Путин се гмурна и направи археологическо откритие

Съпровождащите го лица благородно му отстъпиха това право
Обновена: 11 авг 2011 11:33 | 11 авг 2011 11:33, Елка Василева
112

Снимка: Reuters

 

 

Премиерът на Русия Владимир Путин се гмурна с акваланг на дъното на Таманския залив (в Азовско море), за да види така наречената Руска Атлантида – потопената част от античния град Фанагория. Путин излезе на брега с две амфори от 6 век от н.е. в ръце.

Фанагория е най-голямото антично селище на територията на Русия, обяснява РИА Новости. Градът е основан през 5 в. пр.н.е. През 10 век жителите му го напускат по неизвестна причина. Изследванията на Фанагория започват в края на 18 век, след като тази територия влиза в състава на Русия.

В някои източници пък Фанагория се сочи като столица на държавата Велика България между 632 и 668 г., като дори се твърди, че там умира нейният владетел Кубрат.

Западните журналисти обаче не приеха насериозно нито гмуркането на Путин, нито приносът му към руската наука.

АФП откровено нарича случката, при която той „случайно“ намерил две амфори от 6 век, лежащи на най-видно място на дълбочина от 2 метра, популистки трик преди изборите през 2012 г.

Путин всъщност не се гмурна сам – всяко негово загребване беше документирано от оператор, наблизо имаше и други хора в неопренови костюми.

Очевидно всички те бяха изключително безкористни и благородни – двата леко вкопани в дъното съда се намираха на видно място и бяха отлично осветени, но никой от съпровождащите Путин лица (вкл. операторът, който е трябвало да се подготви за снимките предварително и не е възможно да не ги е забелязал) не се впусна да ги вземе, отстъпвайки това право на премиера, пише NEWSru.

Путин посети лагера на археолозите и разгледа разкопките. Той обсъди с изследователите възможността на това място да бъде създаден музей резерват, който да е разположен и на земята, и под водата.

Путин не си тръгна от разкопките без сувенир. Виждайки парче от антична амфора, той попита: „Мога ли да го взема? Ще ми потрябва в домакинството“, пошегува се руският президент.

Последваха и други шеги на Путин. Вниманието му беше привлечено от друга амфора, която студент по археология почистваше внимателно. „Няма ли там винце?“, попита руският премиер. „Естествено, няма“, отговори студентът. Той предложи на премиера да се пробва като археолог и Путин две минути почистваше амфората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Владимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
9
 
1
 
! Отговори
Калин преди 12 години
пък гоце и боко като пръднът .. постанци .. бягат да вдишат газоветена свободата :) под посранци да се именуват и гърбатите ..щото разлики нема. от една тръба с нечистотии са.
29
8
 
1
 
! Отговори
Калин преди 12 години
утре гоце .. ши иде пак гърми на държавни разноски по редки видове .. ура другари, боко ши избрамчи.. я паламара ..обзор ..правец .. евксиновград .. да е близо до *** .. и перлата си .. кирил йорданов :)
28
1
 
2
 
! Отговори
hahah преди 12 години
hahahah 26
27
17
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Ей това представлява Русия... - това, което *** носи в ръцете си...
26
6
 
1
 
! Отговори
Калин преди 12 години
навсякъде .. гоце боко ..*** .. вдят тръшкат .. уникалности.. това са индивидите без които не може.. трябва да ги обгрижваме.. слушаме.. щото те мафиотите мислят за нас.. я колко ни е хубаво под техен ботуш.. те мислят за нас :) за наще сметки.. джобове :) а не за техните по банки ..
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Утре ББ шъ съ гмурне в Искър и ще извади златото на Атлантида от там ,а ЦЦ ще намери копието и лъка на с който са простреляли Ахил
24
0
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 12 години
То са предмети из нашево време, сиреч из времето на Ювиги Кан Кубрата, Кан на вси Прабългари, а Фанагория наша древна столица на Стара Велика България! Во времени когато р. Волга се наричала р. Болга, а старите Български територии Балхара, Бактрия, Стара Велика България, Волжка България, Дунавска България, вси те територии са Вечна България...
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А аз мислех че ББ е хахав.... :-D
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено, няма, отговори студентътВ момента студентът се намира в Сибир.
21
0
 
4
 
! Отговори
Да бе .. преди 12 години
.. само олигарх на олигарсите ни трябва .. и с мутра на мутрите сме достатъчно превтасали
20
3
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 12 години
Русия се връща към култ на Личността.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Леле какви са лачени тези амфори:))) Все едно на полето са се пекли 5 века:))
18
10
 
23
 
! Отговори
tulski преди 12 години
Путин е железен. При него 6 - 5 няма. Такъв управител на нашата държава ни трябва.
17
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нещо доста го иронизирате Путин, ама върна Русия в голямата игра и докато великата американска държава се чуди дали да фалира, а още по-великите поданици на кралицата не могат 4 дни да се оправят с некви лапетии-мародери, дядя ви Путин си се гмурка
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ne sam komunist i ne gi obi4am. Putin oba4e me e fasziniral kato 4ovek - inteligenten, vinagi tam, kadeto triabva da e, bez skandalen, zdravo upravliava6t rusia i do dnes.
15
4
 
2
 
! Отговори
Фанатик! преди 12 години
Да си беше взел и некой от контейнерите с бойни отровни вещества дето предшествениците му са изхвърлили там !
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СерГей ако не беше отявлен г*е щеше да прилага същите похвати.....
13
4
 
7
 
! Отговори
амфора преди 12 години
хаха, това да не са от тези изкуствено състарените нови грънци за турсити - гмуркачи :)браво ПУтин, днеска грънци наполовина, догодина цели....
12
8
 
7
 
! Отговори
емигрант преди 12 години
Самият факт,че се е навил да облече мокър водолазен екип без да има някаква полза от това е показателен,че умира от скука.На два метра и гол се ходи бе съвсем за балъци ни взехте.Сега ББ тряя да иде поне на 5/6 и да кажат,че е ходил на 9 и правил декомпресия после тя сериозна работа тая ехее.
11
2
 
28
 
! Отговори
gotin преди 12 години
Питин намери две счупени амфори, а нашият Вожд щеше да намери цял сервиз. Щеше да е толкова доволен, че би построил магистрала до мястото.