Доку Умаров пое отговорност за атентата на Домодедово

Искам Русия да се изтегли от Кавказ, казва ислямисткият лидер
Обновена: 8 фев 2011 11:41 | 8 фев 2011 09:27, Елка Василева
98
Доку Умаров пое отговорност за атентата на Домодедово
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Един от лидерите на чеченските сепаратисти, главата на самовровъзгласилия се Кавказки емират – Доку Умаров, заяви, че взривът на московското летище Домодедово на 24 януари е извършен от негови съратници и по негово нареждане.

Умаров заявява това във видеообръщение, качено на сайта KavkazCenter.com, който редовно публикува аудио- и видеозаписи на полеви командири.

„Тази спецоперация беше проведена по мое нареждане. Иншаллах (с божията помощ) такива спецоперации ще се провеждат и по-нататък“, заявява лидерът на Кавказкия емират.

„Ние, муджахидините от Кавказ, се стремим да направим нашия Кавказ свободен, ислямски“, добавя той.

Взривът на Домодедово стана на 24 януари в залата за посрещачи на международния терминал. Загинаха 36 души, сред които един българин, над 100 души бяха ранени.

По думите на Умаров спецоперацията на Домодедово е отговор на тормоза и убийствата на мюсюлмани не само в Кавказ, но и в целия ислямски свят.

„Чуваме след спецоперацията, която беше проведена днес, 24 януари, в Москва как в хор всички политикани, всички свещенослужители обвиняват хората, които стоят зад това, в тероризъм и много други нечовешки, варварски грехове“, казва Умаров.

Той заявява, че същите тези хора изобщо не реагират на смъртта на десетки мюсюлмани в Пакистан, Афганистан, Ирак, Алжир и други страни.

Още по темата
„И тези спецоперации, които се провеждат на територията на Русия, те ще се провеждат, иншаллах. Няма никакво съмнение в това, защото сред нас ще има стотици братя, които ще са готови да се принесат в жертва заради установяването думата на Аллах, за мъст срещу враговете на Аллах“, твръди Умаров.

Това, че експлозиите стават „нередовно“, по думите на полевия командир, е само доказателство, че „можем по всяко време да провеждаме операции там където искаме и когато искаме“, включително „по-дълбоки и по-агресивни“.

„Но аз бих искал да не се пролива толкова много кръв, да не се дават такива огромни жертви – бих искал Русия да се опомни, Русия да напусне Кавказ“, добавя Умаров.

Видеозаписът с обръщението на главата на Кавказкия емират се появява две седмици след атентата на Домодедово. До момента мнозина експерти изразяваха недоумение, че толкова дълго никой не поемаше отговорност за случилото се, отбелязва ВВС.

През пролетта на 2010 г. Доку Умаров пое отговорност за взривовете в московското метро, при които загинаха 38 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
20
 
! Отговори
* преди 13 години
Т.е., този главорез няма нищо против в Русия да има ислям, но е против в кавказ да има друговерци..Типично маймунска позиция...За какви жертви говори в Афганистан, Пакистан и т.н. С подобно нему мислене... т.е., маймунско.Мюсюлманите така и не разбраха че те са нетолерантните. В Турция все още малтретират и убиват друговерци, макар и да се имат за на цивилизованата сред варварите страна.
34
1
 
6
 
! Отговори
SJ преди 13 години
До 29Нима има още толкова необразовани хора?
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам какво си мислите вие за религиите, но др. Путин явно няма нищо против исляма, защото плати да се построи най-голямата джамия в Европа в столицата на Чечения.
32
0
 
7
 
! Отговори
атеист преди 13 години
Не ми харесва това, че сега в 21-ви век зад религиозните фанатизирани радикалисти се крият борби за независими самообявили се републички и държавкки, политически апетити, манипулатори , промити мозъци на простите хорица и цвлата агресия и смърт и убийства съпроводени от това. Не искам заради игричките на шепа хора да страдат милиони невинни... Ако Хитлер бе превзел Света поне можеше да забрани религиите и особено агресивните като исляма.... Поне едно добро дело !
31
0
 
2
 
! Отговори
van Iken преди 13 години
До AmenhotepАко беше в казарма , лъскава сграда или квартал , до сега да са го отсвирили . Но при партизанските войни , сподер мен , е доста по-трудно да го докопат ...
30
1
 
9
 
! Отговори
До 29 преди 13 години
Такаааа... Сега поеми дълбоко дъх, вземи чаша вода и си вземи хапчетата дето трябваше да ги изпиеш сутринта, ама май пак си забравил!
29
27
 
