Путин: В Русия няма политически затворници

НАТО никому не е нужен, да се разпусне, смята руският премиер
Обновена: 6 фев 2012 17:22 | 6 фев 2012 17:22, Елка Василева
180
Путин: В Русия няма политически затворници
Снимка: Reuters

Политически затворници в Русия сега няма, а амнистия за углавни престъпления в скоро време е нецелесъобразна, заяви премиерът на Русия Владимир Путин на среща с политолози.

„Да се проведе амнистия за углавни престъпления и така нататък, не знам своевременно ли е това? Трябва ли да се прави това сега? Трябва да се подобрява ситуацията в системата на местата за изтърпяване на наказанията, в затворите, да се помисли за хуманизиране на нашето законодателство. В някой момент може да се проведе вероятно и амнистия, но мащабна амнистия сега – във връзка с какво?“, каза Путин.

„Не разбирам добре какво се разбира под политическа амнистия. У нас според мен няма политически затворници и слава Богу. Макар че говорят за това, без да посочват фамилни имена. Поне да бяха показали един човек, който лежи по политически причини“, допълни руският премиер, цитиран от РИА Новости.

Путин добави, че някои опозиционни активисти „са били прибрани за 15 денонощия, но вече отдавна са на свобода“.

Списък от 40 души, осъдени по политически причини, ще бъде предаден в най-скоро време на властите от организаторите на митингите „За честни избори“, пише Lenta.ru. Това беше обявено на митинга на 4 февруари на Блатния площад в Москва. Искането да бъдат освободени политическите затворници беше един от главните лозунги на митинга в събота и на предишните подобни акции.

В списъка, съставен от опозиционерите, са включени бившият шеф на ЮКОС Михаил Ходорковски, бившият ръководител на Менатеп Платон Лебедев, осъденият за убийството на мирни чеченци бивш офицер от вътрешните войски Сергей Аракчеев и активистката на „Другата Русия“ Таисия Осипова.

Путин, който е и кандидат за президент, не подкрепя предложението на лидера на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски да бъде оказана помощ на ЕС в замяна за разпускането на НАТО. Той обаче е съгласен, че Алиансът  не е нужен, тъй като е „рудимент от студената война“.

„Владимир Волфович /Жириновски/ предлага да бъде оказана всестранна подкрепа на ЕС. Откъде накъде? Това са богати страни, по-богати от нас“, каза Путин.

В  същото време той се съгласи с мисълта на Жириновски, че НАТО трябва да бъде разпуснат. „Мисля, че това не е реалистично искане днес, макар че е правилно. Защото блокът НАТО никому не е нужен, това е рудимент от студената война. Браво на Владимир Волфович“, добави Путин с усмивка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
1
 
! Отговори
GB преди 12 години
Докато я има Русия НАТО е безкрайно нужен! В Русия няма политически затворници! И таз добра, там целият народ е политически затворник ама амнистия Путин не предвижда. Не знае дали е нужно!!!
125
0
 
3
 
! Отговори
ДИМАТА преди 12 години
НЕ ПОМНЯ НЯКОГА АМЕРИКАНЦИТЕ ДА СА НИ ПОМОГНАЛИ С НЕЩО. ОСВЕН ЧЕ НИ НАТРЕСОХА ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ЗАЩИТА НА *** И НИ ПРИНУДИХА ДА ГИ ИЗДЪРЖАМЕ. САМО СМЕ НА ЗАГУБА, ПАРИ ЗА ИРАК, ПАРИ ЗА АФГАНИСТАН А ТЕ НИЩО НЕ ДАВАТ. ПРЕДИ 4 ГОДИНИ РУСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ ГАСИХА ПОЖАРИТЕ В СТАРА ЗАГОРА. СТАМОТА - ДЪРЖАВА ЧЛЕНКА НА ЕС И НАТО А САМО РУСИЯ ДА НИ ПОМАГА. ТВА Е ПЪЛЕН СМЯХ. АМЕРКА ПОМАГА САМО СРЕЩУ ПАРИ.
124
2
 
0
 
! Отговори
яаз преди 12 години
Всички американофоби да заминават в братска Русия. Там ги чака щастлив живот.
123
2
 
4
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
не виждам нито позор нито грешка в позицията на Русия и Китай , точно обратното , и нито едната нито др страна няма от какво да се срамуват , САЩ и НАТО не са променили сценария от 20 год насам , най-вероятно по една проста причина , когато имаш *** и негодни управници , и военни които не стават за нищо няма как да измислят поне нов сценарий , убиеца знае едно -да граби и убива ... докато не си получи заслуженото
122
9
 
5
 
! Отговори
ПОЗОР преди 12 години
Дори смъртта на стотици деца, жени и мъже не съумя да вразуми Русия и Китай: в деня, в който режимът на Асад изби над 200 невинни, Москва и Пекин наложиха вето срещу резолюцията за Сирия. Позорно, тъжно, жалкоПлесница за сирийците и нулева точка за Обединените нации: възмущението от ветото на Русия и Китай срещу актуалната резолюция за Сирия е безгранично. Негодуванието е повече от разбираемо, тъй като ветото дойде тъкмо в деня, в който бруталното насилие на режима Асад достигна нова връхна точка: в рамките на само няколко часа в град Хомс бяха убити стотици цивилни граждани, сред които и много деца.
121
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** насраните руснаци, време е да ги изритат от Съвета за сигурност , Германия, Индия,че и Бразилия са къде с по-голяма тежест от тях...
120
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американските гъзоблизци нека си спомнят,че американците избиваха мирни българи като бомбардираха София.Платени драскачи българския народ помни и никога няма да забрави кавко направиха американските лайн*ри.
119
4
 
