Спаси ни живият щит на другите хора!

Покъртителните разкази на оцелели на Домодедово
Обновена: 31 яну 2011 17:03 | 25 яну 2011 12:18, Елка Василева
185
Спаси ни живият щит на другите хора!
Жертва лежи пред сградата на летище Домодедово. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Очевидци на терористичния акт на московското летище Домодедово разказват нови подробности. Оцелелите казват, че фактически ги е спасил "живият щит" от хората, стояли пред тях.

"Стоях сред тълпата посрещачи. Взривът стана мигновено, само благодарение на Бог останах жив. Спаси ме „живият щит“ от хора. Пред мен стоеше човек: бум и по него просто човешки вътрешности. Попитах го: Жив ли сте?“ Той казва: „Да“. Взривът стана на 2-3 метра от нас. Просто миг и 40 души в кръв", разказа очевидец по радио „Русская служба новостей“.

Артьом Жилинков от Балашиха край Москва също разказа, че го е спасила тълпата от хора пред него, които поели основния удар върху себе си. Освен това в залата имало две колони, които станали спасение за мнозина, оказали се случайно зад тях.

В първия момент след взрива започнала паника, хората не разбирали какво се случва.

"Викове, паника, залата потъна в тъмнина. И токът спря, и черен дим обви всичко. Хората се втурнаха към изхода, аз също побягнах, мислех си, че може да има втори взрив. След това се опомних, втурнах се обратно. Гледам: ранени, части от тела. Мъж до мен без крак. Хванах количка за багаж, качих го и тръгнах към изхода. След това обратно за други ранени. Няколко души изкарах", продължава Жилинков.

По думите му лекарите са дошли след 15 минути, както и милицията. Паниката постепенно изчезнала и хората започнали да си помагат да излязат от епицентъра на взрива. До пристигането на специалистите хората изкарали ранените на колички до изходите, пише „Комсомолская правда“.

Пред „Российская газета“ очевидци разказват, че първо чули рязък удар, като гръм. След това буквално отвсякъде се посипали парчета стъкла, разнесъл се лют дим. И след това хората закрещели.

По думите им хората са се мятали, търсейки спасение и изход, но не се тъпчели един друг и са се опитвали да помогнат на ранените.

Взривната вълна счупила мониторите, окачените телевизори и витрините на съседните будки и магазини. Много пътници и обслужващ персонал са получили порезни рани. Милицията отцепила сградата на летището и вече никого не пускали вътре, освен хората от спецслужбите, правоохранителните органи и медиците.

30-годишният московчанин Артемий, станал очевидец на трагедията, каза, че са пострадали главно посрещачи и таксиметрови шофьори, тъй като бомбата е избухнала зад гишетата за митнически контрол.

"Мъж отиде по средата на тълпата и след това или чантата му се взриви, или самият той – в смисъл, че взривното устройство беше на него", обясни Артемий.

"Видях бягащи и крещящи хора, целите в кръв. Излязох буквално пет минути преди взрива да изчакам колата, която ме посрещаше. Стана взрив, гръм. След това видях излизащ тичешком и крещящ милиционер. Той беше целият в кръв. Само крещеше: „Спасих се, спасих се!“. След това видях друг мъж. Той през цялото време звънеше по мобилния си телефон и беше целият оплискан с кръв“, казва мъжът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
1
 
! Отговори
BRB преди 13 години
Господа (пардон и Дами) , ако се поровите ще установите че тероризма като начин на война се появява по време на 3 тият кръстоносен поход и го прилагат арабати с доста голям успех стрещу кръстоносците.
179
3
 
1
 
! Отговори
Депутат преди 13 години
Кремъл купи яхта за руския президент - Говорител на канцеларията на руския президент съобщи радостната вест, че за нуждите на държавния глава на Русия е купена яхта, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА в сряда.Яхтата вече е доставена и въведена в експлоатация в Сочи. На нея президентът ще приема високопоставени гости. На брега на Черно море, близо до Сочи, е разположена президентската резиденция "Бочаров ручей".
178
0
 
5
 
! Отговори
Наско до 181 преди 13 години
Последно пиша за това! Имате интернет,имате достъп до информация,следователно може да проверите! Вижте,че ИРА,ЕТА,Червени бригади и други неислямски терористични организации са имали като цел определени хора,обекти ит.н.,а не са взривявали безцелно една тълпа от хора! А на ИВАЙЛО 178 да му уточня,че влаковете в Испания през 2004 ги взриви именно Ал Кайда!
177
4
 
3
 
! Отговори
До Наско преди 13 години
Бомбената тактика е въведена в употреба от ИРА и са взривявали безразборно всякакви хора. Никакви специални цели не са имали, освен да наплашат хората и да поискат отделяне на Ирландия. Това е преди повече от 100 години, а ирландците са едни от най-класическите представители на бялата европейска раса.
176
0
 
3
 
! Отговори
Наско до Ивайло преди 13 години
10 пъти написах по-надолу какво имам предвид,на такива елементарни частици като тебе, които се включват без да разбират!Недей да пишеш собствените си разсъждения,а прочети т'ва онова !
175
0
 
4
 
! Отговори
Ивайло преди 13 години
ИРА ИЛИ ЕТА :) като не си наясно по добре си малчи
174
6
 
1
 
! Отговори
Ивайло преди 13 години
Тоя па, а взривовете в метрото в Испания да не са дело на Ал Каида? ква друга бира са ЕТА или ЕРА? Все терористи, що дранкаш глупости бе смахнат???
173
3
 
