Бивш шеф на Уникредит е обвинен в данъчни измами

Алесандро Профумо заподозрян в сложни финансови машинации
Обновена: 3 фев 2012 07:11 | 3 фев 2012 07:11, Елка Василева
5
Бивш шеф на Уникредит е обвинен в данъчни измами
Алесандро Профумо. Снимка: Reuters

Бивш шеф на най-голямата италианска банка бе обвинен в данъчни измами за огромна сума, предаде Франс прес, като се позова на съдебни източници.

Прокуратурата в северния град Милано подозира Алесандро Профумо, който бе главен изпълнителен директор на Уникредит в продължение на 13 години (1997-2010 г.) и изигра решаваща роля за възхода на банката, че е лишил хазната от 245 милиона евро през 2007 и 2008 г. чрез сложни финансови машинации. Тя предаде на съда със същите обвинения 16 служители на Уникредит и трима техни колеги от британската банка Барклис.

Според прокуратурата Уникредит е платила по-малки данъци, като е преобразувала лихви, които подлежат на данъчно облагане в Италия, в дивиденти, които са почти напълно освободени от данъци.

Най-голямата италианска банка потвърди в комюнике своето убеждение, че нейните бивши и сегашни служители винаги са действали коректно.

Алесандро Профумо бе споменаван като потенциален премиер на технократското правителство, което е призвано да спаси Италия от дълговата криза. В крайна сметка бе решено кабинетът, формиран през ноември миналата година, да бъде оглавен от университетския преподавател по икономика и бивш европейски комисар Марио
Монти, припомня БТА.

 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
ауро преди 8 години
Тази криза беше предизвикана от банкерите във есички страни и Европеиската банка . стига са обвинявали отделните държави. Нали Европейските комисари са прибирали пари за незаконни действия на банкерите. Измисляли са закони и са ни обяснявали, че е за наше добро.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че италианците ги разследват, иначе щях да се отвратя от целия италионски народ /а пък ми е симпатичен/! И г- н Монти, моля задълбайте мааалко по-надълбоко и ако може не само в Италия /има Интерпол за съдействие/. Кой знае какви зайци ще наизлязат от храсталаците!
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как става това, приход от лихви, да стане дивидент? Кой глупаг го е казал? Най-вероятно умният човек, от снимката, е взел управленско решение да раздаде дивиденти, вместо да плати данък печалба. Нищо незаконно. Потвърждението е на банката, че служителите й са коректни, точни!
1
0
 
9
 
! Отговори
Агоп преди 8 години
Гадния арменец-ченге/доносник трябва да си ходи, ама явно е удобен гнидата му гнида арменска...