От Путин Супермен до св. Путин има само една крачка

Превръщането му в герой съответства на ценностите на повечето руснаци
4 мар 2012 09:04, Елка Василева
205
От Путин Супермен до св. Путин има само една крачка
Путин язди в южната част на Сибир. Снимка: архив, Reuters

Той се спуска с подводница до дъното на езерото Байкал, пилотира автомобил от Формула 1, лови кит с арбалет, лети с бомбардировач, упоява тигър в Сибир - Владимир Путин се прави на супермен, за да поддържа имиджа си на човек на действието, който си създаде през годините, пише Франс прес.

Руският премиер, който е големият фаворит за днешните президентски избори, направи всичко след идването си на власт през 2000 г., за да подхранва тази слава.

Бившият агент на КГБ първо наблегна на предпочитанията си към бойните изкуства: има черен колан по джудо, често сме го виждали в кимоно или костюм как събаря на земята противници при посещения в спортни зали.

Любител на ските, той кацна с хеликоптер на връх в Кавказ, за да изпробва пистите за Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи.

На 58 години той се захвана с хокей на лед, а няколко месеца по-късно тренира с легендите на този мъжествен спорт, като няколко пъти заби шайбата в мрежата.

Снимките му гол до кръста на кон, с пушка в ръка, на открито в природата, показаха на руснаците, че този мъж, преминал петдесетте, остава в отлична форма.

Телевизията редовно го показва как общува с диви животни, изстрелвайки упояваща стрела срещу тигрица, която според руската преса заплашвала журналистите, или арбалет срещу кит (за научна мисия) в надуваема лодка, люшкана от триметрови вълни в Тихия океан.

"Не ме е страх от нищо", отговори Путин на журналисти, които го попитаха за опасността от подобно излизане в открито море.

Видяхме го как гали полярна мечка (заспала), да слиза с подводница на 1400 метра под водата на дъното на езерото Байкал в Сибир, също и на рафтинг в района, както и да се гмурка, за да закрепи проследяващо устройство на гърба на белуга - китообразно животно, подобно на делфин.

Очевидно той се чувства еднакво удобно на моторна шейна в сибирската тайга и на Харли-Дейвидсън. Путин разви скорост 240 км в час на обиколка от Формула 1 в Санкт Петербург.

Но това, без съмнение, е по-малко впечатляващо от полета му с двуместен изтребител към Чечения или задачата му на втори пилот на самолет, който гасеше големите пожари през лятото на 2010 г. в Русия.

Най-зрелищен обаче бе полетът със стратегически бомбардировач със свръхзвукова скорост и пробното изстрелване на крилати ракети.

Путин прояви таланта си и в областта на изкуството. На благотворителен концерт в Санкт Петербург той посвири на пиано и запя "Блубери Хил" на Луис Армстронг.

Единствената известна картина, рисувана от него за половин час, бе продадена за 860 000 евро на благотворителен търг.

Една от малкото издънки на тази впечатляваща поредица бе гмуркането в археологически обект, откъдето Путин изплува с амфори. След като интернет потребители се усъмниха в това откритие, говорителят му призна, че става въпрос за калпава инсценировка.

От Путин Супермен до свети Путин има само една крачка, които някои вече направиха: от пет години секта в Нижни Новгород (в региона на река Волга) го почита като превъплъщение на свети Павел.

Без да стига толкова далеч, идеологът на Кремъл Владислав Сурков заяви, че Путин е "човек, когото Господ и съдбата са изпратили на Русия в труден период".

"Превръщането на Путин в герой съответства на ценностите на повечето руснаци. Професията на таен агент има романтична аура и Путин има героичен облик от народните приказки: той укротява диви зверове, бие се на татами, това е Царят закрилник!", казва политоложката Олга Мефодиева.

"Путин наследи немощния и възрастен президент Борис Елцин. Русия искаше мускули, тя искаше силен и деен президент", допълва Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ако успеее да роди и му целиваме ръка
161
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е най-добрия политик в наши дни.
160
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kade sa disagite s rozovoto maslo kam balgaria li e tragnal.
159
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Путин е пич.
158
0
 
35
 
! Отговори
JEKO VINKELO преди 12 години
Ako bat VLADO hvane BOKO TIKVATA shte mu spuka gaza ot boi.Nishto che BOKO se peri i se pravi na babait.
157
0
 
