Путин се гмурна и направи археологическо откритие

Съпровождащите го лица благородно му отстъпиха това право
Обновена: 11 авг 2011 11:33 | 11 авг 2011 11:33, Елка Василева
112

Снимка: Reuters

 

 

Премиерът на Русия Владимир Путин се гмурна с акваланг на дъното на Таманския залив (в Азовско море), за да види така наречената Руска Атлантида – потопената част от античния град Фанагория. Путин излезе на брега с две амфори от 6 век от н.е. в ръце.

Фанагория е най-голямото антично селище на територията на Русия, обяснява РИА Новости. Градът е основан през 5 в. пр.н.е. През 10 век жителите му го напускат по неизвестна причина. Изследванията на Фанагория започват в края на 18 век, след като тази територия влиза в състава на Русия.

В някои източници пък Фанагория се сочи като столица на държавата Велика България между 632 и 668 г., като дори се твърди, че там умира нейният владетел Кубрат.

Западните журналисти обаче не приеха насериозно нито гмуркането на Путин, нито приносът му към руската наука.

АФП откровено нарича случката, при която той „случайно“ намерил две амфори от 6 век, лежащи на най-видно място на дълбочина от 2 метра, популистки трик преди изборите през 2012 г.

Путин всъщност не се гмурна сам – всяко негово загребване беше документирано от оператор, наблизо имаше и други хора в неопренови костюми.

Очевидно всички те бяха изключително безкористни и благородни – двата леко вкопани в дъното съда се намираха на видно място и бяха отлично осветени, но никой от съпровождащите Путин лица (вкл. операторът, който е трябвало да се подготви за снимките предварително и не е възможно да не ги е забелязал) не се впусна да ги вземе, отстъпвайки това право на премиера, пише NEWSru.

Путин посети лагера на археолозите и разгледа разкопките. Той обсъди с изследователите възможността на това място да бъде създаден музей резерват, който да е разположен и на земята, и под водата.

Путин не си тръгна от разкопките без сувенир. Виждайки парче от антична амфора, той попита: „Мога ли да го взема? Ще ми потрябва в домакинството“, пошегува се руският президент.

Последваха и други шеги на Путин. Вниманието му беше привлечено от друга амфора, която студент по археология почистваше внимателно. „Няма ли там винце?“, попита руският премиер. „Естествено, няма“, отговори студентът. Той предложи на премиера да се пробва като археолог и Путин две минути почистваше амфората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Владимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
5
 
! Отговори
ddt преди 12 години
Като го гледам на снимка 6,ми прилича на ЛИЛИПУТИН
49
7
 
4
 
! Отговори
Стига с тоя Путин преди 12 години
Няма да се изненадам, ако Путин открие наченки на мозък в тиква...
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато избраха Обама, наши познати които живеят в САЩ непрекъснато ни пращаха негови снимки и биографията му. Докато не им намекнахме, че техният президент на нас ни е през...Е това е култ към личността.
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как само ги боде тоя трън по *** русофобите по света и у нас.
46
6
 
6
 
! Отговори
Roko преди 12 години
Обидни са за руснаците тези евтини популистки акции на "всемогъщия" Путин! След някой и друг ден няма да се учудя ако намерят някакъв безценен елемент в слюнката му или, че гласът му може да лекува. А уж вече нямало култ към личността...
45
3
 
8
 
! Отговори
На снимката преди 12 години
На снимката: "Путин държи Европа в лявата си ръка и САЩ - в дясната".
44
2
 
6
 
! Отговори
Путин преди 12 години
Аз съм най великия понеже живея в най-великата страна.При мен не се крадат толкова много долари и затова ние с китайците решихме да направим нова световна валута.Тя ще се нарича рускит.
43
10
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Какъв богатир, какъв колос... - помъкнал цяла Русия в двете си ръце...
42
7
 
5
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Сталин им разката фамилийката на руснаците за много векове напред! Няма да посмеят никога да вдигнат глава срещу управляващ, особено силна личност, като Путин! Не критикувам самия Путин, а психологията на руснака, като цяло.
41
9
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Ако погледнем реално на случващото се в Русия - ще разберем, че *** не носи почти никаква вина... - на него просто му поднесоха на тепсия един добре обязден /не хранен/ кон, който дори приклякваше, когато ездачът го възсядаше, но въпреки, че конят беше изпълнителен и послушен - често получаваше ритник в хълбоците и камшик по гърба... - така за профилактика... - за него беше чест да оближе господаря си...
40
13
 
6
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Руснака никога няма да се оправи и това си е! Винаги е правил евалла на силните на деня!
39
2
 
12
 
! Отговори
D преди 12 години
Колкото и да е критикуван, като политик, за мен лично нашите трябва да вземат пример - да поддържат такава форма на такива години, да яздят, да се гмуркат, а не само да седят и да лупат кюфтаци за наша сметка!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко да вземе пример.това е добър предизборен ход.Опсссссс забравих че нашият го е страх от вода.Той по принцип си е плашли и ни на изтребител ще се качи нито ще се гмурне.
37
5
 
5
 
! Отговори
хорейшио преди 12 години
Toва ми прилича на един филм руски- диамантената ръка където главният герой беше на риба,а един водолаз му закачаше риби.Намирам доста прилики.Кога ли ще открие липсващата брънка между човека и ***?
36
2
 
16
 
! Отговори
SAUER преди 12 години
Хайде да гмурнем и Доган в Цанков камък с един акомулатор на шията.
35
8
 
2
 
! Отговори
iined преди 12 години
Да еб@ и натегачите, сложили една счупена амфора - *** да е "открие"...
34
0
 
4
 
! Отговори
aaa преди 12 години
na bb dali she mu stane takav kostum za gmnurkane??:))otkade she namerqt takiva golemi o4ila za gmurkane!!baq golemi4ki trqbva da sa!!dano putin bade snizhoditelen kam bulgaria i da ima gaz,benzin i vsi4ko ot koeto imame nuzhda!!shoto to se e vidqlo 4e tiq zapadnqci nishto nqma da ni dadat!!!!
33
2
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Някаква по-оригинална глупост не можа ли да измисли хамериканизираният ти промит мозък?
32
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 12 години
Този е като наш Бойко :) Гмурка се за 2 минути намира останки от Кивота, Ноевия ковчег и т.н.
31
0
 
6
 
! Отговори
k0ce преди 12 години
Калин, не натоварвай аудиторията с отрицателните ти злобни изказвания!