На Берлускони не му е леко, и президентът се съмнява в него

Джорджо Наполитано с остра критика към италианския премиер
Обновена: 12 окт 2011 16:26 | 12 окт 2011 16:25,
3
На Берлускони не му е леко, и президентът се съмнява в него
Снимка: Reuters

Италианският президент Джорджо Наполитано изрази дълбоко безпокойство за това дали правителството на премиера Силвио Берлускони е способно да взима жизненоважни решения за страната, включително и мерки за справяне с икономическата криза.

В необичайно остро изявление, разпространено, след като дясноцентристкото правителство не получи одобрението на парламента за баланса на държавните разходи през миналата година, Наполитано беше категоричен, че премиерът трябва да даде "убедителен отговор".

Наполитано спомена за „остро напрежение“ в администрацията и подчерта, че забавянето на спешни политически решения повдига „въпроси и тревоги“, предаде Ройтерс.

„Въпросът е дали мнозинството е способно да работи с постоянното единство, необходимо, за да се гарантира приемането на мерки, които не бива да се бавят“, посочи Наполитано.

Междувременно стана ясно, че премиерът Берлускони смята да поиска вот на доверие за кабинета си, след като загуби гласуването във вторник.

Вотът е необходим, за да е сигурно, че управляващата коалиция все още разполага с работещо мнозинство, и най-вероятно ще се проведе до края на тази седмица.  Ако не спечели вота на доверие, Берлускони ще трябва да подаде оставка.

Опозицията вече го призова да се оттегли, след като правителството изгуби само с един глас вота за формалното одобряване на миналогодишния баланс на държавните разходи.

„Няма причина да приемаме това като разрив. Но смятам, че правителството трябва да бъде отворено за дебат и да се увери, че има политически консенсус“, посочи Фабрицио Чикито, лидер на дясноцентристките депутати в долната камара на парламента.

Министърът на отбраната Игнацио Ла Руса заяви, че правителството трябва да поиска вот на доверие, за да докаже, че коалицията е все още непокътната и че загубата на парламентарното гласуване е недоразумение заради отсъствието на някои депутати.

Председателят на долната камара Джанфранко Фини, който се отцепи от Берлускони миналата година, обаче смята, че загубата е безпрецедентна в сериозността си. 

Правителството загуби важното гласуване, тъй като някои ключови дясноцентристки лидери, сред които икономическият министър Джулио Тремонти и лидера на Северната лига Умберто Боси, не присъстваха на гласуването.

До момента мнозинството на Берлускони в парламента беше скрепено в поредица от вотове на доверие, но сега в пресата усилено се коментира, че в партията на премиера се заражда бунт.

75-годишният премиер е изправен пред вътрешни предизвикателства от страна на част от дясноцентристките министри в кабинета, които не са доволни от начина, по който той управлява коалицията и от щетите, които неговите лични и съдебни проблеми нанасят на репутацията на Италия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
шшшшшшшшш преди 12 години
тоя нерез е много противен
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Зализана мамуна с пеленгатори
1
2
 
10
 
! Отговори
ЧЕНГЕ преди 12 години
Как ще му е леко ,като на 75год. толкова много моми има да оправя!!!Берлускони е велик пич!!