Доку Умаров пое отговорност за атентата на Домодедово

Искам Русия да се изтегли от Кавказ, казва ислямисткият лидер
Обновена: 8 фев 2011 11:41 | 8 фев 2011 09:27, Елка Василева
98
Доку Умаров пое отговорност за атентата на Домодедово
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Един от лидерите на чеченските сепаратисти, главата на самовровъзгласилия се Кавказки емират – Доку Умаров, заяви, че взривът на московското летище Домодедово на 24 януари е извършен от негови съратници и по негово нареждане.

Умаров заявява това във видеообръщение, качено на сайта KavkazCenter.com, който редовно публикува аудио- и видеозаписи на полеви командири.

„Тази спецоперация беше проведена по мое нареждане. Иншаллах (с божията помощ) такива спецоперации ще се провеждат и по-нататък“, заявява лидерът на Кавказкия емират.

„Ние, муджахидините от Кавказ, се стремим да направим нашия Кавказ свободен, ислямски“, добавя той.

Взривът на Домодедово стана на 24 януари в залата за посрещачи на международния терминал. Загинаха 36 души, сред които един българин, над 100 души бяха ранени.

По думите на Умаров спецоперацията на Домодедово е отговор на тормоза и убийствата на мюсюлмани не само в Кавказ, но и в целия ислямски свят.

„Чуваме след спецоперацията, която беше проведена днес, 24 януари, в Москва как в хор всички политикани, всички свещенослужители обвиняват хората, които стоят зад това, в тероризъм и много други нечовешки, варварски грехове“, казва Умаров.

Той заявява, че същите тези хора изобщо не реагират на смъртта на десетки мюсюлмани в Пакистан, Афганистан, Ирак, Алжир и други страни.

Още по темата
„И тези спецоперации, които се провеждат на територията на Русия, те ще се провеждат, иншаллах. Няма никакво съмнение в това, защото сред нас ще има стотици братя, които ще са готови да се принесат в жертва заради установяването думата на Аллах, за мъст срещу враговете на Аллах“, твръди Умаров.

Това, че експлозиите стават „нередовно“, по думите на полевия командир, е само доказателство, че „можем по всяко време да провеждаме операции там където искаме и когато искаме“, включително „по-дълбоки и по-агресивни“.

„Но аз бих искал да не се пролива толкова много кръв, да не се дават такива огромни жертви – бих искал Русия да се опомни, Русия да напусне Кавказ“, добавя Умаров.

Видеозаписът с обръщението на главата на Кавказкия емират се появява две седмици след атентата на Домодедово. До момента мнозина експерти изразяваха недоумение, че толкова дълго никой не поемаше отговорност за случилото се, отбелязва ВВС.

През пролетта на 2010 г. Доку Умаров пое отговорност за взривовете в московското метро, при които загинаха 38 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 13 години
Съгласен съм с тебе, но те няма да стоят мирно, защото са мързеливи и са свикнали преди на далавери, а сега на грабеж. Като нашите ***, ама са по-люти.
54
2
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 13 години
Ти защо лъжеш? Тази джамия е с пари от терористите и Турция, строи се от 1990г. Изобщо не е проблем да се порвери.
53
1
 
7
 
! Отговори
do 50 преди 13 години
Ако знаят дори приблизително каде се намира Доку Умаров си струва с авиация и "Градове" да покрият и сринат на 100% дадения периметър.Тая *** трябва да бъде изтребена веднъж завинаги за да има мир после.
52
4
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Тука по форумите има сумати коментари,защо не са убили Умаров.То ако беше толкова лесно досега да са го убили Спецназ.Ако някой от тук пишешите му е стъпвал рака в Кавказ ще разбере че не е толкова лесно,отколкото да стоиш над конпютъра.Русия дава награда от 20млн. за този който го убие.Само да ви кажа че охраната му е 150 чеченеца,и 50 снайпериски жени.В диаметър от 5 км от него няма точка която да не е обхваната от снайпер.Не ползва телефон,показват му само записи.Айде хванете го да ви видя.
51
0
 
2
 
! Отговори
без коментар преди 13 години
Какъв отговорен човек .....
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На този му давам месец живот.Да се ибаваш с Русия не е никак здравословно!
49
1
 