39
 
! Отговори
не идиот преди 12 години
Честито г-н Путин! Супермен Путин!!! Г-н Путин - ПРЕЗИДЕНТ НА РУСИЯ! Единствения в света СУПЕРМЕН-ПРЕЗИДЕНТ - друг като него няма - колкото и да ривете и да пишете простотии ПРЕЗИДЕНТА НА РУСИЯ е ЕДИНСТВЕН !!!!!! Жалко за бивша България - тук има само добри - много добри КРАДЦИ но не и управници - като управници са кръгла НУЛА *** НАРОД.- ПОСТО УПРАВЛЕНИЕ!!!!!!!! ЧЕСТИТО ПРЕЗИДЕНТСТВО ОТНОВО ГОСПОДИН ПУТИН !!!!!!
156
5
 
31
 
! Отговори
n преди 12 години
na6 boiko e sa6tiq babait
155
11
 
37
 
! Отговори
Учуден преди 12 години
Това чиче сериозно е решило да заеме мястото на мумията на червения.........ще станат за резил, кат севернокорейците :))
154
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАПАДНИТЕ ПРОДАЖНИЦИ СЕ ОПИТАХА ДНЕС ДА ИЗГРАЧАТ ТУК НЕЩО НО МНОГО СЛАБО , ЯВНО ВЧЕРАШНИЯТ ПРАЗНИК ДА ПОДНАСЯТ ЦВЕТЯ НА РУСКИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ ГИ Е ОСТАВИЛ БЕЗ СИЛИ ахахаххахаха , всъщност по всички фронтове - статии са на загуба , даже и на статията на техния лидер Обама , там пък са просто тотално губещи
153
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
191Ето нещо страховито.*** ще спечели с 145%
152
1
 
34
 
! Отговори
Аз съм 189 преди 12 години
Извинявам де, не ми било Франс прес, най ми било Ройтерс. Тогава те да покажат снимки на Чарли върху кон или камила!
151
2
 
35
 
! Отговори
Веселяк преди 12 години
Че е мъжага, няма съмнение, че е умен - доказвал го е стотици пъти. Понеже снимката е от Франс прес, много ще се израдвам ако пуснат подобни снимки за Саркомата. Сега ще сляза на съвсем ниско ниво. По-долу изперкали "автофили" изкарват Рюриковичите, че са българи! Аз, продажният безродник си посипвам болната глава с пепел - до този момент, свещен момент на просветление, си мислех, че са варяги. Всъщност, да не са слезли от планината Имеон? Или са 24-каратови траки? Ух, обърках се отново!
150
0
 
37
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Трябва да включат името му в попските литургии, както и в учебниците по църковно пеене, които се изучават от семинаристите.
149
8
 
55
 
! Отговори
Шегобиец преди 12 години
А бе журналисте, що не си ........., какво пишите за Путин като вашите драсканици боготворят тиквата. А имали място за сравнение между двамата. От единия запада трепери, а на другия се подиграва. Хайде вървете по дявалите.
148
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези пари отиват в руското правителство и "Газпром". Те не се отчитат, но са голям източник на приходи, за който никой не знае.""Стратфор" наблюдаваше как "Газпром" изкупува голям брой газови фирми, посредници в Европа, но не смяташе това за важно, защото те не притежават своя инфраструктура. Но изглежда, че имат значение, защото вдигат местните цени на газа."За България е посочен марж на посредниците от $ 236, или 40% от крайната цена от $ 576.
147
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според доклада България плаща по $ 576 за хиляда куб.м. Ако няма посредници, цената ще падне на $ 339, казал информаторът на "Стратфор".В друг документ на агенцията от август 2010 г. се казва, че парите от посредниците се връщат в Русия. "Газът за Унгария, Словакия и България струва от $ 350 до $ 450 за хиляда куб. м. Посредниците ги продават на местните потребители за $ 450-600. Тези пари отиват в руското правителство и "Газпром".
146
10
 
39
 
! Отговори
do 170 преди 12 години
Те руснаците не само са слепи те са и мозъчни инвалиди и перманентни пияндури,а жените им *** алкохолизирани пачаври. 8 години рабитих там и по-добри епитети не мога да намеря за тези болшевики,една опиянчена и пропадаща нация.
145
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
171И английски учат, да. Само руски не учат, че е загубено време :)
144
0
 
33
 
! Отговори
до 171 преди 12 години
Що па да не могат ? 88година същите ги разправяха. Вечен комунизъм ала-бала и след година си заминаха. 20 години по-късно същата работа. Пак промивки на мозъка. Вечна дружба със САЩ. Кризата не е нищо, всичко е под контрол. Същата игра с различните играчи, а сега кажи къде е разликата ?
143
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо, руснаците не са 140 милиона, а 110. Второ, далеч не всички подкрепят Путин.