Вдигат пенсионната възраст в Чехия на 73 години

Предстои законът да бъде подписан от президента
Обновена: 27 юни 2011 15:02 | 27 юни 2011 13:14, Елка Василева
157
Вдигат пенсионната възраст в Чехия на 73 години
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Парламентът на Чехия одобри вдигането на пенсионната възраст на 73 години. Преди това обаче ще има дълъг преходен период от 55 години, предаде ИТАР-ТАСС.
Социолозите бият тревога, тъй като много от работещите няма да стигнат до пенсия.

Окончателното решение на въпроса зависи от подписа на президента на Чехия.

Така наречената малка пенсионна реформа, подкрепена в парламента от управляващата дясноцентристка коалиция, предвижда постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Освен това се предвижда „изравняване правата“ на мъжете и жените. В момента представителките на слабия пол в Чехия все още имат известни преференции, тъй като за всяко родено дете им се начислява по една година стаж.

Пенсионната възраст в Чехия сега е 65 години, но има редица възможности за предсрочно приключване на трудовата дейност.

Съгласно подготвяната реформа всички тези преференции ще бъдат отменени за родените след 1977 година.

Децата, които сега стават на 10 години, ще могат да разчитат на пенсия едва след навършване на 71 години. Родените пък през 2012 г. пък ще трябва да се трудят до 73 години.

Тези нововъведения не предизвикват възторг у жителите на страната. Готвената пенсионна реформа беше един от поводите за организираната от синдикатите безпрецедентна 24-часова стачка на транспортните работници, провела се в средата на юни.

По данни на социолозите средната продължителност на живота на мъжете в Чехия днес е 72 години, а на жените – 74 години.

Министърът на труда и социалните въпроси на Чехия Яромир Драбек извежда контрааргументи.

„Трябва да се подчертае, че ще достигнем 70-годишната граница за пенсиониране чак след 55 години. Сравнете каква е разликата в здравословното състояние на хората, живели преди 55 години и сега. Предполагам, че по аналогичен начин ще се повишат работоспособността и здравето на гражданите през следващите десетилетия“, убеждава министърът.

Освен това той смята за честна и отговорна постъпка младото поколение да бъде предварително уведомено кога ще може да се пенсионира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
17
 
! Отговори
До 97 преди 12 години
И преди съм го пожелавал и сега и на теб ще ти го пожелая : дано на 70 годишна възраст и работиш тежка физическа работа на норма. Ако не изпълниш нормата да те глобяват. После пътувай 2 часа до в къщи.
115
2
 
5
 
! Отговори
КALT преди 12 години
Съвсем скоро бай *** ще получиш много тежък шут във ***. Комунистическите ви приятелчета не са вечни.
114
4
 
2
 
! Отговори
До 111 преди 12 години
Ти пък от къде знаеш какво работя и дали съм въобще на работа бе ***?
113
0
 
17
 
! Отговори
Съдията преди 12 години
И колкото повече *** в памперса толкова по-голяма ще е пенсията!
112
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В БЪЛГАРИЯ И БЕЗ ПОДОБЕН ЗАКОН МНОГО ХОРА НЯМАХА ШАНСА ДА СЕ ПОРАДВАТ НА ДОСТОЙНИ СТАРИНИ!МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПА... ,ЗАЩО НЕ ПОКАЖЕ ЕДНА 10 ГОДИШНА СТАТИСТИКА НА ПОЧИНАЛИ ОТ РАК,ИНФАРКТ И Т.Н.ИМАМ МНОГО ПОЗНАТИ ,КОЙТО ЗАГУБИХА РОДНИНИ ДО 55-60 Г ВЪЗРЪСТ
111
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък искам да се пенсионирам на 30 години и реших от утре да протестирам пред Народното събрание. Каква е тази експлотация? Ще ме карат да работя повече от 5 години! Ами аз вече се уморих - не мога повече, чувствам се уморен и искам да се пенсионирам вече! Който е сме от утре на палатков лагер пред Народното събрание - НЕ НА ГАДНИТЕ КАПИТАЛИСТИ ЕКСПЛОАТАТОРИ, КОИТО С ЦЯЛАТА СИ НАГЛОСТ МЕ КАРАТ ДА РАБОТЯ ВЕЧЕ 5 ПОРЕДНИ ГОДИНИ.
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
103, ти си лицемер! Призоваваш другите да работят, а ти кво правиш тук?! Марш!
109
0
 
