Ватикана - възможен център за пране на пари?

Това предположение се прави в доклад на Държавния департамент
8 мар 2012 09:33, Елка Василева
55
Ватикана - възможен център за пране на пари?
За първи път САЩ посочиха Ватикана като вероятен център за пране на пари. Снимка: архив, Reuters

За първи път САЩ посочиха Ватикана като вероятен център за пране на пари, предаде Асошиейтед прес.

Това предположение е изразено в годишния Доклад на американския Държавен департамент за международната стратегия за контрол на наркотиците, публикуван в сряда вечерта.

В доклада Държавният департамент посочва Ватикана като една от 68-те страни или територии под съответната юрисдикция, за които има опасения, че в тях се перат пари или се извършват други финансови престъпления. Ватикана е в списъка, защото не е ясно дали едногодишната му стратегия срещу режима на пране на пари е ефективна, отбелязва АП, като се позовава на представители на департамента.

В доклада Белгия, Ирландия, Португалия и Южна Корея са поставени в същия списък като Ватикана и са идентифицирани като страни уязвими на прането на пари.

Докладът на Държавния департамент е съставен от два раздела - първият разглежда проблема с трафика на наркотици и стратегията за борба с него в международен план, а вторият разглежда въпроса за прането на пари и други и финансови престъпления.

Във втората част в списъка на страните, в които се практикува прането на пари, отново се озовава Аржентина. Там попадат и Афганистан, Китай, Колумбия, Израел, Великобритания и Франция, допълва Франс прес.

За изготвянето на тази част от документа Държавният департамент е взел предвид националните закони за борба с финансовите престъпления, тяхното прилагане и размерите на финансовия сектор на съответната страна, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
36
 
! Отговори
РМ преди 12 години
Тези пък чак сега ли се усещат,че във Ватикана нещата нямат общо с Бога,а там на власт е дявола.Пари,хомосескуализъм,наркотици...То нали от там ни дават пример какво трябва да правим и как да живеем.
6
3
 
28
 
! Отговори
papa преди 12 години
Ха ха добро утро, най-големите мошенници са там!
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А американските пари къде се перат?Какъв е извода - добре е да се перат пари?
4
4
 
28
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
А тоя "държавен" департамент на чия държава е и защо се занимава със суверенни държави???Как ще приемат ако Китай почне да им пише оценки в бележника и ги критикува с тона който си позволяват???Годишния оборот на наркотиците в САЩ е над половин трилион. Около 60% са фармацефтични наркотични с американски произход. Всеки може да си направи извода дали гледат на останалия трафок по света повече като на конкуренция, отколкото от висок морал.
3
11
 
10
 
! Отговори
На снимката преди 12 години
Изглежда, че във Ватикана има парад на гейзери с шалвари.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знае ли Човек?
1
0
 
18
 
! Отговори
1 преди 12 години
аре бе