Радиацията над Чернобил била извън скалата на уредите

25 години от най-голямата ядрена катастрофа
Обновена: 26 апр 2011 09:22 | 26 апр 2011 09:22, Елка Василева
99
Радиацията над Чернобил била извън скалата на уредите
Снимка: Reuters

Украйна днес отбелязва 25 години от ядрената катастрофа в Чернобил.

На 26 април 1986 г. в 1,23 ч. местно време IV реактор на атомната централа в Чернобил избухна при проверка на безопасността и изхвърли в атмосферата радиация с еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тази над Хирошима. Радиация облъчи голяма част от Европа.

Стотици хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си в най-засегнатите зони в Украйна, Беларус и Западна Русия.

На международна донорска конференция в Киев на 19 април бяха събрани 550 милиона от общо 740 милиона евро, необходими за изграждането на нов саркофаг върху останките от избухналия реактор в Чернобил.

Украинският президент Виктор Янукович и руският патриарх Кирил ще са сред високопоставените лица, които ще почетат паметта на жертвите на ядрената катастрофа на богослужение и полагане на венци.

На церемониите ще присъства и руският президент Дмитрий Медведев, който ще участва в тристранна среща с президентите на Украйна и Беларус.

Пилотите на хеликоптерите, които пуснаха тонове пясък и олово върху избухналия реактор в Чернобил, бяха с минимална защита от радиацията, но осъзнаваха риска, заяви техният командващ Николай Анточкин, цитиран от Франс прес.

Пилотите са изпълнили около 4000 полета за 10 дни. Те са получавали хапчета йод, противорадиационен кожен крем и нова униформа след всеки полет, а освен това са вземали душ след всяка мисия.

Пилотите са съзнавали, че тези защитни средства са недостатъчни, но въпреки това са настоявали да изпълнят колкото може повече полети, защото са знаели, че реакторът трябва да се покрие възможно най-бързо, разказва генерал Анточкин в интервю за в. "Комсомолская правда".

По негови думи радиацията над реактора е била толкова висока, че е надвишавала скалата на измервателните уреди.

За потушаване на възникналия при експлозията пожар и почистването на зоната около реактора Съветският съюз е изпратил 600 000 "ликвидатори" за 4 години. Те са били изложени на високи равнища на радиация с минимална защита.

Не съществуват надеждни данни за жертвите на най-голямата катастрофа в историята на ядрената енергетика. През 2005 г. няколко агенции на ООН прецениха, че вследствие на радиационното облъчване са загинали 4000 души, а според екологичната организация "Грийнпийс" до тази дата са загинали най-малко 100 000 души в Украйна, Беларус и Русия от ракови заболявания, нарушения на имунната система, сърдечни болести и други вредни въздействия от радиационното заразяване.

Научният комитет на ООН за въздействия на лъченията UNSCEAR обаче признава само 31 смъртни случая на служители в централата и пожарникари, които се дължат пряко на радиационно заразяване от Чернобил.

В доклад от февруари 2011 г. комитетът отбелязва също 6000 случая на рак на щитовидната жлеза, от които 15 завършили със смърт при деца, които са пили радиоактивно заразено мляко, посочва БТА.

АЕЦ "Чернобил" бе окончателно затворена едва през декември 2000 г. след няколко инцидента. В Украйна в експлоатация са 4 атомни централи с общо 15 ядрени реактора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината е, че онова време не е сегашно време и ако миналата година сме отбелязвали 24 години от най-тежката ядрена катастрофа, тази година отбелязваме месец и половина пак от най-тежката ядрена катастрофа!
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато чаках информация за обстановката след /и по време, защото тече/ на Фукушима, прочетох като водеща новина 2 пъти как Линдзи Лоън влязла и излязла под гаранция от затвора, защото май била крала някакъв си гердан.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 27Те защото японците не са и предполагали, че може да ги удари земетресение и цунами. При тях такива неща не се случват. Коя авария сега е по-преднамерена?
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен до 32 преди 13 години
Учените сравняват разговора по мобилен тел. с поставяне на главата в микровълнова /включена/
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
31Мани тия GSM. Далеч о страшна е радиацията от микровълновите печки. Да не споменаваме радиацията от дистанционните за ТВ, коли. Да не забравяме и GPS спътниците, дето ни облъчват ежедневно с радиация.
27
3
 
