Спряха радиоактивния теч от "Фукушима – 1"

Запушена е пробойната, от която изтичаше замърсена вода
6 апр 2011 08:11,
80
Спряха радиоактивния теч от "Фукушима – 1"
Снимка: Reuters

Изтичането на радиоактивна вода от пострадалата след земетресението японска АЕЦ "Фукушима – 1" е спряно, съобщи компанията оператор "Токио илектрик пауър" (ТЕПКО).

Миналата седмица работници на компанията откриха, че от двайсетсантиметрова пукнатина в бетонна шахта на Втори реактор денонощно изтича силно радиоактивна вода.

Още по темата

Те безуспешно се опитваха да запечатат пробойната с бетон или да я запушат с поглъщащи вода полимери.

Днес те успяха да спрат теча като изляха 1,5 хиляди литра течно стъкло и друго химическо вещество в пукнатината.

Междувременно стана ясно, че японските власти възнамеряват да използват малки американски безпилотни самолети за измерването на радиацията над авариралите реактори, съобщават медии в Токио, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Сега се проучва възможността на борда на такъв апарат да бъде монтирана специална апаратура за измерване на радиацията и за фотографски снимки.

Очаква се използването на безпилотните самолети да започне до дни.

Според властите, използването на малки безпилотни самолети ще даде възможност за създаване на по-точна картина на обстановката в атомната централа и ще позволи да се подобри ефективността при възстановителните работи в района на централата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПДИначе си прав, топлоотделяне има и то продължава години, дълли се на радиокативността на веществата в горивото , както и на получените при експлоатацията му. Ама да говорим за такива количества отделена енергия, които да са в състояние да причинят щети ИЗВЪН оболочката е малко пресилено. Във всеки случай каквото и да се случи МОЖЕ И ЩЕ БЪДЕ локализирано вътре.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПД От къде ще дойде това загряване? Ядрата в горивото се разцепва от бавен неутрон, а излъчва при реакцията 2,5 бързи такива. Ако нямаш забавител, който да отнеме от енергията им, то така получените при предходното деление бързи неутрони няма да могат да предизвикат последващо деление, а само еластично взаимодействие и реакцията ще спре.
57
0
 
1
 
! Отговори
Грую преди 13 години
Ами да речем 1-ви контур се пука - налягането пада - водата се изпарява. Хубаво налягането в залата ще е само 5атм...какво правим с охлаждането?п.п. Питам от любопитство, защото пропуснах да питам шефчето в АЕЦ-а в деня на отворените врати - нещо не му се занимаваше с "народа".
56
0
 
1
 
! Отговори
ПД преди 13 години
За съжаление - има проблем. Но той може да се види само при авария със загуба на топлоносител. Не казавам, че ще гръмне. Ще се поразгрее още повече и тогава ще стане като във Фукушима - ще започне да дълбае метротунел към Китай... ;-)
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 53Налягането го оставихме за като се стъмни.:)))))) Какъв ти е въпроса с налягането? Нали ти казах, че при пърно изпарение на първи контур в защитната обвивка на централна зала налягането ще стане 5 атмосфери, малко повече от автомобилна гума.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПД Виж сега, аз съм *** експлоататор, а не физик. :) До колкото ми е известно няма проблем с преохлаждането , както и проблем от скоростта на заглушаване на реакцията както беше в Чернобил. Със сигурност мога да кажа, че от 100% до МКУ ( минимално контролируемо ниво) се "слиза" за по-малко от 4 секунди. Едновременно се започва повишаван концентрацията на борни съединения в топлоносителя. Това е правено стотици пъти и до сега без проблем.:))))))))))))))))
53
0
 
1
 
! Отговори
Грую преди 13 години
Хубаво си говорите за ВВЕР и температура...ама къде оставихте налягането?
52
0
 
1
 
! Отговори
ПД преди 13 години
51, Благодаря за уточнението.А какво правим, ако зоната след спиране се преохлади и се стигне до втори пик на критичност? ;-)
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПД В Козлодуй се нарича САОЗ - система за аварийно охлаждане на зоната.:) Надявам се на никой оператор на БЩУ да не му се налага да я използва по предназначение.:))))))) Иначе това е една от многото хубави страни на ВВЕР, че реакцията спира при липса на топлоносител, освен това реакцията намалява с повишаване на температурата му. В Чернобил и Фукушима това е обратно.
50
0
 
1
 
! Отговори
ПД преди 13 години
Упс, извинявам се. Хидроакумулатор.47, верижаната реакция в голяма степен спира - верно е. Но после започват проблемите с остатъчното топлоотделяне. А то продължава с години....
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 46 продължение.Колкото до заклинването на ГЦП-тата, това ми изказване е повече от абсурдно и невъзможно. Нямам представа колко тона е въртящата се част на тази помпа, но във всеки случай ако и спреш захранването на самоход тя ефективно движи топлоносителя над 5 минути. От тук следва, че ако приемем ТЕОРИТИЧНО, че тя може да заклини, то при това заклинване ще се отдели такава енергия, че ще е като мъничка бомба. Смятам, че това е практически невъзможно.
48
0
 
1
 
! Отговори
ПД преди 13 години
Винаги е приятно човек да побъбри с колеги. :-)46, всичко е въпрос на вероятности. Да спрат и четирите помпи е доста малко вероятно събитие. Иначе - да има такова нещо. Нарича се "Хидроакомулатор". Пуска вода без участие на активни системи.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 46Колко висока трябва да е водната кула, че да компенсира налягането в първи контур, което е над 140 атмосфери? Иначе в централна зала има съоръжения, които изпълняват функцията на водната кула и могат да компенсират налягането и обема на топлоносителя в първи контур. От друга страна ако по някакъв начин той се изпари, то обемът на оболочката е така изчислен, че налягането в нея да се повиши на около 5 атмосфери. От трета страна при ВВЕР когато няма топлоносител, спира и реакцията.
46
0
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 13 години
Няма ли възможност да гравитационно подаване от водна кула? В Козлодуй знам че няма, по-принцип питам? Иначе за спиране със заклинване на всичките ГЦП... не ми се мисли, но като каза - колко време ще издържи реактора преди да разпокрие залата?
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
РАЗГЕЛЕ!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До ПД В първи контур има борна киселина, чиято концентрация се намалява в процеса на кампанията. В началото на горивната кампания е най-голяма.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 40Ако приемем, че спрат четирите ГЦП-та на някой от хилядниците и то така, че да заклинят валовете им и да няма циркулация на самоход и ако приемем, че в мига преди аварията са били на 100 % мащност, разбирай над 3 000 Гига Вата ТОПЛИННА, то ще ни е абсолютно безразлично дали от термичното разлагане на водата ще се получи водород и кислород или ТНТ.:))) Ефектът ще е забележим и незабавен.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Aмин !Вчера в италианските вестници пишеше че морето около Япония е радиоактивно и рибата е отровна. Италианците се притесняваха да не вземе да дойде японската риба тук...
41
0
 
0
 
! Отговори
ПД преди 13 години
36, Натрупването на водород във ВВЕР идва от самата вода (ако не ме лъже паметта се дисоциира сама - трябва да си поприпомня химията ... ) и с помощта на допълнителните химикали, които са насипани в първия контур. В този случай процесът е различен и не е толкова интензивен, както сигурно знаеш добре. ;-)Но иначе съм съгласен - технологичен *** е.
40
0
 
2
 
! Отговори
36 преди 13 години
Когато водата в 1ви контур спре да циркулира, или нивото е недостатъчно - сама вода поради висока температура може да започне да се разлага на кислород и водород....