде  извършен с подкрепата на египетската армия, изтъква вестникът,  като се позовава на служители в Белия дом и арабски дипломати.

Въпреки отказа на Мубарак да подаде оставка САЩ продължават да обсъждат варианта, при който Сулейман поема президентските  функции и с подкрепата на началника на генералния щаб на  египетските въоръжени сили Сами Енан и на министъра на отбраната генерал-фелдмаршал Мохамед Тантауи незабавно да пристъпи към  конституционни реформи. Според плана в преходното правителство ще бъдат поканени да  участват широк спектър от опозиционни групировки, в това число и забранената организация "Мюсюлманско братство".

Основна задача  на преходното правителство според плана е да се реформира  избирателното законодателство и да се създадат условия за  свободни и честни избори през септември, посочва вестникът. Според източници от Белия дом, цитирани от вестника, това е  един от няколкото варианта, които в момента се обсъждат от  американски и египетски представители с цел Мубарак да бъде  убеден да се оттегли от поста си.


Източниците на вестника твърдят, че крайният резултат от  тези преговори зависи от множество фактори, не на последно място от настроенията сред протестиращите и "динамиката на процесите" вътре в самото египетско правителство. Според някои от  източниците засега нито Омар Сулейман, нито военните са готови  да се разделят с Мубарак. В контактите с египетската страна през последните дни  участват редица високопоставени представители на САЩ, посочва  "Ню Йорк таймс".

Макар подробности по алтернативните варианти,  които се обсъждат, да не бяха дадени, източници от Белия дом не  скриват, че предпочитаният вариант е именно Омар Сулейман да  поеме властта в Египет по време на преходния период.  Американската страна намекнала, че ако начело на страната по  време на прехода застане "друг човек от силовите структури" без конкретен план и график за мерките, необходими за организиране  на свободни избори, Конгресът на САЩ може да реагира, като  замрази военната помощ, оказвана от Вашингтон на Кайро.

Още по темата

"Ню Йорк таймс" подчертава, че докато САЩ оказват натиск  върху Египет, Белият дом изрази подкрепа за други арабски  съюзници на САЩ, които също са изправени пред опасността от масови протести. Президентът Барак Обама е разговарял с  президента на Йемен Али Абдула Салех и го похвалил заради  "предприетите мерки за реформи", както и за решението му да не се кандидатира за нов мандат на изборите през 2013 г.

По същото  време държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън разговаря по  телефона с краля на Йордания Абдула, и го уверила, че Вашингтон  има намерение да работи с новото правителство. Клинтън  подчертала значението на връзките между САЩ и Йордания. "Той  /кралят на Йордания/ прави всичко възможно, за да реагира на  стремежите на хората в страната. И ние оценяваме демонстрираните от него качества на истински лидер", заявил в тази връзка  говорителят на Държавния департамент Филип Кроули.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: оставкаЕгипетМубарак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
8
 
! Отговори
аааааа преди 13 години
КАКВИ СА "Ню Йорк Таймс" ЧЕ ДА КАЗВАТ ОТ КОГО И КАК ДА БЪДЕ ПОЕМАНА ВЛАСТА???МОЛЯ ЖУРНАЛИСТИТЕ ДА НЕ СЕ ИЗЖИВЯВАТ КАТО РОБОВЛАДЕЛЦИ,РОБОВЛАДЕЛСКИЯ СТРОЙ ПАДНА,НО ЗА ЖАЛОСТ САЩ СА ФАШИСТИ И СЕ ДЪРЖАТ КАТО ТАКИВА.ФАШИЗОЙДНА ПОЛИТИКА НА ВСИЧКИ НИВА И СРЕЩУ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ.САЩ Е НОВИЯТ ХИТЛЕР НА 21 ВЕК.
8
3
 
11
 
! Отговори
123 преди 13 години
Цялата работа е диктувана от САЩ. Вече не могат да го контролират и е време да го сменят. "Те били изненадани от ситуацията в Близкия Изток" ДА БЕ! И Катар се подпали а президента уж беше с тях с/у Ал Кайда но изглежда вече не е така ...
7
2
 
10
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
Всяка империя си има начало и край рано ,или късно и техния ще дойде!!
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато в Египет е имало цивилизация, в Америка е имало само белоглави орли и мечки гризли. :)
5
3
 
24
 
! Отговори
наивен преди 13 години
Извинявайте, ама САЩ като какви обсъждат оставката на Мубарак ?Бях добър ученик навремето. Имам отлични оценки по география и история.Не си спомням Египет някога да са били щат на САЩ, нито пък тяхна колония ....Докога хамериканците ще се месят навсякъде по света и ще се изживяват като световен жандарм ???
4
3
 
19
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
Опа къде са умниците които казаха ,че САЩ нямат нищо общо и обиждаха тези като мен които го твърдяха!!!!Умници!!!
3
1
 
9
 
! Отговори
M. преди 13 години
DOSEGA USA BAHA OTZAD, SEGA VECHE OTKRITO REWAVAT SADBATA NA EGIPET.
2
2
 
11
 
! Отговори
M. преди 13 години
ESTESTVENO, CHE V IGRATA SA I USA... ARABITE NE MOGAT SAMI DA NAPRAVAT TOVA.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
я какви са убавци тия на снимката.защо ли си приличат едно към едно с нашите така наречени "роми"