Радиацията над Чернобил била извън скалата на уредите

25 години от най-голямата ядрена катастрофа
Обновена: 26 апр 2011 09:22 | 26 апр 2011 09:22, Елка Василева
99
Радиацията над Чернобил била извън скалата на уредите
Снимка: Reuters

Украйна днес отбелязва 25 години от ядрената катастрофа в Чернобил.

На 26 април 1986 г. в 1,23 ч. местно време IV реактор на атомната централа в Чернобил избухна при проверка на безопасността и изхвърли в атмосферата радиация с еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тази над Хирошима. Радиация облъчи голяма част от Европа.

Стотици хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си в най-засегнатите зони в Украйна, Беларус и Западна Русия.

На международна донорска конференция в Киев на 19 април бяха събрани 550 милиона от общо 740 милиона евро, необходими за изграждането на нов саркофаг върху останките от избухналия реактор в Чернобил.

Украинският президент Виктор Янукович и руският патриарх Кирил ще са сред високопоставените лица, които ще почетат паметта на жертвите на ядрената катастрофа на богослужение и полагане на венци.

На церемониите ще присъства и руският президент Дмитрий Медведев, който ще участва в тристранна среща с президентите на Украйна и Беларус.

Пилотите на хеликоптерите, които пуснаха тонове пясък и олово върху избухналия реактор в Чернобил, бяха с минимална защита от радиацията, но осъзнаваха риска, заяви техният командващ Николай Анточкин, цитиран от Франс прес.

Пилотите са изпълнили около 4000 полета за 10 дни. Те са получавали хапчета йод, противорадиационен кожен крем и нова униформа след всеки полет, а освен това са вземали душ след всяка мисия.

Пилотите са съзнавали, че тези защитни средства са недостатъчни, но въпреки това са настоявали да изпълнят колкото може повече полети, защото са знаели, че реакторът трябва да се покрие възможно най-бързо, разказва генерал Анточкин в интервю за в. "Комсомолская правда".

По негови думи радиацията над реактора е била толкова висока, че е надвишавала скалата на измервателните уреди.

За потушаване на възникналия при експлозията пожар и почистването на зоната около реактора Съветският съюз е изпратил 600 000 "ликвидатори" за 4 години. Те са били изложени на високи равнища на радиация с минимална защита.

Не съществуват надеждни данни за жертвите на най-голямата катастрофа в историята на ядрената енергетика. През 2005 г. няколко агенции на ООН прецениха, че вследствие на радиационното облъчване са загинали 4000 души, а според екологичната организация "Грийнпийс" до тази дата са загинали най-малко 100 000 души в Украйна, Беларус и Русия от ракови заболявания, нарушения на имунната система, сърдечни болести и други вредни въздействия от радиационното заразяване.

Научният комитет на ООН за въздействия на лъченията UNSCEAR обаче признава само 31 смъртни случая на служители в централата и пожарникари, които се дължат пряко на радиационно заразяване от Чернобил.

В доклад от февруари 2011 г. комитетът отбелязва също 6000 случая на рак на щитовидната жлеза, от които 15 завършили със смърт при деца, които са пили радиоактивно заразено мляко, посочва БТА.

АЕЦ "Чернобил" бе окончателно затворена едва през декември 2000 г. след няколко инцидента. В Украйна в експлоатация са 4 атомни централи с общо 15 ядрени реактора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
8
 
7
 
! Отговори
Припят преди 13 години
Аварията в Чернобил е нещото, което събори режима. Никаква рейгъномика и алаблизми. Това се е знаело много добре и точно това е било използвано от Горбачов. Но ще дойде време и Историята ще изобличи предателите, като Горбачов!
71
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лъжите около Чернобил у нас е само върха на айсберга, всичко е било лъжа - петилетките и преизпълнението на плана, манифестациите и спонтанната радост на трудовия народ, губещите предприятия за да има работа, неконвертируемата валута с която не имало какво да се купи, некачествените стоки и услуги, изборите без алтернати на които е било задължително да гласуваш, правоимащите които са били над закона, образованието което е включвало идеология навсякаде дори в законите на физиката, лъжи, лъжи ...
70
2
 
6
 
! Отговори
До 72 преди 13 години
Точно Григор Стоичков, който беше съден после заради Чернобил БЕШЕ на трибуната! НЕДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ ***!
69
5
 
12
 
! Отговори
ГРОБачов! преди 13 години
Ще дойде време и ще стане ясна ролята на лицето Михаил Горбачов. Вече е ясно, че заповедта за тези "тестове" е дошла от НАЙ-ВИСОКОТО ниво. Защита след защита са изключвани ръчно от таблото. Мисля бяха около ОСЕМ различни защити се задействат преди експлозията и всичките са изключвани по заповед на някакъв политически директор. Това говори само за едно! ЗА ДИВЕРСИЯ! Как пък точно тази АЕЦ която е в Европа, как не гръмна някоя от сибирските АЕЦ?
68
5
 