7
 
! Отговори
Наско до 175 преди 13 години
Абе трагичен,аз неуспехи и гадости в живота нямам.Никой не е чист като агънце,не казвам това!Казвам, че само един откъсан мюсюлманин може да изтрещи дотолкова,че да се взриви,за да убие невинни хора!Ей т'ва казвам! Към днешна дата няма други терористи освн ислямските.ИРА и ЕТА,които са съвсем друга бира,щото те не трепят хорицата по летищата,а имат цели,дори и те преустановиха дейността си.Така че останаха само ислямистите и те са избили досега не знам вече колко случайни хора!!!!!!!!
172
0
 
7
 
! Отговори
Анонимчо преди 13 години
Наистина въпреки инцидента е хубаво да видиш задружност. Само една част от статията изглежда грозно лицемерна "Спасих се, спасих се", разбирате за какво иде реч. Оттам идва доброто - започнал е да звъни за помощ и да се надявам са спасили всеки оцелял. Дали на нашите терминали има строг ред и контрол против атентати? Този е изключение, понеже терориста е навлизал с бомба и никой не е подозирал, че може да се случи подобно нещо.
171
9
 
5
 
! Отговори
До НАСКО :) преди 13 години
Все друг ти е виновен за неуспехите и гадостите в живота ти... :) и защо това да не самюсюлманите, те са най удобни а християните са чисти като агънца нали
170
0
 
3
 
! Отговори
do 172 преди 13 години
Kakto kazah laptopa mi nqma kirilica i e vazmojno da dopusna i 50 greshki poneje izpolzvam prevodach, ne me interesuva sas kakvo se zanimavash no kakto se kazva, kakvoto povikalo tova se obadilo, smeshko :) :)
169
2
 
1
 
! Отговори
Наско до 171 преди 13 години
На мен ли викаш заблудения!?! :))))))))))))))
168
1
 
3
 
! Отговори
с. до 169 преди 13 години
Абе да ти кажа изобщо не ме интересува с какво се занимаваш!Изказа и правописа ти е на осмокласник!Нали се сещаш бе прАдлЬО!?Как е възможно в дума състояща се от 6(шест) букви да допуснеш 2 грешки!???И последно явно не си особено проницателен!Не съм вложил и грам злоба към теб!Просто се шегувам!Макар и леко грубичко,но си го заслужаваш!Бързо ме обвини и в завист без изобщо да имаш представа с какво се занимавам,къде и колко фирми ръководя и притежавам!Ти нямаш качествата да ми бъдеш опонент!
167
7
 
2
 
! Отговори
DO 167 Zabludeniq преди 13 години
САМО МАКЕДОНЦИТЕ ОТ ПИРИНА И ЕГЕЙА СА -ЗАЩИТАВАЛИ БЪЛГАРИЯ ИБЪЛГАРСКАТА МИТОЛОГЯ--ГАДНИТЕ *** ПРОТИВ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРЯ САБИЛИ ВИНАГИ ЧИСТИТЕ БЪЛГАРИ---ПАИСИЙ --ГЕОРГИ ДИМИТРОВ
166
3
 
10
 
! Отговори
edinstveniq преди 13 години
Сега дано им *** птката майчина на тия скапани мюсли..Да ги изтрепат до крак! Те са невменяемо общество от първобитни маймуни дет се трепят заради неква психарска религия ,която е имитация на Християнството ...нямат място в европа и русия тия ..
165
5
 
3
 
! Отговори
do 154 преди 13 години
Хахаха още веднъж се убеждавам до къде може да стигне човешката злоба и завист, сополанко яд те е и завиждаш че съм постигнал това за което едно завистливо *** като теб може само да си мечтае, не че е твоя работа но се занимавам с застраховки, а ти прадльо си седи пред компютъра и продължавай да сееш злоба........ :) :) :)
164
5
 
15
 
! Отговори
Наско преди 13 години
И последен пост от мен:) В защита на тезата ми за ограничаващия ислям, давам ви само една хипотеза за размишление: АКО НЕ БЯХМЕ НИЕ 500 Г УПРАВЛЯВАНИ ОТ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ,СЕГА ЩЯХМЕ ДА ДАВАМЕ ТОН НА ЕВРОПА И ЩЯХМЕ ДА СМЕ СЪВСЕМ ДРУГА ДЪРЖАВА! Как мислите,дали съм прав а:) ?
163
4
 
16
 
! Отговори
Наско до 163 преди 13 години
Няколко години съм живял в Германия и ти потвърждавам на 100% думите на Меркел.Имал съм и доста приятели от тях.Имаше такива,които от 10г живеят там и знаят 20 думи на немски.Има разбира се и такива,които са от поколения там и нямат проблеми с езика,но за интеграция не може да се говори.Живеят си в турските квартали и от време на време псуват Германия:)И са закостенели разбира се:)
162
4
 
10
 
! Отговори
с. до Наско преди 13 години
И аз го четох това!Ами прав си е човека!Общности практикуващи варварски средновековни практики като сюнета не трябва да бъдат считани за хора!Хващат детето и под звуците на зурни и други "модерни" музикални инструменти и съпроводи дърта знахарка го реже с инструменти от Средновековието и недезинфекцирани от тогава!То само това оставя такива щети върху детската психика,че после това дете никога няма да стане нормален човек!Като добавим и малоумното дупене из джамиите цялата история е довиждане!
161
4
 
10
 
! Отговори
Наско до 162 с. преди 13 години
Съгласен съм с теб.Наскоро четох статия от професор от университет в Германия,който е мюсюлманин по рождение,който твърдеше,че ислямът няма бъдеще,защото поставя непреодолими пречки пред развитието на едно общество. Светът се е освободил от предрасъдъците си малко или много,а ислямските държави си държат на едни такива традиции,които не кореспондират въобще със съвременността.Не само че са изостанали,ами те слагат и спирачки на и без това бавното си развитие.А за Иран не ми се мисли направо:(