15
 
! Отговори
атомен физик преди 13 години
Плюете ядрената енергетика - добре. А за радиацията от GSM-ите нищо не казвате?
26
2
 
0
 
! Отговори
ANONIMEN преди 13 години
Zakakvo nie Belene ibestova pla6tame naiskapiq tok.Dakqrat Leon i 4es ot garbovete na Naroda, stiga dase maxat.Koito podpisal toq dogovor koito e vreda za naroda i qvno e vzel komisioni v PANDELATA.YSPEX NAVSI4KI I DANO NQMA VE4E AVARI.
25
0
 
2
 
! Отговори
* ') преди 13 години
Светим,светим вече.
24
4
 
4
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
СПОМЕНИ за ЧЕРНОБИЛДолния текст и снимки, не се препоръчва, за хора с лабилни нерви :lambo.blog.bg/politika/2009/04/26/spomeni-za-chernobil.327242
23
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 23Ако 9 по рихтер блъсне която и да е руска АЕЦ, сега щяха да са оцелели само някои видове *** и повечето ***.
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината е, че Чернобилската АЕЦ е била една от най големите в света по това време. истината е че почти цялото ядрено гориво излиза от АЕЦ-а благодарение на взрива. Според статистиките, около 1% населението на света е пряко засегнато от Чернобил. Истината е, че в Беларус продължават да се борят с последиците от Чернобил. 20% от БВП годишно се отделя за това.
21
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Друга авария, за която малко се знае е през 1957г пак в СССР- т.нар. инцидентът Маяк. Резултатът е 23 хил.кв.км. руска земя става радиоактивна пустиня .
20
7
 
6
 
! Отговори
С. Станишев преди 13 години
Долни лъжи са това, никаква радиация не е имало, това е капиталистическа инсинуация и провокация от страна на ГЕРБ.
19
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината е, че Чернобил бледнее пред ядрената катастрофа, сътворена от японците.
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Яжте каквото си искате но радиацията от япония няма да ни се размине както не ни се размина и тази от чернобил.
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От всичката информация, с която ни заляха точно тази година за Чернобил просто става ясно, че положението във Фукушима и по света вече е много зле.Чакаме сега изявления от американските лекари, които да предупредят, че каквото и да се случи на хората в Япония и по света, е последица от Чернобил.
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Радиоактивният йод, съдържащ се тогава в дъждовете се разпада за около седмица. Ако другарите не бяха скрили истината и народа беше взел елементарни мерки за защита, последствията щяха да бъдат далеч по малки. Замерванията на млякото тогава са показвали 18 пъти над нормата радиоактивност. Фактите показват двойно увеличение на онкологичните заболявания след аварията в Чернобил.
15
4
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Kakvoto e pisano 6testane, qdaxme Ykrainsko meso pres 90 te.Sega 6tevkarame texnika ot Qponiq.Nali nqkoi trqbva dapravi PA4KI, zasmetka na naroda, toibestova nqmakoi daimq kypi zarazenata texnika na Qponcite.Ipredi i sega s Foko6ima pak lajat nedavat to4na informaciq.Dano pove4e nqma AVARI.
14
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не искам АЕЦ БЕЛЕНЕ!Никой не е в състояние,че България има нужда от нея!Толкова много жертви и милиарди долара е погълнал Чернобил!Има и други по-безопасни алтернативи за енергодобив!Не искам АЕЦ БЕЛЕНЕ,защото съм сигурна,че обслужва нечии интереси сред БСП и българските олигарси,а и ни прави силно зависими от Русия!
13
9
 
9
 
! Отговори
да бе преди 13 години
чернобил, чернобил, чернобил... нема край, а японския чернобил който е х 4, то даже си е за убаво, японците просто у уста да ги целиваме.