39
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
На 26 април 1986 г. Чернобил избухна с радиация, еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тази над Хирошима Радиация облъчи голяма част от Европа. До тази дата са загинали най-малко 100 000 души в Украйна, Беларус и Русия от ракови заболявания, нарушения на имунната система, сърдечни болести и други вредни въздействия от радиационното заразяване.......... загинали са най-малко 100 000 души в Украйна, Беларус и Русия.....А у нас ?На 1-ви май безумните управляващи изкараха народа на манифестация под Чернобилския дъжд на смърт.Не знам има ли семейство, в което да няма починали или болни от рак и други болести, слледствие на радиацията на тази СКРИТА от народа катастрофа...Децата ми бяха малки, синът ми, 4 годишен марширува с мен под радиоактиивния дъжд чадърите бяха забранени да покажем безпределната си признателност към любимата партия след 10 дни при къпане косата му, която беше много гъста, руса и къдрава като малкия принц окапа, много, много руси къдрици останаха в ръцете на майка му.......Само един военен лекар , наш приятел, ни каза радиацията е много голяма..., но беше минало време, бяхме яли свежи салатки, бяхме се разхождали в морската градина на Варна, която тогава беше чиста и измита, бяхме играли с децата в тревата, напоена с този благодатен дъжд с горещи частици...Никой не е напълно здрав отидоха си много приятели в най-хубавите си години , родиха се много деца с малформации...Заради престъпниците от братския СССР, заради пияндетата, които са били дежурни в Чернобил, заради преуспяващата енергетика на брата слънце....Никога няма да забравя нито да простя......
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БКПНапротив, нямаше ги. Аз бях един от манифестиращите тогава. Присъствието беше задължително за нас - обикновените хора, такива бяха времената.
66
4
 
3
 
! Отговори
сравнения преди 13 години
Неуместни са сравненията за последствията за България след катастрофите Чернобил и Фукушима . Чернобил е твърде близо.
65
5
 
8
 
! Отговори
БКП преди 13 години
Въпросните управници на БКП на същият този 1 май, по време на Първомайската манифестация, докато "валял радиационен дъжд" бяха...на трибуната на мавзолея, под дъжда, не са се крили! И вече всичко е ясно и се знае. Не е имало официална информация от руснаците. Дори в Русия не са били наясно какво точно се е случило. Напротив, в службите е имало НЕофициална информация основно по линия на западното направлание, и до последно са се чудли дали не е дезинформация. Не ви ли писна да лъжете хората?
64
5
 
5
 
! Отговори
@68 преди 13 години
А те щото днешните капиталистчета дават много инфо относно Фукушима, празнувайте Великден и Гергьов ден навън, папкайте салатки и агънца и не се притеснявайте. Затова всички трябва да се откажат от ББ, ЦвЦв, САЩ, Япония и т.н.
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунистическите управници от БКП-по-късно преименувала се за една нощ в БСП носят огромна вина, че не предупредиха хората за ядрения облак над България, а по същото време на 1 май манифестация десетки хиляди възрастни и деца дефилираха под ядрения дъжд за да поздравяват ком. вождове на най-мракобесната партия в историята на БГ. Само за това си престъпление техните привърженици би трябвало завинаги да се откажат от тази престъпна партия, която и тях не ги предупреди, а само членове на Политбюро
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тема за размисъл за АЕЦ Козлодуй:- 25 март - стрес-тестове на реакторите- 26 април - планов ремонт на 5-ти реакторКому е нужен стрес-тест преди планов ремонт? Тестовете се провеждат след като се извърши ремонта, преди т.н. планов ремонт всякакви стрес тестове са велика глупост граничеща с престъпление!
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А катастрофите като Фукушима са следствие и на трите! Форсмажорни обстоятелства, техническа неизправност вледствие на форсмажорните обстоятелства и човешка грешка - на кой му е хрумнало да строи АЕЦ на земя, където думите земетресение и цунами влизат в ежендневния метеорологичен бюлетин>
60
0
 
15
 
! Отговори
мм преди 13 години
Oт работата ми във Химически комбинат научих едно:че химични и ядрена реакция изтървеш ли я веднъж от контрол връщане назад няма,затова трябва да се работи мн внимателно със ткава материя
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дали след 25 години ще четем същите неща за Фукушима със спомена за зелените пролетни салатки дето сме яли по великден подобно на нашите родители през 1986?Струва ми се че нещо съвсем умишлено се премълчава както се е премълчало тогава. Само откъслечни съобщения че "операцията е под контрол" и "аварията е овладяна" а в същото време литри (кубици) радиоактивни води и изпарения се изпускат всеки час? Дали след време ще излезе на яве това което сега излиза за Чернобил???
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
NobodyАко това е така, то тогава руските технологии са най опасните в света.
57
7
 
2
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
61, Чернобил е следствие на човешка грешка. Никакви дефекти в оборудването не е имало, докато не са вкарали ядрената реакция в параметри, за които просто оборудването никога не е било предвиждано. Човешка грешка - ОК. Пустият мерак на бачо Иван да се покаже че е по-по-най, щото тестът е бил поръчан от Москва.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
NobodyКактастрофите като Чернобил са следствие от 2 от три възможни причини: Форсмажорни обстоятелства (цунами, земетресение, бури ..), техническа неизправност и човешка грешка. Чернобил е следствие на последните 2 причини.
55
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
@57Фукушимската радиация надвишава стократно чернобилската! Освен това е и по-вредна!
54
2
 
9
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Така... Пак си говорим глупости. Проверка на безопасността било. Всъщност проверката е била за работата на реактора в екстремални ситуации, включително и какво ще стане, ако спрат охлаждащите помпи. С други думи - реакторът съзнателно е бил вкаран в режим на много сериозен риск. Фукушима пък я съсипа цунамито. Изобщо - от трите тежки ядрени аварии, познати в историята, единствено американската е поради дефекти в оборудването. Ама стадото си блее....
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
#52, жалка твар какво разбираш ти?