7
 
! Отговори
8791 преди 13 години
*** ми Османе,количеството не значи качество-и два пъти повече да станете от нас,пак ще ви пометем,нещастнико.Вие,***,сте като ***-по сами се насирате,ама като сте орда се правите на голяма работа.И между другото на вас манговците ясно ли ви е,че ако изчезнем ние,веднага след нас изчезвате и вие?*** да гради,да създава или да храни дори друг ***?!*** сте вие и без нас сте загубени.Ама още малко ще ви потърпим...Може и да не я посрещнеш тази 2016.
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Той Доку Умаров колко неща е поемал ;), та една отговорност ли няма да поеме... Фанатик ислямски нещастен. И сбъркан.
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Кавказ свободен, ислямски" - противоречие изоснови. Не искат свобода а власт.
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От едното време е ясно че без пари няма тероризъм.Откъде идват парите на тези 'терористични' организации?Просто има планове които целят дестабилизиране на определени райони... това еКакто сме били свидетели не един път вече (с изключение на Беларус дето цпец частите *** са се оказали неподкупни) наемаш 1000 маймуни с железни прити и ето ти цветна революция.Наемаш 100 тина малумни *** - ето ти терористична организация....
45
2
 
12
 
! Отговори
патриот преди 13 години
Абе на тоя Доку....що не му пратят малко спец части, от ония Спецназ......дето първо стрелят пък после питат по кого.....Да си 'поговорят' от близо с тоя 'ислямски тартор'
44
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хората, които целуват *** на Русия са обикновено или абсолютни задръстеняци или рожби на смесени бракове на българин с рускиня. Има и трети вариант - жертви на аборта.
43
3
 
17
 
! Отговори
Гуджо преди 13 години
Хубавото е, че все повече руснаци проумяват (чета руски форуми), че е най-добре се отделят от Северен Кавказ. Нека си строят ислямския рай. Само че сами! Сега 90 % от бюджета на Чечения и 75 % от тоя на Дагестан е дотации, взети от чисто руските региони. Ще се изтрепат помежду си като кучета после , като няма от кой да крадат, естествено свестните ще напуснат. Там има над 30 народа и единственото, което ги сплотява е омразата към тия, които ги хранят. Общо са 100 хил кв км и без тях Русия може.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако тази касапница е "спецоперация", да изчакат сега да видят руските "зачистки" и "наведения констиуционном порядок"
41
1
 
12
 
! Отговори
Дошо преди 13 години
До 21 - и аз приятелю се усмихвам в момента.Османе децата ни деградират, да нямат нормална ценностна система, но все пак УЧАТ и завършват училище!Все пак намират работа.Тя е давана от чужди фирми, които искат образовани служители.Последно време те инвестират много и апаратурата в тях е все по-сложна, а вие и *** неможете дори да четете.След 20 години къде ли ще са технологиите?А вие и *** все още няма да можете да четете!ДА ние ще сме малко, но ще работим а вие ще гладувате .i.
40
0
 
10
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Не осъзнавате ли, че сбирщината наречени чеченци нямат право да се наричат народ,докато имат подобни *** помежду си?До го заровят тоя,барбар със стадото ми и чак после ще могат да претендират да са сред цивилизованите хора.
39
1
 
11
 
! Отговори
Нацю Байганеff преди 13 години
Тази спецоперация беше проведена по мое нареждане.....".За тъпият муджахидин това е "спецоперация"-избиването на мирно население!Предполагам,че Путин ще им покаже какво значи "спецоперация".....
38
1
 
6
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Разликата е толкова очевадна,че няма смисъл да се посочва.Тоя Умаров има ли още живи роднини?
37
9
 
4
 
! Отговори
Десен преди 13 години
Каква е разликата между тези "терористи" и революционерите от 19 век?! И тези изглеждат страшно и имат бради, и онези са изглеждали страшно и са имали бради. И тези правят атентати, и онези са правили атентати. И тези искат свобода, и онези са искали свобода ...
36
1
 
3
 
! Отговори
До 34 преди 13 години
Глей ся, той дали има против или не незнаеме, тва да построиш джамия в Чечения се нарича политика и не е речено да има нещо общо с истинското ти виждане за нещата ;) Както е казал политикът: "...I'm a politician - which means that I'm liar and a thief, and when I'm not kissing babies I'm stealing their lollipops!" (С извинения за английския, ама това няма как да се преведе елегантно без да се загуби усещането).