Путин се гмурна и направи археологическо откритие

Съпровождащите го лица благородно му отстъпиха това право
Обновена: 11 авг 2011 11:33 | 11 авг 2011 11:33, Елка Василева
112

Снимка: Reuters

 

 

Премиерът на Русия Владимир Путин се гмурна с акваланг на дъното на Таманския залив (в Азовско море), за да види така наречената Руска Атлантида – потопената част от античния град Фанагория. Путин излезе на брега с две амфори от 6 век от н.е. в ръце.

Фанагория е най-голямото антично селище на територията на Русия, обяснява РИА Новости. Градът е основан през 5 в. пр.н.е. През 10 век жителите му го напускат по неизвестна причина. Изследванията на Фанагория започват в края на 18 век, след като тази територия влиза в състава на Русия.

В някои източници пък Фанагория се сочи като столица на държавата Велика България между 632 и 668 г., като дори се твърди, че там умира нейният владетел Кубрат.

Западните журналисти обаче не приеха насериозно нито гмуркането на Путин, нито приносът му към руската наука.

АФП откровено нарича случката, при която той „случайно“ намерил две амфори от 6 век, лежащи на най-видно място на дълбочина от 2 метра, популистки трик преди изборите през 2012 г.

Путин всъщност не се гмурна сам – всяко негово загребване беше документирано от оператор, наблизо имаше и други хора в неопренови костюми.

Очевидно всички те бяха изключително безкористни и благородни – двата леко вкопани в дъното съда се намираха на видно място и бяха отлично осветени, но никой от съпровождащите Путин лица (вкл. операторът, който е трябвало да се подготви за снимките предварително и не е възможно да не ги е забелязал) не се впусна да ги вземе, отстъпвайки това право на премиера, пише NEWSru.

Путин посети лагера на археолозите и разгледа разкопките. Той обсъди с изследователите възможността на това място да бъде създаден музей резерват, който да е разположен и на земята, и под водата.

Путин не си тръгна от разкопките без сувенир. Виждайки парче от антична амфора, той попита: „Мога ли да го взема? Ще ми потрябва в домакинството“, пошегува се руският президент.

Последваха и други шеги на Путин. Вниманието му беше привлечено от друга амфора, която студент по археология почистваше внимателно. „Няма ли там винце?“, попита руският премиер. „Естествено, няма“, отговори студентът. Той предложи на премиера да се пробва като археолог и Путин две минути почистваше амфората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Владимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
за 100 преди 12 години
Тетке, довърши си мисълта де- бях там и аз се гмурнах и аз намерих :)))........безмозъчността най- често се явява като преклонение пред кумири- дървени и човешки :))
109
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
ПУТИН Е ПИЧ!
108
1
 
5
 
! Отговори
бате Генчо преди 12 години
Бойко Борисов ПРЕЗИДЕНТ, ПРЕЗИДЕНТ!!!Путин министър председател!!!!
107
3
 
2
 
! Отговори
К"во стана? преди 12 години
Бе да питам че не разбрах. Какво е станало? Кой се е гмурнал ? Како е извадил? Защо го пишат във вестниците?
106
4
 
3
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
NE SE PANI BALGARITE VI PRETOPIHA SEGA IMETO E RUSIA NO KORENA E BALGARSKI -KOLIANOTO E BALGARSKO
105
5
 
3
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
няма нищо велико, само дето по това време славяните са живели в землянки и като ги нападнат са лягали в близкото блато с тръстикова цев в устата, докато мине опасността...
104
4
 
4
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
***
103
3
 
4
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
НЕЩАСТЕН ***! КОЙТО НЕ ПОЗНАВА, НЕ ПОЧИТА МИНАЛОТО СИ, НЯМА БЪДЕЩЕ!
102
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 1-ва снимка изглежда на ***.
101
20
 
7
 
! Отговори
читател преди 12 години
Интересно какво е било великото на тази България?Конете без седла, грабежите по границата с Византия, шатрите, скитничеството...липсата на каквито и да са занаяти, строежи, кораби...за четене и писане да не говорим...
100
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че за какъв *** се е гмуркал тогава в тоя боклучарник?
99
6
 
22
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
ЯВНО този сайт се мъчи да осмее Путин, като разчита на невежеството на читателите си. Аз съм била по тези места - в Приазовието, там има такова изобилие от парчета от грънци и всевъзможни останки от антични предмети, че даже няма нужда да се гмуркаш да ги вадиш. Те са разпръснати навсякъде. А ако някой реши и да се гмурка, може да извади доста ценни неща - дори и да е неопитен. Вадят се даже и цели амфори. Аз бях свидетел как извадиха бронзови апликации - явно украшения на потънала галера.Тъй че не се учудвам, че Путин е намерил нещо.Учудва ме злонамереността на този сайт.
98
5
 
9
 
! Отговори
петре преди 12 години
Б.Б. се опитва да го имитира, но нещо му липсва...
97
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Путин се гмурна и направи археологическо откритие.Путин копна и изскочи нефт.Путин се спъна в камък, той се оказа диамант.Путин пръдна - хоп, газово находище.Ех тоя Путин бееее. Само нещо адмирал Куроедов се изгуби напоследък.
96
1
 
4
 
! Отговори
b преди 12 години
Ти знаеш ли къде е Фанагория и къде е Казан??? А правиш ли разлика между Велика България и Волжка България???
95
1
 
9
 
! Отговори
Игор преди 12 години
***, ***, ама ти цял живот няма да изкараш средства, за да можеш да си позволиш часовника му. Нека да е ***, а ти си карай таксито или сервирай в някой бар цял живот за има няма 600-800 лв., като не повече от 20 човека знаят, че дишаш на таз зема, пък си бъди кварталния тарикат в Надежда.
94
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прости са и прости ще си останат - тъпите мужици ...
93
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Струва ми се, че Путин , от снимката, има по-голями уши, повече следи от акне по лицето, няма бемка на дясната скула и е с по-чип нос, от истинския Путин.
92
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
руснаците унищожиха,затриха от земята велика българия,те са най- долната нация
91
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
путин е ***