26
 
! Отговори
НАТО убийци преди 12 години
НАТО са най-големите терористи.Убийци
118
5
 
26
 
! Отговори
Русия,Бразилия,Китай преди 12 години
Човек,който казва,че прогнозите за възхода на Китай са били такива щото е модерно,трябва да е пълен *** или..русофоб/*** на американските ***(поне си мечтае)..или някой 13 годишен пикльо,за който САЩ е само това,което вижда по филмите.***,които мечтят да бъдат обладани от някой *** пед*раст в Америка,там ги има много такива,четете и мислете.Прогнозите на икономисти са за възход на Русия,Индия,Китай и Бразилия.в близкото бъдеще.Г8 ще претърпи сериозни промени през следващите години.Но за разлика от моментното положение,те ще са на върха без купища дългове и "демоНкрации",без "гей паради" и разни подобни.
117
4
 
29
 
! Отговори
Това е човека! преди 12 години
Путин може да е всякакъв,може да е бивш шеф на КГБ,но той вдигна Русия на крака! Всички помнят какво беше Русия при Елцин.И единия е руснак и другия,но има разлика от руснак до руснак.И ние имаме някои бесепари,но те са далеч от Владимир Путин.Все още у нас не е имало такъв политик за съжаление.
116
12
 
0
 
! Отговори
Д преди 12 години
Косовската война разтърси Балкните,бомбандировките над Белград със сигурност ще държат за дълго Сърбия далеч от ЕС,а западната ни съседка ще продължава да е под влиянието на ксенофобски ***,които заплашват мира и благоденствието на Балканся п-в,преди една две години ,водени от ненавистта си към Запада сръбските *** убиха млад французин,просто решил да посети гостувне на любимия си отбор,истината е,че Сърбия е опасна за почти всички западняци в момента заради НАТО и ти наричаш това УСПЕХ?
115
6
 
3
 
! Отговори
Как да има? преди 12 години
Путин не взима пленници,а ги черпи по едмо полониево чайче и готово.....
114
5
 
5
 
! Отговори
до 161 преди 12 години
Към 2012-албанските партизани,подкрепени то НАТО, станаха основните глави на каналите за трафик на хора и наркотици от Балканите,ТУрция към Западна Европа,проблемът със сърбите в Косово не беше решен,допреди 2 месеца имаше отново въоръжени сблъсъци на границата между Сърбия и Косово,при което загинаха няколко души,сърбите живеят в области,откъснати от останалата част на Косово,живеят самостоятелно и не признават Косовската държава,Милошевич днес е герой в Сърбия,руското влияние е още там.
113
16
 
3
 
! Отговори
Anakonda преди 12 години
НАТО ще се разпусне, когато заедно с Китай си поделят русия! Какво по-логично от това!
112
7
 
3
 
! Отговори
юго до 159 преди 12 години
Югославия 1999г Цел на операцията изтегляне на юго армията от Косово и сваляне на Милошевич отделяне на Косово от Сърбия.....Към 2012г Югославия не съществува Косово е отделено Милошевич не само не е на власт но даже не е между живите!
111
7
 
1
 
! Отговори
Юго преди 12 години
Югославия 1999г Цел на операцията изтегляне на юго армията от Косово и сваляне на Милошевич отделяне на Косово от Сърбия.....Към 2012г Югославия не съществува Косово е отделено Милошевич не само не е на власт но даже не е между живите!
110
7
 
3
 
! Отговори
do 158 преди 12 години
Назови една успешна акция на НАТО-една!
109
17
 
6
 
! Отговори
NATO-OTAN преди 12 години
"НАТО никому не е нужен, да се разпусне, смята руският премиер"Ами русия на кого е нужна Нужна ли ни е такава русия която всячески ни извива ръцете манипулира ни чрез доставките на газ Всячески пречи на Европа да намери алтернативни източници и доставчици на енергия Нужна ли ни е такава русия страна в която човешкия живот няма никаква стойност човешките права са тема табу! Колкото по-агресивно и нагло се държат руските управници толкова по сигурно и нужно е НАТО да съществува!
108
15
 
3
 
! Отговори
NATO преди 12 години
Тоя как може да говори така "НАТО никому не е нужен, да се разпусне, смята руският премиер" Това е явна конфронтация Тоя путин какъв е че да казва дали НАТО е нужно или не То все едно Обама да се изкаже че ОНД и колективната сигурност на русия беларус армения и казахстан няма смисъл и че ОНД не е нужно никому и да се разпуснеСега за тези които веднага ще ми нащракат минус ще кажа НАТО е необходимо за да има БГ Ако се разпусне НАТО ние загиваме...
107
11
 
2
 
! Отговори
Повтарям преди 12 години
Русия има нужда от умен и ТРЕЗВОМИСЛЕЩ ПРЕЗИДЕНТ като борис алкохолович елцин! :)