10
 
! Отговори
Полковник от ДС преди 12 години
"Социолозите бият тревога, тъй като много от работещите няма да стигнат до пенсия."Това е целта на всичко, което се прави през последните 70-80 години. Пълно заробване на населението и хората да работят до смъртта си, за да не взимат пенсии.
108
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук пишели много тежко болни от мозъчна недостатъчност *** бе.
107
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а ако през 2012 се родят само 1000 деца тогава какво ще правят ????
106
2
 
7
 
! Отговори
бай мангал преди 12 години
Ще работите доде сте живи и ще мълчите. Знаете ли колко мой събратя има в Чехия, нали трябва да взимат помощи да плюскат и да правят секс и да правят дяца, които също да взимат помощи. А на мен ми е през гегата за пенсионната възраст, и на 40г. да я свалят, пак няма да бачкам и да се осигурявам като тъпите българи. Аз живея ден за ден и за лично удоволствие, а не за да работя.
105
0
 
4
 
! Отговори
jo1 преди 12 години
Просто перфектно са го измислили. Тези, за които ще важи, все още питат преди да седнат пред телевизора.
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея ще *** преди пенсия ;) а тука ако го направят така, пенсионните фондове ще паднат. Кой ще внася пари на вятъра
103
1
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Пари за пенсионната система, има и при днешното нива на вноските, но!. Дори и най-развитите държави не могат да поддържат ПЕТ ПАРАЛЕЛНИ ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ, както е у нас, - Солидарна- Капиталова лична (но, защо частна?)- Пофесионална- Капиталова обща (държавен Сребърн фонд)... - Данък Обществено осигуряване, с който се плаща КОНСТИТУЦИОННОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ на Държавата Социалното осигуряване!!!Парите за пенсии и здраве са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си изпълняват Конституционните задължения. Как - като:1.Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капитарова система(личния коефициент отчита категорията труд)2. Държавата поема изцяло, чрез бюджета, Конституционното си задължение за Социални помощи по Чл.51 от К-ятаДнес:1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия, което е Главната причина за съществуването на Сивата икономика, която неплащаща социалните си задължения (ето това се нарича Параграф 22) ЗАТОВА КАТЕГОРИЙНИТЕ ПЕНСИИ, КОИТО МОГАТ ДА ПРАТЯТ, СА 40 ВМЕСТО 400 ЛЕВА!!!2. Чрез Противоконституционния (Чл.60) "Таван" на осигуровките, годишно от задължителните социални системи се крият над 1 милиард лева..., а от Девидентите (обложени само с 5% О.Д.) и доходите от наеми, се пестят още толкова...3. Любимите на чиновниците и бизнесмените Квази пари, като ваучери, "безплатни дрехи", пътувания и т.н., също не се облагат "пенсионно" и здраво..., а на всичко отгоре, се приспадат и от данък печалба4. Почти 1 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че получаващите ги бабаити крадат, като за световна, а се лекуват и получават пенсииИ накрая: - Това, че някой днес някой чичко паричко има големи доходи не означава, че утре не може да ги загуби..., та нали нали фалиралите фирми са мършата, която храни оцелелите, до следващата кризаПо Конституция ужким всички сме равни, но изглежда както и при Комунизма, някои са По-равни
102
15
 
4
 
! Отговори
До 98 преди 12 години
Ами като не искаш не работи бе които те кара? Хващай в гората с твойте приятелчета комунисти-идиотисти, направете си една комуна и си живейте щасливо.
101
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТРУВА МИ СЕ ,ЧЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ СИ ИДЕ ПРЕДИ ГЛАСУВАНЕТО НА ТАЗИ ИЗМИСЛИЦА!
100
1
 
15
 
! Отговори
Мариета преди 12 години
Средната продължителност на живота няма да се увеличава, а напротив. Хората живеят много по-нездравословно, като съвременната медицина не е в състояние да се пребори. Днес хората пият, пушат и се друсат повече от когато и да е било, освен това околната среда, храната, водата са замърсени и химизирани. Не виждам как продължителността на живота ще е по-голяма и заради наблюдаваните последните години климатични колебания.Според мен не трябва да се съгласяват с този закон.
99
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мирише ми на Пражка пролет пак...
98
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия са луди! Ще има ли въобще пенсионери?
97
4
 
24
 
! Отговори
до 90 преди 12 години
Робите поне са били хранени от техните господари. Капиталиста е по-хитър. Работника хем робува, хем се изхранва сам. Човечеца бива дообран от банки, застрахователи, лекари, адвокати ....