Доку Умаров пое отговорност за атентата на Домодедово

Искам Русия да се изтегли от Кавказ, казва ислямисткият лидер
Обновена: 8 фев 2011 11:41 | 8 фев 2011 09:27, Елка Василева
98
Доку Умаров пое отговорност за атентата на Домодедово
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Един от лидерите на чеченските сепаратисти, главата на самовровъзгласилия се Кавказки емират – Доку Умаров, заяви, че взривът на московското летище Домодедово на 24 януари е извършен от негови съратници и по негово нареждане.

Умаров заявява това във видеообръщение, качено на сайта KavkazCenter.com, който редовно публикува аудио- и видеозаписи на полеви командири.

„Тази спецоперация беше проведена по мое нареждане. Иншаллах (с божията помощ) такива спецоперации ще се провеждат и по-нататък“, заявява лидерът на Кавказкия емират.

„Ние, муджахидините от Кавказ, се стремим да направим нашия Кавказ свободен, ислямски“, добавя той.

Взривът на Домодедово стана на 24 януари в залата за посрещачи на международния терминал. Загинаха 36 души, сред които един българин, над 100 души бяха ранени.

По думите на Умаров спецоперацията на Домодедово е отговор на тормоза и убийствата на мюсюлмани не само в Кавказ, но и в целия ислямски свят.

„Чуваме след спецоперацията, която беше проведена днес, 24 януари, в Москва как в хор всички политикани, всички свещенослужители обвиняват хората, които стоят зад това, в тероризъм и много други нечовешки, варварски грехове“, казва Умаров.

Той заявява, че същите тези хора изобщо не реагират на смъртта на десетки мюсюлмани в Пакистан, Афганистан, Ирак, Алжир и други страни.

Още по темата
„И тези спецоперации, които се провеждат на територията на Русия, те ще се провеждат, иншаллах. Няма никакво съмнение в това, защото сред нас ще има стотици братя, които ще са готови да се принесат в жертва заради установяването думата на Аллах, за мъст срещу враговете на Аллах“, твръди Умаров.

Това, че експлозиите стават „нередовно“, по думите на полевия командир, е само доказателство, че „можем по всяко време да провеждаме операции там където искаме и когато искаме“, включително „по-дълбоки и по-агресивни“.

„Но аз бих искал да не се пролива толкова много кръв, да не се дават такива огромни жертви – бих искал Русия да се опомни, Русия да напусне Кавказ“, добавя Умаров.

Видеозаписът с обръщението на главата на Кавказкия емират се появява две седмици след атентата на Домодедово. До момента мнозина експерти изразяваха недоумение, че толкова дълго никой не поемаше отговорност за случилото се, отбелязва ВВС.

През пролетта на 2010 г. Доку Умаров пое отговорност за взривовете в московското метро, при които загинаха 38 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
doku umarov triabva da znae che mu ostava ne poveche ot 2 meseca jivot.ruskite spec chasti shte go unishtojat kato muha ili balha.zakona na kgb e - nai dobriat terorist e martviat terorist.doko skoro shte poteglish kam otvadnoto tam kadeto ti e miastoto i kadeto niama terorizam veche si patnik i jivota ti se krepi na kosam no tozi kosam v blizkite meseci shte se skasa i shte otidesh 2 metra pod zemiata i shte te ubie ruskiat supermen aliosha tvoiat jivot e minuta e mnogo chao patuvai skoro v otv
94
5
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Само не можах да разбера Русия чий ху-й дири в кавказ-опаа забравих че там са големите нефтени залежи и тя като Америка гледа да завземе ресурсите на някоя малка страна,а после да се оправдават със присъствието си там,заради измислени терористи,не харесвам мюсулманите,ама хайде кажете ми как ще реагирате вие,ако дойдат и окупират родината ви,е хубаво ли ще ви стане-НЕ НАЛИ.
93
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някое полурусначе пак слага минуси на Ботев. :)))
92
2
 
4
 
! Отговори
Христо Ботев преди 13 години
Но... стига ми тая награда -да каже нявга народът:умря сиромах за правда,за правда и за свобода...
91
2
 
3
 
! Отговори
Христо Ботев преди 13 години
Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.
90
0
 
1
 
! Отговори
До ицо преди 13 години
Ицо, и аз се почесах по главата.. явно е имало изтрит пост.. с 72, е сегашният 72 е бил 73..
89
2
 
3
 
! Отговори
кондю преди 13 години
доку дън ти пея за послеееееден пъъъъъъъъъъът ,збогом умаров .и после със спецназ вдигаме тост -------длья нас, длья вас и весь СПЕЦНАЗ
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам дали американците го "подбуТителстват", но според мене трябва да му помагат. Всеки народ заслужава да е свободен.
87
3
 
6
 
! Отговори
tt преди 13 години
хаиде сега руснаци,изгорете ги живи и докажете че сте велики.
86
1
 
4
 
! Отговори
Ivan преди 13 години
Споко, краят им наближава.Скоро, ще бъдат всички *** в кавказ,саудит и при комшиите и у нас, безмилостно смачкани!
85
1
 
2
 
! Отговори
ЖЖ преди 13 години
Бе толкова ли не могат да го освиткат, навремето намериха Троцки в Мексико. Би трябвало да го изгорят жив на Червения площад.
84
3
 
4
 
! Отговори
Васил Левски преди 13 години
С моята кончина не свървшва пътят, който трябва да извървите.
83
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...", мишки. Забравили сте времето, когато и ние сме били в положението на чеченците. По-гъзарско е да се плюе по слабите, нали?
82
0
 
0
 
! Отговори
ицо преди 13 години
Защо плюете номер 72? Той много разумно съветва "муджахидина" да не плаши българите с тероризъм и му обяснява какви ще са последиците от такъв терор. акт.
81
2
 
3
 
! Отговори
levski преди 13 години
Arusite sıs kakvi sredstva go pravat, neka vidim istoriata. Tazi drama e na 150 godini, borbatana kavkaztsite e spravedliva. Te se borat za rodinata si.
80
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 13 години
Да постнат на 72 IP-to или макадреса и той с гаранция ще го почувства много бързо , даже нема да усети от каде му е дошло на ***.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МОДЕРАТОРЕ, не виждаш ли постинг 72? Някакъв *** се изживява като бъдещ терорист и вярва, че ще успее, защото счита българите за ***. Друг е въпросът доколко владее правописа. Ако и останалите му таланти са на такова ниво, най-много да взриви на баба си кокошарника и после да пести жълти стотинки, за да си купи яйца!
78
2
 
9
 
! Отговори
Специални части Алфа преди 13 години
Този Доку Умаров е вече мъртвец, но той още не го знае!!!
77
0
 
7
 
! Отговори
****** преди 13 години
Всеки има право да се бори за независимостта на родината си, но е антихуманно и непочтено тази борба да се води с терористични средства - да се избиват невинни мирни граждани и за камикадзета да се ползват много наивни, дрогирани младежи, изнудени родители или хора с неуравновесена психика.
76
2
 
3
 
! Отговори
.... преди 13 години
до 72..Такива като теб не трябава да живеят спокойно, трябва в някоя каменоломна до живот, та да нямаш време да си помислиш за нищо друго гад мрасна ....