Сирийски танкове навлизат в град Банияс

Операцията е насочена към сунитските райони
Обновена: 7 май 2011 10:20 | 7 май 2011 10:18,
36
Сирийски танкове навлизат в град Банияс
Снимка: Reuters

Сирийски военни части щурмуваха тази нощ размирния град Банияс, съобщи Ройтерс, позовавайки се на активисти на движението за човешки права в Сирия.

Военни и танковете навлезли в града, населен предимно със сунити, от три направления. Операцията е насочена именно към кварталите, населени със сунити, които се обявиха против режима на президента Башар ал Асад.

Хората изградили „живи прегради“ по улиците, за да не допуснат навлизането на танковете. Електричеството и комуникациите с града са прекъснати.

Още по темата

В морето южно от Банияс патрулират и кораби на сирийските военоморски сили. Сунитските и смесените райони на града са напълно обсадени.

В пристанищния град Банияс има райони, населени от алауити – секта в шиитския клон на исляма, към която принадлежи и президентът Басар ал Асад. Армията не се насочва към тях, съобщава Ройтерс.

Протестите срещу режима на Башар ал Асад започнаха в града на 10 април. Същия ден привърженици на президента откриха огън по демонстрантите и убиха шестима души.

Властите в Дамаск твърдят, че Банияс е „център на салафисткия тероризъм“, а привържениците на режима твърдят, че ако президентът падне от власт, алауитите ще бъдат подложени на жестоки репресии.

Това води до разцепление сред жителите на градове със смесено население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
2
 
! Отговори
Саламат преди 13 години
"град Банияс има райони, населени от алауити секта в шиитския клон на исляма, към която принадлежи и президентът Басар ал Асад. Армията не се насочва към тях, съобщава Ройтерс." Леле, каква била истината, президентът им замаскиран под светско управление всъщност е вълк в овча кожа, а!!!
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Република Тексас е държава в Северна Америка, съществувала през периода 1836-1845 година. На 20 декември 1845 г. държавата била присъединена към САЩ като 28-ия щат. Членовете на Република Тексас смятат, че през 1845 г. територията е била незаконно анексирана от Вашингтон и в момента е под негова окупация.
12
3
 
9
 
! Отговори
8.03.2011 преди 13 години
Пред сградата на Конгреса в столицата на Тексас - Остин - се проведе демонстрация с искане за независимост на щата. Според организаторите на събитието, Тексаското националистическо движение, причината е нарастващият държавен дълг на САЩ. Идеята на движението е била по този начин да се отбележи Денят на независимостта на Тексас.
11
4
 
3
 
! Отговори
pissed off преди 13 години
до номер 10:Обаче ти си бил там или какво...?
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никъде няма да намерите в мрежата информация, че през 80-те в Тексас беше смазан опит да се направи тексаска република от голяма група хора. Гвардия, военни, ФБР избиват всички и представят нещата като сектантско самоубийство.Всичко се потулва, а на тези които се разприказвали, им било обяснено както трябва.Та интересно, ако такива "протестиращи" се появят в САЩ, колко минути ще могат да "протестират" и да останат живи?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво знаете вие за Сирия 2,3 и 4 та давате акъл? 5 е най-точен.
8
2
 
3
 
! Отговори
? преди 13 години
САМО НЕ ЗНАМ ДАЛИ ИМ ИДВА АКЪЛА НА *** ИЛИ ПРОСТО СА ЗАГРИЖЕНИ ЗА ИСЛЯМИЗМА?
7
1
 
9
 
! Отговори
NATO преди 13 години
Трябва танковете да дойдат
6
2
 
7
 
! Отговори
рави маркузе преди 13 години
С много термини подхождаш към седерастията човече.....Те си знаят кои са добрите и кои лошите....шабесите задокеански са им обяснили...
5
6
 
16
 
! Отговори
Юберменш преди 13 години
До 3 - к'ъв народ избива ? "Мирните протестиращи" дето първи откриха огън по властите ? Танкове за тая спонсорирана от саудитските главорези ***. В Близкия изток не може да има демокрация - или ще е ислямистки абсолютизъм, или ще е светски авторитаризъм. Същото важи и за Либия. Бой по кирливите въстаници и нито крачка назад.
4
7
 
9
 
! Отговори
В СИРИЯ .... преди 13 години
...ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО КЛАНЕ---ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА!!!АРАБИТЕ ЩЕ ГО КОЛЯТ ТОЯ ПРЕЗИДЕНТ .....НА ДРЪВНИКА!ТАМ ВОЙНАТА В ЛИБИЯ , ЩЕ ВИ СЕ ВИДИ КАТО ......"СВАДА В ДЕТСКА ГРАДИНА"....!!!!
3
16
 
13
 
! Отговори
DeDe преди 13 години
И тоя като Кадафи избива народа си .Време е да му видят сметката.НАТО лоши че не идват ,после пък лоши че дошли....А ,диктатори и терористи вилнеят.
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Успех в борбата срещу ислямският тероризъм....под каквато и форма да са го маскирали *** от Шабесията...
1
4
 
13
 
! Отговори
бургазлия преди 13 години
Ужас!Горките хора