3
 
! Отговори
ЕТО ГО РЕЗУЛТАТА ... преди 13 години
...ОТ АГРЕСИВНАТА И ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА НА РУСИЯ, ЗА ЗАВЛЯДЯВАНЕ И "ОСВОБОЖДАВАНЕ", НА СЪСЕДИТЕ Й И НАЛАГАНЕ НА ИМПЕРСКАТА И ВОЛЯ, ЕЗИК И КУЛТУРА!ТАЗИ ВОЙНА , ЩЕ ПРОДЪЛЖИ, ДОКАТО КАВКАЗ И СЪСЕДИТЕ Й ,НЕ ПОЛРУЧАТ ,ПЪЛНА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ МОСКВА!ТОВА ,ЩЕ БЪДЕ КЪРВАВА ВОЙНА И УНИЩОЖИТЕЛНА ЗА РУСИЯ!
28
0
 
3
 
! Отговори
атеист преди 13 години
Доста добре казано. И все пак ислямизираните радикални фундаменталисти са опасни и не бива да им се дава повод и поле за изява.
27
0
 
5
 
! Отговори
Янко преди 13 години
Не се знае каква е наистина истината, дали зад този ислямски фанатизъм зад който се крият кавказките лидери и правят атентати на територията на цяла Русия с цел дестабилизиране на обстановката и паника сред населението , а това води до падане на правителства и президенти, и за което получават естествено милиони долари от запада или от руски олигарси или бог знае от кого още, истината едва ли ще излезе на яве !! страдат невинни хора
26
2
 
6
 
! Отговори
ИстинатА преди 13 години
Идеята е да се дразнят хората и да се пише, защото това носи реклама от посещаемост!!!Вижте как коментари, които ЯВНО противоречат на правилата на сайта, стоят неизтрити, а се пише във всички новини на ТЕРСЕНЕ!
25
0
 
1
 
! Отговори
Допълнение към 21 преди 13 години
И потриват ръце доволно =)
24
1
 
4
 
! Отговори
скептик преди 13 години
Насилието поражда насилие, а агресията се връща обратно. Това е порочен омагьосан кръг.... уви
23
0
 
9
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
ВЕЧЕ е широко известно, че кавказките терористи имат опорни бази в Грузия, където те получават обучение и снабдяване от агенти на Американските спец. служби, които работят в тясно сътрудничество с Грузинските власти.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лошо, че всички пишещи тук си мислите, че сте анонимни..............
21
1
 
13
 
! Отговори
до Осман преди 13 години
Да, ама сърбите не са българи. Не ти трябва да се занимаваш с защитаващ територията и семейството си българин. Много му се насъбра на българина в последните години. И не бъркай българите с хората в останалите християнските държави, възпитани на толерантност, където много лесно мюсюлманите правят каквото си искат. Нашите народи имат история, прости ми Османе. И това 'вашто косово" заплаха ли е? Щото съм сигурен, че доста българи се усмихват очакващо...
20
1
 
7
 
! Отговори
Янко преди 13 години
Доку Умаров Хаматович, емирът на Кавказ, президент на провъзгласилата се независима чеченска република Ичкерия, много опасен и жесток, собственоръчно отвлякъл и убил много хора, по-опасен даже от Шамил Басаев и Салман Радуев ,които организираха тер.актове в училището в Беслан при което загинаха 400човека от които 160деца и отвличането на 3000човека в Кизляр, един ден и на него ще му видят сметката, но друг лидер ще дойде
19
0
 
3
 
! Отговори
кръстоносец преди 13 години
пълен цивилизационен,социален,културен регрес
18
1
 
9
 
! Отговори
Ало 15 преди 13 години
Първо тфа с комунистите не знам откъде го изкопа.Второ ей така от любов към спорта - би ли бил така добър да дадеш поне една (не ти искам 3) СМИСЛЕНА причина за съществуването на религии през 21век? Докажи че религиите ДНЕС помагат с нещо на някого! Тук не говорим за морални ценности от типа на помощ за нуждаещите се които навремето именно религиите са помогнали да бъдат изградени, въпроса е с КАКВО ДНЕС тези религии помагат. Защото че разрушават знаеме.
17
1
 
3
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
16, От колко години руснаците все "не му прощават" на този ненормалник. Пак питам, толкова ли не могат да намерят един пещерняк, живеещ в землянка, при наличието на такава армия, такива тайни служби, да не говорим за сателитите и т.н.?
16
0
 
11
 
! Отговори
van Iken преди 13 години
Тоя го считайте за обезкостен ... Руснаците просто няма да му простят ...